Varíme s medveďom - Nie je vtáčik, ako vtáčik...

Autor: Roman Daniel Baranek | 8.6.2008 o 12:00 | Karma článku: 10,78 | Prečítané:  18117x

Veru tak, moji milí. Existuje množstvo rôznych vtáčikov a môžu znamenať všetko možné. Ja mám však teraz na mysli onoho obligátneho Španielskeho vtáčka, ktorí bol takým vďačným pokrmom už za hlbokej socialistickej éry vo všetkých závodných či školských jedálňach. A ja som toto jedlo odjakživa miloval. Malo pre mňa už od detstva punc blahobytu a exkluzivity. Verte či nie. A samozrejme, aby to nebol len taký nejaký obyčajný vtáčik, tak ho aspoň trochu inak upravíme.

Potrebujeme:

Čakali sme (ako inak) hostí, takže sme potrebovali veľa vtáčkov. Na 10 statných vtáčikov potrebujeme zhruba 1 - 1,30 kg hovädzieho stehna, prípadne roštenky, ktorá však mne pripadá zbytočne drahá a fajnová na vtáčiky. Mäso musí byť dostatočné vysoké a rozkrojiteľné proti vlasu, inak ho nerozklepeme. Ďalej potrebujeme toľko plátkov dusenej šunky, koľko bude vtáčikov, 3 vajíčka, 2 cibule, 10 dkg prerastenej údenej slaniny, 10 dkg údeného syra, olej, plnotučnú horčicu, 1 polievkovú lyžicu rajčiakového pretlaku, 3 dcl červeného suchého vína, trochu hladkej múky, soľ a špáradlá.

Ochutíme čiernym mletým, novým mletým korením a tymianom. To je z korenín všetko a to som ešte exkluzívny ako hrom s tým tymianom.

vtacky01.JPG

Tak a opäť práce ako na pánskom. Deduška dnes úplne vynecháme. Veď ako by dokázal hovädzie stehno nakrájať na plátky cca 0,5 cm proti vlasu a naklepať. Nás však nič nezastaví. Pokiaľ nemáme hovädzie dostatočne vysoké, alebo ako napríklad ja aj dostatočne široké, postupujeme tak, že plátok odkrojíme, ale nedokrojíme dokonca. Necháme ho na malom kúsku po celej šírke mäsa neodkrojený a hneď krájame ďalší plátok, ktorý odkrojíme dokonca. Oba spojené plátky otvoríme a poriadne naklepeme. Vytvorí sa nám jeden veľký plátok.

Každý naklepaný plátok posypeme čiernym mletým a novým mletým korením (ak vám vadí sladkastá aróma nového korenia, proste ho vynechajte), dobre posolíme a necháme aspoň 20 minút postáť.

V tom čase si nakrájame slaninu a aj údený syr na toľko hranolčekov, koľko máme plátkov mäsa. Hranolčeky nesmú byť príliš hrubé, radšej nech sú dlhšie, inak vtáčiky nezrolujeme. Ďalej jednu polovicu cibule očistíme a odkrojíme z nej toľko tenších mesiačikov, koľko bude vtáčikov. Všetku ostatnú cibuľu (viac ako 1 a pol cibule) očistíme a nakrájame na kocky. Z vajíčok môžeme urobiť praženicu, ako som to urobil ja, ale môžeme ich aj uvariť natvrdo a nakrájať na mesiačiky, alebo na krúžky.

vtacky02.JPG

Tak a ideme rolovať. Každý posolený, pokorenený a naklepaný plátok natrieme horčicou. Položíme naň plátok šunky, potrieme lyžičkou praženice, položíme hranolček slaniny, údeného syra a mesiačik cibule. Zrolujeme. Môžeme si pomôcť aj tým, že obsah vtáčika prstami postláčame na jednu stranu a okolo neho potom zrolujme mäso so šunkou.

vtacky03.JPG

Každého vtáčika prepichneme skrz dvomi špáradlami na oboch stranách. Myslím, že používanie nite je zbytočné a prácne.

vtacky04.JPG

Deti, svojho času som spomínal, že na rolované veci určite nepatria k mojej doméne. Jednoducho som pri nich nešikovný. Nižšie vidíte, že vtáčikom trčali kúsky šunky či iných častí náplne. Takže vás môžem ubezpečiť, že keď napriek nevalnému rolovaniu, vtáčiky dopadli veľmi dobre mne, tak vyjdú aj vám. Žiadne strachy.

vtacky05.JPG

A ešte jedna poznámka. Klasický Španielsky vtáčik sa plní zvyčajne kúskom špekáčky, vajíčka, prípadne slaniny a kyslej uhorky. Netvrdím, že je to zlá kombinácia, ale ja som sa predsa len rozhodol pre originálnejší spôsob. Takisto sa nedáva červené víno.

Tak a pokračujeme ďalej. Na panvici zohrejeme olej a vtáčiky z každej strany prudko osmažíme. Už vtedy sa nám pekne stiahnu a my budeme cítiť, že sú oveľa kompaktnejšie.

vtacky06.JPG

Navyše šunka nám obsah vtáčikov pekne drží vo vnútri, takže takmer nič nám ani počas dusenia nevypadne. To je aj dôvod prečo je dobré použiť plátok šunky namiesto hranolčeku.

vtacky07.JPG

Keď dusíme mäso s dlhšou varnou úpravou, môžeme vždy postupovať dvomi spôsobmi. Buď dáme mäso prikryté dusiť na šporák, alebo ho prikryté dusíme v rúre. Pre mňa je absolútne jednoznačne vhodnejšia rúra. Mäso nie je potrebné každú chvíľu kontrolovať, neprichytí sa a výsledok je jemný, krehký a drží pritom perfektne pokope. Kto ste neskúsili dusenie v rúre, vrelo odporúčam.

Tak a keďže sme nedávno dostali nádhernú jenskú misku (Borisko, veď ty vieš...:)) je na čase ju poriadne vyskúšať.

Na dno misy dáme výpek zo smaženia. Poukladáme vtáčiky, ktoré zasypeme na kocky nakrájanou cibuľou, a zalejeme zmesou asi 3/4 l vody, 3 dcl červeného vína a kopcovitou lyžicou rajčinového pretlaku. Všetko posypeme tymianom. Misu prikryjeme, vložíme do rúry a dusíme na strednom plameni asi 3/4 hodinu. Vytiahneme a skontrolujeme, či sa nám vtáčiky neprilepili k dnu nádoby, prípadne ich uvoľníme, ak je potrebné ešte prilejeme vody tak, aby vtáčiky boli aspoň do 2/3 ponorené a zakryté dusíme ďalšiu hodinu až 1 a 1/4 hodiny.

vtacky08.JPG

Po dvoch hodinách dusenia na strednom plameni je každé hovädo mäkké.:) 'Fajnšmekri' môžu dusiť ešte pomalšie na najslabšom plameni 3-4 hodiny. Výsledok je potom impozantný, ale to by bolo už aj na mňa priveľa. To si nechám na niečo mimoriadne fajnové.

vtacky09.JPG

Vtáčiky povyberáme a odložíme na teplé miesto. Omáčku nalejeme do väčšej rajnice a rozmixujeme ponorným mixérom. Keď ju ochutnáme, zistíme, že je nesmierne silná.

vtacky10.JPG

Do rozmixovanej omáčky nalejeme vodu (ja som použil dobrých 3/4 l vzhľadom k sile omáčky), necháme zovrieť, vložíme do nej všetky vtáčiky a chvíľu povaríme.

vtacky11.JPG

V troche vody si rozmiešame 2 lyžice hladkej múky, zátrepku vmiešame do omáčky a aspoň 10 minút varíme. Omáčku podľa potreby dochutíme, ale myslím si, že to nebude potrebne.

vtacky12.JPG

Tak teda dobrú chuť a príjemnú nedeľu.

vtacky13.JPG

 

vtacky14.JPG

 

tenjeho

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Mistrík odstúpil z prezidentského súboja, podporil Čaputovú

Mistríkovo rozhodnutie ocenil aj prezident Kiska a tiež podporil Čaputovú.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Toto by Čaputová nemala zahodiť

Po dvadsiatich rokoch môže prvé kolo vyhrať blok mimo Smeru a HZDS.

AUTO

Prichádza malé SUV Škoda Kamiq. Aké sú naše prvé dojmy?

Zaboduje priestorom aj bohatou výbavou.


Už ste čítali?