Potrebujeme:
1,5 - 2 kg zemiakov, 2 cukety (lacné z Lidla), 2 dcl mlieka, 2-3 dcl bieleho jogurtu, olej, 10 dkg zelených olív, konzervu talianskych rajčín, 2 veľké papriky, 2 vajíčka, 15 dkg tvrdého neúdeného syra, 1 menšiu cibuľu, 2-3 strúčiky cesnaku, 3 lyžice hladkej kukuričnej, alebo klasickej múky, Provensálsku zmes (rozmarín, tymian, saturejka, bazalka a estragón) a na podporenie bazalkovej chuti ešte samostatne bazalku, čierne mleté korenie a soľ. Provensálsku zmes som dnes aplikoval trochu netradične, ale vyplatilo sa. Inak je výborná ako v mäsových jedlách, tak aj v rôznych druhoch cestovín. Napríklad v syrových cestovinách môže vyznieť excelentne.
Deti moje, výpočet ingrediencií bol pre mňa určite náročnejší, ako samotné varenie. Ešte sa mi to všetko raz aj zmazalo...
Ideme čistiť, šúpať, krájať...
Deduška sme definitívne poslali kamsi preč a pustili sme sa s vervou do práce. Teda ja som sa pustil.:)
Zemiaky očistíme a nakrájame na kolieska, cukety tak isto a môžu to byť aj hrubšie kolieska, ktoré potom mierne nasolíme, papriku nakrájame na menšie rezančeky, cesnak očistíme a pretlačíme, cibuľu očistíme a nakrájame na malé kocky, syr nastrúhame a olivy nakrájame na malé kúsky. Pokiaľ máme olivy s kôstkou (my sme mali oreganové) treba ich napríklad opačnou hladkou stranou tĺčika dobre poroztláčať. Potom ich celkom ľahko zbavíme kôstky a nakrájame.
Tak a ideme konečne variť:
Cibuľu naprv posmažime do sklovita a pridáme nakrájané papriky. Tak tri minútky restujeme a pridáme konzervu talianskych rajčín a prehrejeme. Pridáme nasekané olivy, trochu čierneho korenia a Provensálsku zmes, pretlačený cesnak a soľ. Päť minút všetko varíme. Nemusí to byť uvarené do mäkka, veď budeme ešte dosť dlho zapekať.
Na olejom vymastený pekáč poukladáme prvú vrstvu zemiakov, mierne ju posolíme a posypeme Provensálkami.
Následne na ňu poukladáme posolené kolieska cukety a tie...
...prekryjeme ďalšou vrstvou zemiakov, ktoré posolíme a pre zmenu posypeme bazalkou. S bylinkami priveľmi nepreháňame, ale mali by byť jednoznačne vo výsledku identifikovateľné.
Na rad prichádza naša ohnivo červená zmes papriky a rajčín.
Tú potom prekryjeme poslednou vrstvou zemiakov, ktoré opäť mierne posolíme.
Tento už teraz okúzľujúco vyzerajúci pokrm najprv prekryjeme alobalom, alebo druhým pekáčom a necháme v rozohriatej rúre 30 minút dusiť. Pamätáme na to, že zemiaky sú surové.
V tom čase si pripravíme zálievku.
2 - 3 lyžice múky najprv na oleji rozohrejeme. Pridáme 2 dcl mlieka a necháme zovrieť. Po celý čas miešame metličkou do zhustnutia. Ak nám bešamel príliš zhustne na kašu, jednoducho pridáme ešte mlieko. Následne bešamel preložíme do vhodnej nádoby na miešanie, pridáme 2 - 3 dcl jogurtu, rozmiešame a do chladnúcej zálievky ešte pridáme dve vajíčka a opäť dobre rozmiešame.
No a keď je všetko rozmiešané, pridáme máličko soli a nastrúhaný syr, ktorý sa nám v zálievke podarí krásne rozmiešať.
Nižšie už vidíme dva zábery na našu zapekačku. Ten prvý je po 30 minútach dusenia zakrytého pekáča. Zemiaky už zmäkli na skus, takže ich môžeme odokryť a piecť ďalších cca 20 minút. Na druhom zábere.
V tejto fáze pridáme do zemiakov našu zálievku a...
... pečieme do zhnednutia. (cca ešte 20-30 min.)
Bude to chutné, voňavé a vplyvom tej báječnej zeleniny šťavnaté. Podávame so sviežim zeleninovým šalátom, alebo aj čalamádou.
Dobrú chuť od medveďov.
tenjeho