reklama

Varíme s medveďom - Zapekané zemiaky opäť inak

Zapekané jedlá majú u nás, milí moji, výsostné postavenie. Je to tým, že sú nenáročné na prípravu a je oveľa ľahšie dodržať aj dietetickú hodnotu pokrmu. Týmto receptom chceme ešte raz urobiť radosť milovníkom zeleninových jedál a zároveň upozorniť, že od budúceho týždňa sa budeme snažiť zaraďovať na striedačku jedlá mäsové aj zeleninové tak, aby nevznikali dlhé úseky zeleniny a potom zase mäsa. Samozrejme vždy sa to dodržať nedá, tak poprosíme o zhovievavosť v oboch táboroch.:)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (77)

Potrebujeme:

1,5 - 2 kg zemiakov, 2 cukety (lacné z Lidla), 2 dcl mlieka, 2-3 dcl bieleho jogurtu, olej, 10 dkg zelených olív, konzervu talianskych rajčín, 2 veľké papriky, 2 vajíčka, 15 dkg tvrdého neúdeného syra, 1 menšiu cibuľu, 2-3 strúčiky cesnaku, 3 lyžice hladkej kukuričnej, alebo klasickej múky, Provensálsku zmes (rozmarín, tymian, saturejka, bazalka a estragón) a na podporenie bazalkovej chuti ešte samostatne bazalku, čierne mleté korenie a soľ. Provensálsku zmes som dnes aplikoval trochu netradične, ale vyplatilo sa. Inak je výborná ako v mäsových jedlách, tak aj v rôznych druhoch cestovín. Napríklad v syrových cestovinách môže vyznieť excelentne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Deti moje, výpočet ingrediencií bol pre mňa určite náročnejší, ako samotné varenie. Ešte sa mi to všetko raz aj zmazalo...

Obrázok blogu

Ideme čistiť, šúpať, krájať...

Deduška sme definitívne poslali kamsi preč a pustili sme sa s vervou do práce. Teda ja som sa pustil.:)

Zemiaky očistíme a nakrájame na kolieska, cukety tak isto a môžu to byť aj hrubšie kolieska, ktoré potom mierne nasolíme, papriku nakrájame na menšie rezančeky, cesnak očistíme a pretlačíme, cibuľu očistíme a nakrájame na malé kocky, syr nastrúhame a olivy nakrájame na malé kúsky. Pokiaľ máme olivy s kôstkou (my sme mali oreganové) treba ich napríklad opačnou hladkou stranou tĺčika dobre poroztláčať. Potom ich celkom ľahko zbavíme kôstky a nakrájame.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Tak a ideme konečne variť:

Cibuľu naprv posmažime do sklovita a pridáme nakrájané papriky. Tak tri minútky restujeme a pridáme konzervu talianskych rajčín a prehrejeme. Pridáme nasekané olivy, trochu čierneho korenia a Provensálsku zmes, pretlačený cesnak a soľ. Päť minút všetko varíme. Nemusí to byť uvarené do mäkka, veď budeme ešte dosť dlho zapekať.

Obrázok blogu

Na olejom vymastený pekáč poukladáme prvú vrstvu zemiakov, mierne ju posolíme a posypeme Provensálkami.

Obrázok blogu

Následne na ňu poukladáme posolené kolieska cukety a tie...

Obrázok blogu

...prekryjeme ďalšou vrstvou zemiakov, ktoré posolíme a pre zmenu posypeme bazalkou. S bylinkami priveľmi nepreháňame, ale mali by byť jednoznačne vo výsledku identifikovateľné.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Na rad prichádza naša ohnivo červená zmes papriky a rajčín.

Obrázok blogu

Tú potom prekryjeme poslednou vrstvou zemiakov, ktoré opäť mierne posolíme.

Obrázok blogu

Tento už teraz okúzľujúco vyzerajúci pokrm najprv prekryjeme alobalom, alebo druhým pekáčom a necháme v rozohriatej rúre 30 minút dusiť. Pamätáme na to, že zemiaky sú surové.

Obrázok blogu

V tom čase si pripravíme zálievku.

2 - 3 lyžice múky najprv na oleji rozohrejeme. Pridáme 2 dcl mlieka a necháme zovrieť. Po celý čas miešame metličkou do zhustnutia. Ak nám bešamel príliš zhustne na kašu, jednoducho pridáme ešte mlieko. Následne bešamel preložíme do vhodnej nádoby na miešanie, pridáme 2 - 3 dcl jogurtu, rozmiešame a do chladnúcej zálievky ešte pridáme dve vajíčka a opäť dobre rozmiešame.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

No a keď je všetko rozmiešané, pridáme máličko soli a nastrúhaný syr, ktorý sa nám v zálievke podarí krásne rozmiešať.

Obrázok blogu

Nižšie už vidíme dva zábery na našu zapekačku. Ten prvý je po 30 minútach dusenia zakrytého pekáča. Zemiaky už zmäkli na skus, takže ich môžeme odokryť a piecť ďalších cca 20 minút. Na druhom zábere.

Obrázok blogu

V tejto fáze pridáme do zemiakov našu zálievku a...

Obrázok blogu

... pečieme do zhnednutia. (cca ešte 20-30 min.)

Obrázok blogu

Bude to chutné, voňavé a vplyvom tej báječnej zeleniny šťavnaté. Podávame so sviežim zeleninovým šalátom, alebo aj čalamádou.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Dobrú chuť od medveďov.

tenjeho

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu