Budete prekvapení, ale recept opäť pochádza zo závodnej jedálne. A to na dôvažok zo závodnej jedálne spred takých 30 rokov.
Moja mama vtedy pracovala ako kuchárka v jednej takej kuchyni. Keď mali nejakú špeciálnu akciu (rozumej návštevu súdružského kolektívu z inej spriatelenej prevádzky, či závodu, či spriatelenej krajiny...) boli 'Marína rezne' to najlepšie a najrýchlejšie, čo sa dalo pripraviť.
Pôvodne boli 'Marína rezne' zapečené bravčové rezne so syrom, šunkou a ananásovým kompótom, ale ja Macko som nelenil a svojskú medvediu úpravu som pripravil. Ako sa podarila, posúďte sami:
Potrebujeme:
Pekné, veľké a podľa možnosti aspoň 1cm hrubé bravčové rezne. Ďalej toľko vajec, koľko rezňov, toľko plátkov šunky a aj toľko plátkov tvrdého neúdeného syra, koľko máme rezňov. A neuveríte, ale aj toľko pekných veľkých polovičiek sterilizovaných broskýň, koľko máme rezňov. Potom je to pekná veľká čerstvá paprika, hladká múka (jasne, že aj kukuričná) a olej.
Medvedie 'Marína rezne' ochutíme čiernym korením, strúhanou Nivou a soľou. Až takáto jednoduchá je voľba korenín pri príprave tejto lahôdky.
A ideme na to:
Rezne narežeme, potom naklepeme z oboch strán, posypeme soľou a čiernym korením.
Dobre ich vyváľame v hladkej múke.
Na silnom plameni ich z oboch strán vysmažíme na oleji. Dohneda.
Vysmažené rezne poukladáme na olejom vymastený pekáč.
Každý rezeň husto posypeme na jemno nastrúhanou Nivou a prikryjeme plátkom šunky.
Papriku nakrájame na aspoň 1cm hrubé krúžky, ktoré vyčistíme, odstránime jadierka a žilky tak, aby vznikli dostatočne hrubé a veľké paprikové kolieska.
Tie následne poukladáme na každý rezeň jedno koliesko a opatrne do každého vložíme jeden od bielka oddelený vaječný žĺtok. Priamo z vaječnej škrupinky. Následne môžeme naše rezne ešte trochu posoliť. Ak nevieme oddeľovať žĺtka od bielkov, kašleme na celý tento postup a ignorujúc posledné dva odseky tohto receptu si urobíme k 'Marína rezom' volské oká.:)
Nech už to s našimi žĺtkami dopadlo akokoľvek, na rad prichádzajú broskyne. Ak sa nám podarilo vytvoriť žĺtky v krúžkoch (dramatizujem, nie je to žiadne strigôňstvo), tak na každý krúžok opatrne postavíme polovičku broskyne ako čiapočku. Ak nám začne žĺtok vytekať (ostatne aj mne vytekal) nerobíme paniku (ako ja:)). Vytečie len to, čo presahuje nad vŕškom papriky a väčšina ostane uväznená v prikrytom paprikovom krúžku.
Na každú broskyňu položíme plátok syra. Podlejeme pohárom vody a vo vopred vyhriatej rúre zapekáme cca 25 minút.
Poprosíme všetkých našich priaznivcov, aby si uvedomili, že tekuté látky sú vodivé. Tak sa prosím nenechajte paralyzovať elektrickým prúdom z oslintávania klávesnice, či (nedaj Bože) obrazovky počítača.:)
Podávame s ryžou, hranolčekmi a šalátom.
Na bližšom priereze krásne vidíme všetky vrstvy. Mäso, Nivu, žĺtok aj broskyňu so syrom.
Želáme vám veľmi dobrú chuť.
tenjeho