reklama

Varíme s Medveďom - Zapekané tajomstvo

Potrebovali sme uvariť niečo nenáročné na prípravu. V práci sa nám obom nakopili predĺžené zmeny do neskorých nočných hodín a navyše sme tento víkend menili naše staré okná. V práci sa veci podarili, okná sú na mieste, proste všetko v porádku, bandurky na rádku a chcelo by to nejakú oslavu. Rezne! Hm rezne? To nám nenapadne nič lepšie? A napadlo. Jedlo, ktoré sme už veľmi dávno nerobili, je na prípravu jednoduché, pritom ho máme naozaj radi a kedysi sme ho varili pomaly každý týždeň. A tajomstvo? Konzistencia a chuť je tak vynikajúca, že pri jedení len málokto uverí, že je to celé bez mäsa.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (66)

Čo budeme potrebovať

Približne jeden kilogram zemiakov, vrecúško sójových rezancov, alebo kociek, dve papriky, dve paradajky, jednu väčšiu, alebo dve menšie cibule, cesnak (ako obvykle podľa chuti). Ďalej si pripravíme ešte pol decilitra sójovej omáčky, deciliter mlieka, poriadnu hrsť petržlenovej vňate, pol decilitra oleja, soľ, čierne korenie, červenú mletú papriku sladkú, rascu.

Obrázok blogu

Najskôr si uvaríme sójové rezance. Vysypeme ich do hrnca, zalejeme vodou, pridáme sójovú omáčku, mlieko, soľ a privedieme k varu. Hneď odstavíme z ohňa a necháme odstáť aspoň pätnásť minút, kým celkom nezmäknú. (Vegáni môžu mlieko celkom vynechať, ale práve ono je tým malým tajomstvom, skoro nikto nikdy nespoznal, že toto jedlo je pripravené zo sóje)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Po zmäknutí rezance zlejeme a jemne vyžmýkame. A sú hotové na ďalšie použitie.

Obrázok blogu


Počas doby v ktorej nám budú sójové rezance mäknúť, ošúpeme zemiaky a nakrájame ich na kocky. Rovnako nakrájame aj paradajky, papriku a cibuľu.

Obrázok blogu

Veľký pekáč uložíme na najväčší horák sporáka, nalejeme do neho olej a necháme rozohriať. Do horúceho oleja vysypeme paradajky, papriky a cibuľu a urestujeme.

Pridáme čierne korenie, červenú papriku, rascu a dosť soli. Všetko premiešame a znova krátko povaríme. Už to začína voňať.

Prisypeme zmäknuté sójové rezance a zemiaky, posledný krát všetko poriadne premiešame, aby všade bolo všetko, prilejeme asi dva decilitre vody a naša práca skončila.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Pekáč šupneme do vyhriatej rúry a najmenej štyridsať minút máme 'fraj', až kým zemiaky celkom nezmäknú. Potom pridáme roztlačený cesnak a vrátime pekáč do rúry, aby sa všetko ešte jemne pripieklo a získalo chrumkavú pripečenú kôrku. Stačí asi pätnásť minút.

Obrázok blogu

Hotové jedlo vyberieme a poriadne posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou, premiešame a je hotovo.

Obrázok blogu

Podávame s čalamádou, kyslými uhorkami, alebo akoukoľvek obľúbenou zeleninou, či zaváraninou. My sme našli nejaké zvyšky od prípravy boršču , a tak sme vyrobili jednoduchý zimný šalát z kapusty, mrkvy cibule a cvikly.

Všetko sme nakrájali, alebo nastrúhali na hrubom strúhadle.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Pomiešali dokopy a zaliali sladkokyslým nálevom z vody, soli, cukru a octu. Chuť zálievky treba namiešať podľa toho, ako to máme radi.

Obrázok blogu

Toto jedlo patrí k naším najobľúbenejším. Je z toho druhu jedál, ktorých nikdy nie je uvarených priveľa. Jedli ho u nás aj významné návštevy a pamätám si na jedného vegetariána, ktorý sa veľmi ospravedlňoval, že on naozaj mäso jesť nemôže.

A malé tajomstvo na záver. Ak vás netrápi zdravá výživa, pridajte si 'tatarku' :).

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu