Varíme s medveďom - Krupoto s kuracím mäsom

Autor: Roman Daniel Baranek | 14.9.2014 o 12:00 | Karma článku: 11,33 | Prečítané:  9417x

V nasledujúcich týždňoch nás čaká kompletná rekonštrukcia kuchyne. Na také niečo sa treba naozaj poriadne pripraviť. Heslom dňa pri varení, sa u nás práve teraz stalo - Použi čo najviac zásob! Čím menej potravinových zásob zostane v chladničke, mrazničke, alebo v skrinkách, tým bude celá predpríprava rekonštrukcie jednoduchšia.  V skrinke som našiel pol balenia krúpov a spomenul som si na krupoto, ktoré som pravidelne jedával vo vegetariánskej jedálni v centre mesta.

Prehrabal som všetky som šuplíky a poličky a rozhodol som, že prvý krát v živote ochutnám krupoto, ktoré nebude vegetariánske. Okrem krúpov budeme v každom prípade potrebovať zeleninu. Použiť sa dá skoro každá ktorú poznáte a samozrejme, že najlepšie je použiť čerstvú, ale veď viete míňame zásoby. Zeleninu treba rozdeliť podľa toho, či ju budeme variť, alebo dusiť. V našom prípade sa bude variť mrkva a ružičkový kel. Papriku a cibuľu podusíme spolu s kuracím mäsom (nemusíme ho použiť vôbec, alebo nahradiť čerstvými hríbami). Na dochutenie použijeme cesnak a červenú papriku.

Zeleninu ošúpeme nakrájame a v jemne posolenej vode uvaríme do mäkka. Vývar zo zeleniny si odložíme.

Krúpy poriadne prepláchneme studenou vodou. Pri varení krúpy asi trojnásobne zväčšia svoj objem. Ak sa pri ich varení vyparí skoro všetka voda veľmi ľahko sa začnú prichytávať ku dnu hrnca. Preto dávame od začiatku pozor, aby sme vybrali dostatočne veľký hrniec a použili dostatočné množstvo vody. Krúpy zalejeme vývarom so zeleniny, tekutinu doplníme čistou vodou a všetko jemne osolíme. Varíme do úplného zmäknutia krúpov. Trvalo to menej ako dvadsať minút. Uvarené krúpy scedíme.

Vo veľkej panvici na horúcom oleji speníme cibuľu a  papriku. Podusíme, osolíme pridáme červenú papriku a na kocky nakrájané kuracie prsia.

Pod pokrievkou dusíme do úplného zmäknutia kuracieho mäsa. Snažíme sa zachovať čo najviac zo šťavy, ktorá v panvici vznikla. Na konci dusenia pridáme roztlačený cesnak, premiešame a ďalej už nevaríme.

Teraz stačí len všetko spolu pomiešať. Obvykle na to potrebujeme ďalšiu väčšiu nádobu. Pomiešané krupoto vrátime do panvice a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Jednoduchý chutný obed najlepšie chutí s kyslou, alebo kvasenou zeleninou. My sme si k nemu dali naše vlastné kvásaky podľa tohoto receptu..

Dobrú chuť.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?