Varíme s medveďom - Fazuľkovo syrové smažienky

Autor: Roman Daniel Baranek | 17.8.2014 o 12:00 | Karma článku: 9,66 | Prečítané:  3237x

Sezóna fazuľových luskov už pomaly končí. Každý rok sa snažíme priniesť aspoň jeden recept s touto našou obľúbenou ingredienciou a sme radi, že sa nám to znovu podarilo. V našej kuchyni vysmážame naozaj veľmi zriedkavo, určite nie ani raz za mesiac. Dnes sme to po dlhšej dobe opäť spravili a stálo to za to.

Na smažienky budeme potrebovať asi trištvrte kilogramu fazuľových luskov, dvadsať dekagramov balkánskeho syra, dve vajcia, štyri lyžice cícerovej múky, petržlenovú a kôprovú vňať a olej. Soliť budeme len veľmi jemne, pretože balkánsky syr je obvykle slaný dosť. Dochutíme aj mletým čiernym korením.

Ako prílohu si pripravíme kašu z jedného karfiolu, jedného zeleru a dvoch zemiakov. Dochutíme ju citrónovou šťavou, olejom a soľou.

Fazuľové lusky umyjeme a očistíme. Uvaríme ich v jeme osolenej vode do mäkka, necháme ich vychladnúť a nasekáme.

Pridáme nastrúhaný balkánsky syr, vajíčka a cícerovú múku a môžeme jemne prisoliť a okoreniť.

Všetko premiešame a pridáme nadrobno nasekanú petržlenovú a kôprovú vňať.

Mokrými rukami tvarujeme malé guľky, ktoré potom roztlačíme na tvar fašírky. Zmes vyzerá príliš suchá a sypká, ale pri vyprážaní sa určite nebude rozpadávať. Cícerová múka spolu s vajíčkom sa o to výborne postarajú.

Smažíme v horúcom oleji z oboch strán do zlatova.

Necháme odkvapkať prebytočný olej a môžeme podávať.

Aby sme vyprážané jedlo trochu odľahčili, rozhodli sme sa podávať našu obľúbenú prílohu, zeleninovú kašu. Robili sme ju v najrôznejších obmenách a recepty nájdete napríklad tu, tu, tu, tu aj tu.

Zeler, karfiol aj zemiaky očistíme a v osolenej vode uvaríme do mäkka. Každú zeleninu uvaríme v hrnci zvlášť. Môžeme variť aj v spolu, ale potom treba zeleninu pridávať postupne tak, aby na konci bola všetka mäkká a pri tom žiadna nebola rozvarená.

Uvarenú zeleninu cedíme, odložíme si trochu zelerového vývaru.

Rozmixujeme ju ponorným mixérom. Postupne k nej pridávame zelerový vývar, citrónovú šťavu z celého citrónu, prisolíme a pridáme aj dve lyžice olivového oleja. Pozor aby sme zo zeleniny neurobili polievku, kaša musí zostať natoľko tuhá, aby držala tvar.

Hotovo. Vynikajúci ľahký a slávnostne pôsobiaci obed. Chrumkavé smažienky, výrazná a pri tom jemná kaša. Výborne sa k tomu hodilo pár čerstvých nakrájaných paradajok.

Dobrú chuť.

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?