Na smažienky budeme potrebovať asi trištvrte kilogramu fazuľových luskov, dvadsať dekagramov balkánskeho syra, dve vajcia, štyri lyžice cícerovej múky, petržlenovú a kôprovú vňať a olej. Soliť budeme len veľmi jemne, pretože balkánsky syr je obvykle slaný dosť. Dochutíme aj mletým čiernym korením.
Ako prílohu si pripravíme kašu z jedného karfiolu, jedného zeleru a dvoch zemiakov. Dochutíme ju citrónovou šťavou, olejom a soľou.
Fazuľové lusky umyjeme a očistíme. Uvaríme ich v jeme osolenej vode do mäkka, necháme ich vychladnúť a nasekáme.
Pridáme nastrúhaný balkánsky syr, vajíčka a cícerovú múku a môžeme jemne prisoliť a okoreniť.
Všetko premiešame a pridáme nadrobno nasekanú petržlenovú a kôprovú vňať.
Mokrými rukami tvarujeme malé guľky, ktoré potom roztlačíme na tvar fašírky. Zmes vyzerá príliš suchá a sypká, ale pri vyprážaní sa určite nebude rozpadávať. Cícerová múka spolu s vajíčkom sa o to výborne postarajú.
Smažíme v horúcom oleji z oboch strán do zlatova.
Necháme odkvapkať prebytočný olej a môžeme podávať.
Aby sme vyprážané jedlo trochu odľahčili, rozhodli sme sa podávať našu obľúbenú prílohu, zeleninovú kašu. Robili sme ju v najrôznejších obmenách a recepty nájdete napríklad tu, tu, tu, tu aj tu.
Zeler, karfiol aj zemiaky očistíme a v osolenej vode uvaríme do mäkka. Každú zeleninu uvaríme v hrnci zvlášť. Môžeme variť aj v spolu, ale potom treba zeleninu pridávať postupne tak, aby na konci bola všetka mäkká a pri tom žiadna nebola rozvarená.
Uvarenú zeleninu cedíme, odložíme si trochu zelerového vývaru.
Rozmixujeme ju ponorným mixérom. Postupne k nej pridávame zelerový vývar, citrónovú šťavu z celého citrónu, prisolíme a pridáme aj dve lyžice olivového oleja. Pozor aby sme zo zeleniny neurobili polievku, kaša musí zostať natoľko tuhá, aby držala tvar.
Hotovo. Vynikajúci ľahký a slávnostne pôsobiaci obed. Chrumkavé smažienky, výrazná a pri tom jemná kaša. Výborne sa k tomu hodilo pár čerstvých nakrájaných paradajok.
Dobrú chuť.