Čo budeme potrebovať
1 kura umyté očistené a naporcované, 1/2 kg olúpaných paradajek, (môžeme pokojne nahradiť aj jednou konzervou lúpaných talianskych "pomodoro"), paradajkovú šťavu, (ak máte domácu tak šup tam s ňou, ale aj táto z nášho obchodu je veľmi dobrá), 1 baklažán, 10 dkg olív, (nikdy nepoužívajte na varenie vykôstkované olivy, nestoja za nič), 1 cibuľu, hladkú múku, soľ, olej a koreniny.
Nuž s koreninami je to ťažšie. V niektorých receptoch používajú len bobkový list a v niektorých je toho oveľa viac. Ja doporučujem nasledovné:
1 lyžička rímskeho kmínu hovorí sa mu tiež indický kmín alebo kumín. V krajnom prípade možno nahradiť rascou ale už to nieje celkom ono.
1 lyžička koriandrových semien. Hm ak ju nemáte tak vynechajte a použite jemne nastrúhanú citrónovú kôru.
1 klinček, dva bobkové lístky, čerstvá bazalka, čerstvá petržlenová vňať, hrsť hrozienok
Ako na to
Kura umyjeme a naporcujeme, parajky ponoríme na 5 sekúnd do vriacej vody, potom ich ľahko ošúpeme a nakrájame na kocky. Fakt je jednoduchšie použiť kvalitné paradajkové konzervy. Baklažán ošúpeme, nakrájame na kocky a jemne nasolíme. Olivy vykôstkujeme.
Olivy sa vykôskujú veľmi ľahko. Na drevenej doštičke každú olivu "udrieme" plochým dnom nejakej misky tak, aby sa oliva rozpučila. Kôstku potom vyberieme bez problémov.
Do mažiara vložíme kmín, koriander a klinček, roztlčieme čo najjemnejšie, pridáme soľ a celé zmiešame s hladkou múkou. V ochutenej múke obalíme jednotlivé porcie kuraťa a tie potom v hlbokej panvici s horúcom olejom opražíme zo všetkých strán dohneda. Porcie kuraťa vyberieme z oleja a uložíme na teplé miesto.
Do výpeku v panvici pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, popražíme, pridáme olúpané a nakrájané paradajky alebo paradajkovú konzervu, paradajkovú šťavu, kocky baklažánu a olivy. Jemne posolíme. Celú zmes chvíľu podusíme, potom do nej späť vložíme kúsky kuraťa. Pridáme bobkové listy prikryjeme a dusíme a dusíme...
Keď sa šťava vydusí na omáčkovú hustotu a kura je krásne mäkké pridáme nasekanú čerstvú bazalku, petržlenovú vňať a hrsť hrozienok. Ak je paradajková šťava, alebo samotné paradajky príliš kyslé, pridáme do jedla čajovú lyžičku cukru. A je to hotové.
Podávame napríklad s cestovinami. Ale mne to aj tak najviac chutí z varenými zemiakmi s petržlenovou vňaťou a olivovým olejom.
Dobrú chuť.