Tak na úvod hádam popis menu. Na slávnostnej večeri pri príležitosti ukončenia jedného z najväčších pôstov sa u medveďov bude podávať:
Zeleninková polievka s mrvenicou
Hríbová omáčka so žemľovými knedlíkmi a duseným hovädzím mäsom.
Čokoládovo marcipánová torta.
Zeleninkovú polievku pripravoval Macko. Takže - Mackóóó kde si, poď napísať tú polievku.
- Dobre idem, Bobinko.
Čo budeme potrebovať
Milí moji, tak na zeleninovú polievku budeme potrebovať v prvom rade zeleninu. Dnes som s tým nerobil žiadne veľké štráchy, kúpil som balíček polievkovej zeleniny, lebo vyzerala pekne a čerstvo. U nás do nej dávajú aj pórik, ktorý je na sviežo pôsobiacu polievočku ako "ušitý".
Ďalej som použil tri lyžice sterilizovanej kukurice, olej, trochu petržlenovej vňate, dva strúčiky cesnaku a cestovinovú zásypku, ktorá vyzerala ako maďarská tarhoňa. Polievku som dochutil novým korením, jedným bobkovým listom, kockou zeleninového bujónu a soľou.
A čo s tým urobíme
Všetku zeleninu, ktorú chceme použiť najprv najemno nakrájame. Mali by to byť skutočne tenučko nakrájané slíže (nemusí byť Julien:)), koreňovú zeleninu očistíme a nastrúhame na hrubom struháku.
Do hrnca nalejeme olej a na silnom plameni zohrejeme. Potom vsypeme naraz všetku nastrúhanú a nakrájanú zeleninu a pekne silno restujeme. Počas restovania môžeme posoliť, jemne poprášiť novým korením, pridať jeden bobkový list a očistený a nakrájaný cesnak. Bude to krásne voňať a mohutne sa škvariť. Urestujeme všetko poriadne, ale sústavne miešame, aby sa nám zelenina nepriškvarila. Za ten čas si necháme zovrieť 1 a pol litra studenej vody, ktorú do škvariacej zmesi vylejeme.
Hneď ako polievka znovu zovrie, pridáme kocku bujónu, cestovinovú zásypku a varíme do zmäknutia cestoviny. Na záver vhodíme hrsť najemno nakrájanej vňate a výborná svieža polievka s jarným imidžom je na svete.- Bobinko, ideš na tú omáčku?
- Áno Macko, idem.
Čo budeme potrebovať
Naozaj jednoduchý recept na skvelú hríbovú omáčku tak ako ju varievala moja babička. Vynikajúca kuchárka, ale najmä skvelá gazdiná. Jeho chuť prekvapí aj veľkých odporcov polotovarov akými bol môj dedko. Vždy hovorieval, že nikto nevie uvariť takú hríbovku ako jeho manželka. O svojej tajnej ingrediencii mu nikdy nepovedala. Ja jej aspoň touto cestou musím poďakovať, že mne to tajomstvo prezradila. Babi nech si kdekoľvek, vďaka.
Takže pripravte si
Jeden liter mlieka, pol litra sladkej smotany na varenie, lyžicu oleja, 40dkg hríbov podľa vlastnej chuti, cibuľu, hladkú múku a dve hríbové polievky v prášku. Čo sa týka hríbov, mimoriadne dobrá je zmes lesných húb, my sme ju mali len tak podusenú na vode a zamrazenú od jesene. Nepoužívajte sušené huby. Ak nemáte čerstvé, alebo zamrazené, kúpte jednoducho šampiňóny.
Hríbovú omáčku podľa tajného receptu mojej babičky zvládne každý.
A čo s tým urobíme
Na olej dáme speniť na jemno nakrájanú cibuľku, do nej vložíme hríby a na miernom plameni dusíme kým nie sú mäkké respektíve celkom rozmrazené. Poprášime malou lyžičkou hladkej múky premiešame a zalejeme litrom mlieka. Pozor nesolíme o celé dochutenie sa postarajú hríbové polievky. V šľahačke na varenie poriadne rozmiešame práškové polievky, vylejeme do hrnca, za stáleho miešania privedieme do varu a ešte desať minút pomaly varíme. Hotovo.
Verte tomu, že aj keď príprava je rýchla a jednoduchá výsledok je neopakovateľný. A nikomu neprezrádzajte, že ste vlastne varili polievku z igelitového vrecka. Tajomstvo je tajomstvo a aj tak by vám nikto neuveril.
- Macko poď ochutnať. Netreba nič, že? Tak môžeš dať robiť to mäsko.
...tak som tu.
Mäso na hríbovú omáčku naozaj nie je žiadne "strigônstvo". Základ je v slušnom kúsku hovädzieho mäsa, ktoré sa dusí a dusí a dusí, kým nezmäkne. Výsledok má mať jednoznačnú mäsovú chuť tak, aby nám neprekrývala delikátnu chuť Medveďovej skvelej omáčky, preto to s koreninami a dochucovadlami nijako nepreháňame.
Čo budeme potrebovať
Kúsok hovädzieho mäsa. Netreba veľa. Jednak je príšerne drahé a jednak má hríbovú omáčku len vylepšiť a podtrhnúť jej chuť. My sme požili 60 dkg slabiny. Ďalej sme použili pomerne veľa cibule, dobré je rovnaké množstvo ako mäsa, olej, máličko čierneho korenia, soľ a červenú sladkú papriku.
A čo s tým urobíme
No samozrejme udusíme to. Mäso nakrájame na kocky a cibuľu tiež nakrájame a nemusí to byť najemno. Veď sa nám to aj tak bude dusiť dobré dve hodiny.
Cibuľu následne na oleji dobre urestujeme. Pokojne aj dohneda. Treba však pri tom dusení stáť a nevenovať sa iným činnostiam. Cibuľa má byť hnedá ale nie čierna, tak ju musíme sústavne miešať. Osolíme ju a jemne okoreníme.
Mäso potom vysypeme na cibuľu a necháme pekne zatiahnuť. Až potom podlejeme pohárom vody, nasypeme sladkú červenú papriku (ja veru papriku nerestujem) a dusíme a dusíme a dusíme. Počas dusenia podľa potreby podlievame vodou a upravíme aj celkovú slanosť pokrmu. Výsledok vidíme nižšie. Nie veľa šťavy, dominuje mäso, žiadne zátrepky ani zápražky. Všetko je zahustené len cibuľou. Ešte, že sa viem ovládať.:)
Žemľové knedle. Tak to je oddnes Mackova špecialita. Už Vám ju aj píše.
Veru veru, milí moji. Mal som z nej malú dušičku. Robil som ju totižto prvýkrát v živote. A na prvý pokus sa teda podarila viac než dobre.
Čo budeme potrebovať
Osem starších rožkov (žemlí), dva deci mlieka, 20dkg hrubej krupice, jedno vajce, jednu kocku droždia (aj sušené je fajn), soľ a olej.
A čo s tým urobíme
Rožky či žemle nakrájame na kocky. Na teflonovú panvicu dáme trochu oleja a nakrájané rožky na ňom opražíme. Netreba dávať priveľa oleja, teflonová panvica nám pomôže.
Krupicu zmiešame s vajcom, droždím, mliekom a trochu posolíme. Následne toto riedke cesto vlejeme do vychladnutých opečených rožkov a rukou vypracujeme kompaktnú hmotu. Netreba veľmi stláčať, stačí, keď sa nám kocky rožkov rovnomerne obalia v ceste. Prikryjeme a na teplom mieste nechame 3/4 hodiny kysnúť. Nečakajme žiadny nárast objemu kysnutím, alebo bublinky. Nič také sa nestane ale cesto nám po uvarení vo vode pekne nabehne.
Ale nepredbiehajme, ešte nás čaká "patlanie".
Pustíme si studenú vodu, alebo si ju pripravíme do misky. Potom do nej striedavo namáčame ruky a z nakysnutej zmesi vytvarujeme tvary podľa vlastnej ľubovôle. Môžu byť pokojne aj malé guľky, ak sa nám s tým chce ... zabávať.:)) Ja som zvolil takéto štyri bochníčky. A je to vcelku naozaj dosť knedle, verte.
Bochníky vložíme do vriacej osolenej vody, necháme zovrieť a na slabšom plameni prikryté varíme cca 30 minút.
Tak čo poviete, podarili sa však? Bol som pyšný ako páv. A nabudúce do cesta určite pridám aj vňať. A vôbec, začnem s tým experimentovať a dávať tam všetko možné. (hríby, šunku...)
Na záver večere si pochutíme na čokoládovo marcipánovej torte ktorú upiekol Medveď. A za tú by sa nemusel hanbiť ani profesionál, verte mi.:))
Jaj sladkosti a ja. To je večný súboj. Sladkosti to vždy prehrajú
Čo budeme potrebovať
Na cesto 6 vajec, 150 gramov práškového cukru, 30 gramov kakaového prášku, 70 gramov hrubej múky.
Na naplnenie torty jahodový džem, 2 decilitre mlieka, horkú čokoládu, hotovú krémovú náplň do torty Dr. Oetker a samozrejme marcipán. Marcipán sme získali tak, že sme v jednom najlacnejšom obchodnom reťazci kúpili dve marcipánové vajíčka (také polo vajíčka) namočené v horkej čokoláde a čokoládu sme z nich olúpali. Spracovali sme ich potom do jednej hmoty a odložili do chladničky.
Najprv oddelíme žĺtka od bielkov. Máme na to skvelé "udělátko".
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a odložíme ho do chladničky.
Do žĺtkov vysypeme cukor vyšľaháme do úplného zblednutia hmoty, pridáme kakao a ešte poriadne zašľaháme. Žĺtkovo kakaová hmota je v tomto momente dosť hustá, ale nebojte sa. Všetko dobre dopadne, ale hlavne a to vám kladiem na srdce v žiadnom prípade ju teraz neochutnávajte. Nie že by som sa bál salmonelózy, ale jak to raz ochutnáte budete to robiť znova.
Do žĺtkovej hmoty dáme lyžicu bielkového snehu a veľmi zľahka a opatrne premiešame. Žĺtková hmota začne trošku rednúť a to je dobre.
Potom vmiešame zľahka polovicu bielkovej hmoty a po nej polovicu múky a druhú polovicu bielkovej hmoty a druhú polovicu múky. A máme krásne cesto na čokoládovú piškótu.
Vylejeme do vymazanej a strúhankou vysypanej tortovej formy. Dáme piecť do vyhriatej rúry na stredný stupeň teda stupeň 3 približne 150 - 175 stupňov Celzia. Prvých dvadsať minút rúru vôbec neotvárame. Celé pečenie trvá 30 až 35 minút a skúšame ho drevenou špajľou. Ak špajľa po pichnutí do cesta zostane čistá, korpus na tortu je upečený. Vytiahneme ho z rúry a necháme poriadne vychladnúť.
Zatiaľ si pripravíme čokoládový krém. V dvoch decilitroch mlieka rozpustíme jednu horkú čokoládu. Pozor mlieko nevaríme, len ho zohrejeme do teploty aby sa v ňom čokoláda rozpustila. Čokoládové mlieko necháme celkom vychladnúť.
Odmeriame z neho opäť dva decilitre, pretože tým, že sme pridali čokoládu je ho trochu viac. Zvyšok vypijeme je to tak jeden pekný hlt. Pridáme lyžicu práškového cukru a prášok na tortovú plnku a všetko poriadne do tuha vyšľaháme. Odložíme do chladničky kým nevychladne korpus.
Korpus vyberieme z tortovej formy a rozrežeme na dva kruhy. Na misu, na ktorú chceme dať tortu rozložíme pásy papiera. Robíme to preto, že pri plnení torty narobíme určite dosť "bordelu" a ten odstránime spolu s papierom a misa zostane čistá.
Z chladničky vyberieme marcipán pracovnú dosku posypeme práškovým cukrom a marcipán rozvaľkáme do veľkosti torty.
Na misu uložíme jedno tortové koleso. Potrieme ho jahodovým džemom a tenkou vrstvou čokoládového krému.
Na krém položíme vyvaľkaný marcipán.
Marcipán potrieme znova krémom.
Položíme vrchný diel torty a celú tortu z bokov aj zvrchu potrieme zvyšným krémom.
Ozdobíme podľa vlastnej fantázie. Odporučil by som malé čokoládové vajíčka, ale keď sme sa my spamätali, nemali v obchode ani jediné.
Tak a to je celá naša slávnostná večera.
Dobrú chuť, bez následkov a veselé prežitie Veľkonočných sviatkov od oboch Medveďov.