Základnými ingredienciami je jeden kilogram čerstvého špenátu, jeden kilogram ricotty, päť vajec a desať dekagramov strúhaného parmezánu.
Na okorenenie použijeme soľ, cesnak, strúhaný muškátový oriešok a čerstvo namleté čierne korenie.
Okrem toho budeme potrebovať ešte oriešok masla a dve lyžice strúhanky na vytretie a vysypanie formy na pečenie.
Špenátové listy umyjeme a vložíme do mierne osolenej vriacej vody. Necháme ich asi tridsať sekúnd až minútu povariť. Potom ich vyberieme dierovanou naberačkou a odložíme. Listov je poriadne veľa u nás sme ich varili na štyri krát.
Zvädnuté vychladnuté listy poriadne vyžmýkame a nasekáme ich na drobnejšie.
Do ricotty pridáme soľ, rozotrený cesnak, korenie a parmezán. My sme na koniec pridali aj trochu sušeného chili. Po jednom zašľaháme vajíčka.
Vmiešame nasekaný špenát.
Formu na veniec vymažeme maslom a vysypeme strúhankou. My ešte pre istotu vždy vystelieme dno formy papierom na pečenie.
Do formy rovnomerne rozmiestnime ricottovo špenátovú masu. Všetko uhladíme a vyrovnáme.
Pečieme v rúre rozohriatej na stopäťdesiat stupňov asi štyridsaťpäť až päťdesiat minút. Sformato sa síce trochu zdvihne, ale potom znova spadne späť. Vajíčka, ktoré neboli vyšľahané totiž objem neudržia.
Necháme vychladnúť a vyklopíme z formy.
Môžeme podávať teplá aj studené. Výborné je ako predjedlo, ako hlavné jedlo so zeleninou alebo šalátom a veľmi dobre sa hodí aj ako príloha ku grilovanému mäsu.
Dobrú chuť.