reklama

Varíme s medveďom - Rodinné klenoty 2

Ďaľší recept z naších rodinných klenotov, ktorý prinášam po tekvičkách voláme tak celkom familiárne papričky. Papričky sú o niečo pracnejšie a náročnejšie, ale... Ak ste vyskúšali jednoduché tekvičky a chutili vám, tak papričky budú jedným z vrcholných zážitkov. To mi môžete veriť. Prácnosť sa v tomto prípade oplatí.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (33)

Čo budeme potrebovať

Na osobu dve až tri pekné rovné papriky (pokojne počítajte aj viac. Papričky vydržia v chladničke... no vydržia. Podľa mojich skúseností nevydržia skoro nič. Zjedené sú raz dva.) 1 kg paradajek, pätnásť dkg balkánskeho syra (tento pokojne môžete nahradiť bryndzou. Ani samotní bulhari ten rozdiel nespoznali.) jedno vajce, tri až štyri strúčiky cesnaku, poriadnu hrsť nasekanej zelerovej vňate, olej na vysmážanie.

Obrázok blogu



Ako budeme postupovať

Papriky umyjeme, osušíme a opečieme na suchej liatinovej platni až kým koža nie je z každej strany celkom spálená do čierna. Upečené ich hádžeme do väčšieho hrca a hneď zakryjeme pokrievkou, aby sa papriky zadusili. Necháme ich vychladnúť a ošúpeme z nich čiernu spálenú kožu, pričom sa snažíme papriky neporušiť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu



Do paprík si pripravíme plnku. Rozmiešame bryndzu (alebo balkánsky syr) s jedným vajíčkom. Každú papriku narežeme na širšej strane od smienok ku špičke asi do jednej polovice a malou lyžičkou ich plníme. Umiestnenie rezu na paprike zobrazuje červená čiara na obrázku. Naplnené pariky ešte jemne posolíme.

Obrázok blogu



V panvici zohrejeme olej a papriky v ňom vypražíme, najprv tak, aby boli narezanou plochou, cez ktorú sme ich plnili smerom hore. Počas praženia z jednej strany sa bryndza s vajčkom zatiahne a papriky sa vypražia do hneda. Potrom ich obrátime a opražíme esšte z druhej strany. Ide to naozaj veľmi rýchlo, len treba byť opatrný, aby bryndza nevytiekla. Opražené papriky poukladáme na plochú misu tak, ako je to na obrázku teda špičkou ku stredu a stopkou k okraju misy.

Paradajky naktrájané na kocky vysypeme do oleja v ktorom sa vyprážali papriky. Ak sme do panvice naliali veľa oleja, tak časť vylejeme. Malo by v nej zostať menej ako deci oleja. Paradajky dusíme odokryté, až kým sa nevydusí celá tekutina a nezostane kašovitá paradajková hmota. Mierne posolíme, pridáme roztlačený cesnak a nasekanú zelerovú vňať. Paradajkovú zmes nalejeme do stredu na upečené a vypražené pariky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu




Sledujete ten duchovným svetlom prežiarený výsledný efekt. (Fotka sa Mackovi výnimočne vydarila) Hneď vám musí byť jasné že je to jednoducho božská chuť.

Papričky aj tekvičky sú počas celého leta jedným z hlavných jedál našej rodiny. Všetci sme sa narodili v lete, a tak sa bez nich nezaobíde žiadna narodeninová párty. Moja sestra upečené a ošúpané papriky zamrazuje a podusenú paradajkovú zmes zavára a tak nás týmto skvelým jedlom kŕmi aj počas zimy.


Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu