Čo budeme potrebovať
Kuracie prsia, jedno na osobu, medvedí cesnak, aspoň tak štyri až päť viazaničiek, biely toustový chlieb, tvrdý syr ementálskeho typu (priznám sa, že už pri varení som pochopil, že omnoho lepší ako syr ementál by bolo, keby som použil parmezán), niekoľko plátkov kuracej šunky, mrkvu, olivový olej a z korenín kardamon, fenikel, červenú papriku a soľ.
A čo s tým urobíme
Najprv si nakrájame medvedí cesnak. Nie veľmi nadrobno, také akurátne kúsky ako na vidličku. V mažiari rozbijeme 5 semienok kardamonu a dve semienka feniklu. Do panvice dáme olej a vysypeme roztlčené korenie.
Olej s koreninami necháme rozohriať a do horúceho vysypeme všetok medvedí cesnak.Vyzerá to, že cesnaku je priveľa, ale nedajte sa znechutiť a cesnakové listypekne popražte. Potom panvicu prikryjemea asi 3 minúty dusíme. Dusením sa objem cesnakových listov dramaticky zmenší. Odstavíme panvicu a necháme podusený cesnak vychladnúť.
Z 3 až 4 plátkov toustového chleba vyrobíme čerstvú strúhanku. Jednoducho rozmixujeme chlieb v nejakom mixéri. Nastrúhame 150 gramov syra.
Nastrúhaný syr, udusený medvedí cesnak a čerstvú chlebovú strúhanku pomiešame dohromady. Ochutnáme a podľa chuti môžeme ešte jemne prisoliť, prípadne roztlačiť do zmesi cesnak. Ochutnávame veľmi opatrne, podľa mňa už táto zmes je prudko jediteľná a hrozí veľké riziko, že kuracie prsia budú nakoniec na paprike.
Z kuracích pŕs odrežeme vytŕčajúci kúsok na spodnej strane a rozrežeme ich tak, aby vznikla kapsa. Na obrázku je vidno ako začína narezanie kuracích pŕs.
Do vzniknutého otvoru kuracie prsia poriadne naplníme. Každý kus mäsa zabalíme do kuracej šunky, hoci sa to nezdá naozaj pomôže zachytiť plnku.
Keďže zostalo dosť veľa plnky a aj odrezky z kuracích pŕs pripravíme si ešte gulôčky. Odrezky nakrájame na drobné kúsky, rozmixujeme si ešte trochu čerstvej chlebovej strúhanky a použijeme aj jedno vajce. Všetko pomiešame prichutíme soľou a cesnakom a vytvarujeme gule.
Pekáč vytrieme olejom, uložíme do neho kuracie prsia aj gule, posypeme červenou paprikou a posolíme. Podlejeme decilitrom vody. Pečieme vo vyhriatej rúre približne 45 minút
Mrkvu ošúpeme nakrájame na klátiky a uvaríme do mäkka v osolenej vode. Scedíme a oglazujeme s orieškom masla.
Ku kuracím prsiam podávame nové zemiaky s petržlenovou vňaťou a uvarenú glazovanú mrkvu.
Dobrú chuť.