reklama

Varíme s Medveďom - Čiernohorský rezeň zo sójových plátkov

Tak veru, milí naši. Dnes sa mäso opäť nekoná. Zato však mäsožravci neutekajte. Veď ak máte chuť na mäsový 'čiernohor', nič nie je jednoduchšie, ako použiť dobre vyklepané, jemne okorenené a posolené bravčové, či kuracie mäso. Ostatne aj smrteľní odporcovia geneticky modifikovanej sóje so strachom z vážnych zdravotných komplikácii si môžu sóju nahradiť s úžasne zdravým bračovým...:)Jasne, že som si len tak na úvod trepol, milí naši. Príprava čiernohorských rezňov práve z plátkov zo sóje má v našom brlôžku medveďom bohatú tradíciu...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (23)

A tá pochádza ešte z čias, keď som sa prisťahoval do medvedej rodinky, čo je už pekný pár rokov...

V tých dobách prvej polovice 90.rokov fičala medvedia rodina na sójových plátkoch takpovediac programovo. Bolo to zdravšie, ale aj oveľa lacnejšie ako mäso. A Medveďova mama zvykla sójové plátky obaľovať v bežnom trojobale (múka, vajíčko, prézle..) a vysmážať viac menej klasické rezne len zo sóje.

S nápadom urobiť čiernohorské rezne som prišiel ja, keďže práve 'čiernohory' boli odjakživa moje obľúbené. A odvtedy, ich robievam vždy s veľkým nadšením. Za tie roky som si technológiu ich výroby zdokonalil a cesto na ne je skvele aplikovateľné ako na sóju, tak aj na mäso...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Potrebujeme:

Na rezne: 1 balík sójových plátkov 90g (10 plátkov na dve dospelácke a dve detské porcie 0,60 EUR), 3 zemiaky (0,20 EUR, 4 ks na obrázku bolo priveľa), 2 strúčiky cesnaku (0,10 eur), 1 - 2 vajíčka (0,25 EUR), 3 lyžice múky, trochu sójovej omáčky, 1 kocku zeleninového bujónu (0,18 EUR), pol kávovej lyžičky sódy bikarbóny, trochu mletého čierneho korenia a mletej rasce, olej na vysmážanie a soľ.

Na prílohu: 1 kg nových zemiakov (0,80 EUR), mletá rasca, soľ a mleté čierne korenie.

Na šalát: 1 veľkú šalátovú uhorku (0,30 EUR), 1 kyslú smotanu (0,60 EUR), 1 strúčik cesnaku, prípadne trochu kôpru a štipku soli.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Na niektoré drobné ingrediencie nemôžeme urobiť cenu, ale do 3,5 - 4 EUR sme sa zmestili na 100%.:)

A ideme variť:

Sójové plátky nasypeme do hrnca s vodou, pridáme kocku zeleninového bujónu, necháme zovrieť a chvíľu povaríme. Plátky následne precedíme cez sitko a necháme vychladnúť.

Obrázok blogu

Kým mám sójové plátky chladnú, pripravíme si zemiakové cestíčko. Zemiaky ošúpeme a jemne nastrúhame, pridáme 2, ale skutočne stačí aj 1 vajíčko, 3 kopcovité lyžice hladkej múky, trochu soli, čierneho korenia a rasce. Nezabudneme na pol lyžičky sódy bikarbonátu, cestíčko bude po vysmažení oveľa nadýchanejšie.

Obrázok blogu

Zmes dobre vymiešame a necháme postáť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Vychladnuté mäkké plátky medzi prstami jemne postláčame, čím necháme nadbytočnú tekutnu odkvapkať. Plátky pokvapkáme sójovou omáčkou.

Obrázok blogu

Tak a sme pripravení na vysmážanie.

Obrázok blogu

Sójové plátky smažíme na horúcom oleji (pozor, čím studenší olej, tým mastnejší rezeň)...

Obrázok blogu

...dobre z každej strany namočené v cestíčku asi 3 minúty na každej strane, či dohneda.

Obrázok blogu

Sójové 'čiernohory' pekne voňajú, cestíčko drží perfektne.

Obrázok blogu

K rezňom sme podávali nové zemiaky len prekrojene na polovice bez šúpania, posolené, posypané čiernym korením a rascou, upečené v olejom vymastenom pekači v rúre zohriatej na 170 stupňov.

Skvelý doplnok bol aj uhorkový šalát so smotanou s pretlačeným strúčikom cesnaku, štipkou kôpru a soli.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Dobrú chuť. Po splave Hrona sa vám ozveme...

Obrázok blogu

tenjeho

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu