reklama

Varíme s Medveďom - Plnená paprika opäť inak

Deti, ak sa vám náhodou vidí, že sa naše recepty začínajú (samozrejme vždy v iných variantoch) opakovať, máte úplnú pravdu. Existujú pokrmy, ktoré sa v našej medvedej domácnosti zapísali natrvalo, ako jedlá absolútne konzumovateľné a teda z času na čas vyžadované. Jedným z nich je aj plnená paprika.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (76)

Tá už sa na našom blogu objavila v tomto aj tomto variante. A táto úprava je dokonca rodinným klenotom. Ani raz však v klasickom, teda s rajčinovou omáčkou, ako ju najčastejšie poznáme u nás. Boli by sme však svojho varenia a blogovania o ňom nehodní, keby sme aj tu nepriniesli svojskú úpravu. Aj keď opäť musím priznať, že k tomuto spôsobu ma zase raz priviedla moja nezabudnuteľná mama.:) Len s tým rozdielom, že ona používa klasickú, teda ryžovo-mäsovú plnku, ktorú som však ja vymenil za plnku z pečiva a mäsa. Takže 'bezlepkáči', viete, čo máte robiť...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Inak ešte mám potrebu podotknúť, že ja milujem aj úplnú klasiku, to znamená plnenú papriku s ryžovo-mäsovou plnkou v rajčinovej omáčke s knedľou. Takže keď medvede dostanú chuť na plnenú papriku, je to vždy 'pakáreň'. Akú že, akú...? Veď v súčasnosti robíme zhruba päť druhov plnených paprík.

Potrebujeme:

Na 10 stredne veľkých paprík zhruba 70 dkg mletého mäsa, 3-4 krajce chleba (mám ho radšej ako pečivo kvôli štruktúre a hutnosti plnky), 2 veľké rajčinové pretlaky, 2 vajcia, 1 menšiu cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, 15 dkg tvrdého neúdeného syra, olej, trochu hladkej múky, petržlenovú vňať, nové celé korenie, bobkový list, mleté čierne korenie, klinčeky a cukor.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Tak a ideme pracovať:

Z krajcov staršieho chleba odkrojíme kôrku a striedku vložíme do vody. S kôrkou prosím nekŕmiť holuby , radšej choďte nakŕmiť labute.:)

Obrázok blogu

Do vhodnej nádoby dáme mleté mäso, pridáme dobre vyžmýkanú striedku chleba, vajíčka, pretlačený cesnak, na jemno nakrájanú cibuľu, čierne korenie, na jemno posekanú petržlenovú vňať a soľ. Dobre vymiešame a necháme 30 minút odstáť. Pri tomto pomere ingrediencií a voľbe striedky chleba pred pečivom, bude vaša plnka dobre hustá, takže už nebudete musieť ničím zahusťovať.

Obrázok blogu

Kým nám plnka odpočíva, pripravíme si rajčinovú omáčku. Je veľmi jednoduchá a ja som schválne použil rajčinový pretlak, lebo chcem, aby jedlo bolo vhodné na prípravu po celý rok. Samozrejme ak máte doma kopu voňavých rajčín a neviete čo s nimi, alebo talianske rajčinové konzervy, šup tam s nimi. Dobrá je aj kombinácia jedného pretlaku a čerstvých rajčín, ktoré musia byť bez šupky, napríklad takto. Spôsob ako zbaviť rajčiny šupky, je na spodku receptu. Zároveň nenápadne upozorňujem na 'čušku - bjureg' - je ideálny čas na jej prípravu, veď všade je červených paprík a kapií, až oči prechádzajú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na troche oleja chvíľu popražíme dve lyžice hladkej múky. Bezlepkáči ju vymenia za kukuričnú. Pridáme pretlak, dobre premiešame, liter vody, môžeme premiešať metličkou, bude to dohladka, pridáme 4-5 klinčekov, 2 bobkové listy, 6-7 guľôčok nového korenia, 2 polievkové lyžice cukru a soľ. Necháme zovrieť a povaríme 10 minút. Hustotu si upravíme pridaním vody, alebo naopak múkou dobre rozmiešanou v troche vody. Výsledná chuť má byť sladko-slano-jemne kyslá.

Obrázok blogu

Papriky umyjeme, zbavíme jadier, naplníme ich mäsovou plnkou a samozrejme zo zvyšku plnky urobíme guľky. Ja bez guliek plnenú papriku v rajčinovej omáčke nemôžem.:)

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Vezmeme si vhodný pekáč, do ktorého poukladáme naplnené papriky. Zalejeme ich zhruba polovicou rajčinovej omáčky, prikryjeme alobalom, alebo druhým pekáčom a v stredne vyhriatej rúre dusíme zhruba 30 minút.

Obrázok blogu

Následne k paprikám pridáme guľky a...

Obrázok blogu

... pečieme ďalších 45 minút, kým nám všetko krásne nezhnedne.

Obrázok blogu

Tvrdý syr postrúhame na jemnom strúhadle a dobre ním papriky aj guľky posypeme.

Obrázok blogu

Ešte chvíľu v rúre zapekáme.

Obrázok blogu

Tak a ideme servírovať. Ako príloha sú výborne varené či dusené zemiaky s vňaťou. Na zapekanie sme použili len polovicu rajčinovej omáčky. Druhou polovicou pred podávaním papriky a guľky popolievame.

Obrázok blogu

Dobrú chuť z brloha.

Obrázok blogu

tenjeho

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu