Na cesto si pripravíme štyridsať dekagramov hladkej múky, štyridsať dekagramov polohrubej múky, desať dekagramov masti, jeden zemiak uvarený v šupke a postrúhaný, jedno vajíčko, jednu malý kyslú smotanu a kvások (do dvoch decilitrov teplého mlieka pridáme lyžičku cukru, rozdrobíme kocku kvasníc a necháme na teple pokiaľ kvások nevzíde)
Okrem toho budeme potrebovať ešte dvadsať dekagramov mletých oškvarkov, soľ a vajíčko na potretie pagáčov.
Zo všetkého okrem oškvarkov ypracujeme hladké mäkké cesto a necháme ho hodinu kysnúť.
Vyvaľkáme ho na hrúbku jeden až jeden a pol centimetra a rovnomerne potrieme mletými oškvarkami. Podľa chuti ešte celý povrch posolíme.
Po šírke zložíme na tretiny.
Povrch opäť potrieme mletými oškvarkami a osolíme.
A znova zložíme na tretiny. Vznikne malý balíček, ktorý necháme dvadsať minút odpočívať aby cesto znova nakyslo. Najlepšie je to spraviť tak, že cesto ne doske prikryjeme veľkou misou.
Postup vaľkania a prekladania cesta opakujeme tri krát. S cestom pracujeme opatrne a zľahka, pretože chceme zachovať jednotlivé vrstvy oddelené oškvarkami. Po poslednom dvadsaťminútovom kysnutí balíčku z cesta, ho znova rozvaľkáme. Vidličkou na povrchu vytvoríme vzor malých štvorčekov.
Povykrajujeme pagáče.
Rozložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme pol hodinu kysnúť a potrieme osoleným vajíčkom.
Pečieme v rúre vyhriatej na dvesto stupňov približne pätnásť minút.
Chrumkavé pagáče sa hodia ako príloha k desiatovým polievkam, alebo len tak na párty či k televízoru.
Ešte si ukážeme malý tip, čo spraviť s cestom, ktoré zostalo po vykrajovaní pagáčov.
Premiesime ho, necháme pol hodiny kysnúť a rozvaľkáme na polcentimetrovú placku. Nakrájame trojuholníky, ktoré môžeme naplniť akoukoľvek obľúbenou plnkou. Hodí sa údenina, syr, zelenina...
Zvinieme na trojuholníčky, necháme dvadsať minút odstáť a potrieme vajíčkom.
Pečieme v rúre vyhriatej na dvesto stupňov asi pätnásť minút.
Dobrú chuť.