Varíme s Medveďom - Kelová sekaná s mletým mäsom

Autor: Roman Daniel Baranek | 4.1.2009 o 12:00 | Karma článku: 11,34 | Prečítané:  6096x

Tak ahojte, ahojte. Silvester je už nenávratne za nami, ale to ešte neznamená, že by som sa s vami nemohol podeliť o recept na hlavné jedlo, ktorým sme sa popýšili práve 31.12. Tento večer sme strávili už vlastne tradične s našimi dvomi kamarátkami a mojim bratom.

Keď som tak listoval kuchárkami, aby som našiel inšpiráciu, (a pomerne dlho sa mi nedarilo) zrak mi padol na relatívne jednoduchý recept na kelové karbonátky. Ale fakt je, že som na ne dostal chuť. Zároveň som nechcel byť tuctový a nechcel som tak veľmi vysmážať, aby som kalorickou bombou našich hostí hneď na úvod večera neodrovnal. Tak som zmenil karbonátky na sekanú a dosť významne pomenil ingrediencie. Tu je výsledok.

Potrebujeme:

Rozpis je pre 8 veľmi hladných osôb.:)

Asi 1,40 kg surového kelu, 70 dkg bravčového mäsa, 15 dkg prerastenej údenej slaniny, 20 dkg údeného tvrdého syra, 10 dkg strúhanky, 3 vajíčka, 1 cibuľu, 3-5 strúčikov cesnaku, čierne mleté korenie, oregano a tymián (alebo namiesto nich provensálky), soľ a olej na vytretie v tomto prípade veľkého pekáča.

sekana01.JPG

Práce nebude veľa...

Z kelu odstránime vrchné listy, dobre ho poumývame v studenej vode, prerežeme na dve polovice a z každej vyrežeme hlúb.

Obe polovice vložíme do veľkého hrnca, zalejeme vodou, pridáme lyžicu soli, zakryté privedieme k varu a varíme asi 15 minút.

sekana02.JPG

Vodu zlejeme a kel necháme dobre vychladnúť. Na balkóne to bolo za slabšiu polhodinku, veď vonku bolo - 5 stupňov. :)

Následne obe polovičky kelu dobre v rukách vyžmýkame. Nezdržujeme sa rozdeľovaním na listy a ich odkvapkaním, aj tak budeme všetko mlieť na mäsovom mlynčeku. Sme razantní, ale dbáme, aby nám z kelu niečo ostalo.

sekana03.JPG

Tak ako som už predznačil, kelové listy spolu s bravčovým mäsom zomelieme na mäsovom mlynčeku.

sekana03a.JPG

Údený syr nastrúhame, cibuľu nakrájame na malé kocky a aj slaninu nakrájame na menšie kocky.

sekana03b.JPG

Najprv dobre uškvaríme slaninu, pridáme do nej cibuľu a chvíľu restujeme.

sekana04.JPG

Zmes slaniny a cibule vysypeme na pomletú zmes mäsa a kelu, pridáme dve vajíčka, soľ, čierne korenie, oregáno a tymián, no a samozrejme údený syr. S koreninami nepreháňame, údený syr síce vo výsledku nebude vo svojej podstate cítiť, celkovo však zvýrazní chuť sekanej.

sekana05.JPG

Všetko dokonale rukou vypracujeme, necháme aspoň 30 minút odstáť a pridáme strúhanku. Na dosiahnutie správnej konzistencie som nepotreboval ani celých 10 dkg, ale samozrejme to bude závisieť od vášho žmýkania uvareného kelu.

sekana06.JPG

A už neostáva iné, len zobrať dobre veľký pekáč, vymastiť ho olejom a sekanú takto pekne do neho vymodelovať. Nezabudneme sekanú dobre potrieť posledným rozšľahaným vajíčkom a podliať pohárom vody.

sekana07.JPG

V rúre predhriatej na 200 stupňov sekanú upečieme do krásnej žltohnedej farby. Počas pečenia aj naďalej potierame vajíčkom. Sekaná nám potom nebude praskať a vo vnútri bude fantasticky šťavnatá. To samozrejme platí aj pri klasickej mäsovej sekanej. Prirodzene podľa potreby podlievame vodou, ale nepreháňame, výpek tu nie je dôležitý.

sekana08.JPG

Tak a tu je výsledok. Podávame s pečenými zemiakmi, alebo kašou a vhodným šalátom, či nie príliš kyslou čalamádou. (Tie naše plnené papriky kyslou kapustou boli trochu privýrazné.) Výborne sa k nej hodila aj mliečna šľahaná tatárska omáčka. V prípade záujmu recept na ňu zopakujem v diskusii.

sekana09.JPG

A viete prečo som tej sekanej urobil také veľké množstvo? Aby sme si ju mohli dať 1.1.2009 ešte raz a tentokrát so šošovicovým kyslým prívarkom. Aj to bola bomba, verte mi. Samozrejme aj tento recept v prípade záujmu poskytnem.

sekana10.JPG

 

Dobrú chuť, milí naši verní a Pf 2009.

 

tenjeho

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Vlani hrozil pádom vlády, teraz Ficovi rozmrazenie platov neprekáža

Bugár kritizoval Smer a SNS, že neprišli s vlastnými riešením.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Hurá – politikom rastú platy

Nekonečné zmrazovanie je neúnosné.

KULTÚRA

Chýlková pre SME: Kto nikdy nebol na terapii, nemôže sa jej vysmievať

Bude hrať v novej sezóne seriálu HBO.


Už ste čítali?