reklama

Varíme s medveďom - Sformato so špenátom a ricottou

Tento recept pochádza z môjho obľúbeného Toskánska. Sformato mi prekladače preložili ako flan, ale podľa mňa je to len nejaký jeho vzdialený príbuzný. Hlavnou ingredienciou vo flane sú vajíčka, tie však pri sformato  len pomáhajú spojiť ingrediencie dohromady. Možno sa to trochu podobá na klasický francúzsky nákyp, ten je ale proti tomuto receptu nadýchanejší a ľahší, pretože vajíčka sa šľahajú a z bielkov sa robí sneh. Nakoniec sme sa rozhodli nechať receptu originálny taliansky názov - Sformato.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)

Základnými ingredienciami je jeden kilogram čerstvého špenátu, jeden kilogram ricotty, päť vajec a desať dekagramov strúhaného parmezánu.

Na okorenenie použijeme soľ, cesnak, strúhaný muškátový oriešok a čerstvo namleté čierne korenie.

Okrem toho budeme potrebovať ešte oriešok masla a dve lyžice strúhanky na vytretie a vysypanie formy na pečenie.

Obrázok blogu

Špenátové listy umyjeme a vložíme do mierne osolenej vriacej vody. Necháme ich asi tridsať sekúnd až minútu povariť. Potom ich vyberieme dierovanou naberačkou a odložíme. Listov je poriadne veľa u nás sme ich varili na štyri krát.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Zvädnuté vychladnuté listy poriadne vyžmýkame a nasekáme ich na drobnejšie.

Obrázok blogu

Do ricotty pridáme soľ, rozotrený cesnak, korenie a parmezán. My sme na koniec pridali aj trochu sušeného chili. Po jednom zašľaháme vajíčka.

Obrázok blogu

Vmiešame nasekaný špenát.

Obrázok blogu

Formu na veniec vymažeme maslom a vysypeme strúhankou. My ešte pre istotu vždy vystelieme dno formy papierom na pečenie.

Do formy rovnomerne rozmiestnime ricottovo špenátovú masu. Všetko uhladíme a vyrovnáme.

Obrázok blogu

Pečieme v rúre rozohriatej na stopäťdesiat stupňov asi štyridsaťpäť až päťdesiat minút. Sformato sa síce trochu zdvihne, ale potom znova spadne späť. Vajíčka, ktoré neboli vyšľahané totiž objem neudržia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Necháme vychladnúť a vyklopíme z formy.

Obrázok blogu

Môžeme podávať teplá aj studené. Výborné je ako predjedlo, ako hlavné jedlo so zeleninou alebo šalátom a veľmi dobre sa hodí aj ako príloha ku grilovanému mäsu.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu