Pripravíme si celozrnný toastový chlieb, kilogram zrelých paradajok, jednu stredne veľkú cuketu, jednu cibuľu, jednu hlavu cesnaku, dve sójové majonézy a dva kusy bieleho tofu.
Na okorenenie použijeme len soľ a provensálske byliny.
Cibuľu nakrájame na mesiačiky a na horúcom oleji necháme zmäknúť.
Cuketu ošúpeme a nakrájame na kocky spolu s paradajkami. Cesnak ošúpeme a nakrájame na kolieska. Všetko pridáme k zmäknutej cibuli, osolíme a okoreníme provensálskymi bylinkami.
Prikryjeme pokrievkou a dusíme, pokiaľ zelenina nepustí šťavu.
Varechou presunieme zeleninu na jeden bok a v zeleninovej šťave namočíme krajce toastového chleba.
Zapekaciu misu vymažeme olejom a dno pokryjeme plátkami chleba. Uložíme ich namočenou stranou nadol.
Podusenú zeleninu naberáme dierovanou naberačkou a polovicu rozložíme na chlieb. Posypeme nastrúhaným tofu.
Na tofu rozložíme druhú polovicu zeleniny.
Na vyberanie zeleniny použijeme dierovanú naberačku, pretože potrebujeme aby šťava zostala v panvici. Namáčame v nej ďalšie plátky chleba a rozložíme ich na zeleninu. Tentokrát namočenou stranou nahor.
Druhé tofu nastrúhame a pomiešame so sójovými majonézami. Rozotrieme na povrch nákypu a môžeme zapekať.
Pečieme v rúre zohriatej na stosedemdesiat stupňov asi tridsať až tridsaťpäť minút
Tento šťavnatý, letnou zeleninou voniaci nákyp je vynikajúci ako ľahký obed a rovnako skvele chutí aj za studena.
Dobrú chuť.