reklama

Varíme s medveďom - Rímske kura ala Medveď

Rímske kura je tradičný recept. Jednoduchý a naozaj výborný. Je to naporcované kura dusené na paradajkách a víne. Samozrejme, že ak je ala ja, tak to nebude len ten tradičný spôsob úpravy. Jemne som sa s týmto receptom pohral a pripravil jednoduché jedlo, ktoré sa dá rýchlo pripraviť a je dostatočne efektné aby ste sa s ním mohli vytiahnuť aj v nedeľu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (29)

Čo budeme potrebovať

Obrázok blogu


1 kura umyté očistené a naporcované, 1/2 kg olúpaných paradajek, (môžeme pokojne nahradiť aj jednou konzervou lúpaných talianskych "pomodoro"), paradajkovú šťavu, (ak máte domácu tak šup tam s ňou, ale aj táto z nášho obchodu je veľmi dobrá), 1 baklažán, 10 dkg olív, (nikdy nepoužívajte na varenie vykôstkované olivy, nestoja za nič), 1 cibuľu, hladkú múku, soľ, olej a koreniny.

Nuž s koreninami je to ťažšie. V niektorých receptoch používajú len bobkový list a v niektorých je toho oveľa viac. Ja doporučujem nasledovné:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

1 lyžička rímskeho kmínu hovorí sa mu tiež indický kmín alebo kumín. V krajnom prípade možno nahradiť rascou ale už to nieje celkom ono.

1 lyžička koriandrových semien. Hm ak ju nemáte tak vynechajte a použite jemne nastrúhanú citrónovú kôru.

1 klinček, dva bobkové lístky, čerstvá bazalka, čerstvá petržlenová vňať, hrsť hrozienok

Ako na to

Kura umyjeme a naporcujeme, parajky ponoríme na 5 sekúnd do vriacej vody, potom ich ľahko ošúpeme a nakrájame na kocky. Fakt je jednoduchšie použiť kvalitné paradajkové konzervy. Baklažán ošúpeme, nakrájame na kocky a jemne nasolíme. Olivy vykôstkujeme.

Olivy sa vykôskujú veľmi ľahko. Na drevenej doštičke každú olivu "udrieme" plochým dnom nejakej misky tak, aby sa oliva rozpučila. Kôstku potom vyberieme bez problémov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Do mažiara vložíme kmín, koriander a klinček, roztlčieme čo najjemnejšie, pridáme soľ a celé zmiešame s hladkou múkou. V ochutenej múke obalíme jednotlivé porcie kuraťa a tie potom v hlbokej panvici s horúcom olejom opražíme zo všetkých strán dohneda. Porcie kuraťa vyberieme z oleja a uložíme na teplé miesto.

Do výpeku v panvici pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, popražíme, pridáme olúpané a nakrájané paradajky alebo paradajkovú konzervu, paradajkovú šťavu, kocky baklažánu a olivy. Jemne posolíme. Celú zmes chvíľu podusíme, potom do nej späť vložíme kúsky kuraťa. Pridáme bobkové listy prikryjeme a dusíme a dusíme...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keď sa šťava vydusí na omáčkovú hustotu a kura je krásne mäkké pridáme nasekanú čerstvú bazalku, petržlenovú vňať a hrsť hrozienok. Ak je paradajková šťava, alebo samotné paradajky príliš kyslé, pridáme do jedla čajovú lyžičku cukru. A je to hotové.

Obrázok blogu


Podávame napríklad s cestovinami. Ale mne to aj tak najviac chutí z varenými zemiakmi s petržlenovou vňaťou a olivovým olejom.

Dobrú chuť.

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu