reklama

Varíme s Medveďom - Chlebové placky II

Neviem či ste si minulý týždeň všimli, ale mňa to pri príprave placiek zarazilo. Aj keď som použil grahamové, celozrnné múky z pohánky, raže alebo ovsa, výsledné chleby nemali tmavohnedú farbu. Jedno cesto dokonca pôsobilo, akoby bolo z bežnej bielej múky. Pri balených chleboch sa v obchode aspoň môžeme dočítať o ich zložení, ale o nebalených chleboch a pečive túto informáciu len tak ľahko nezískame. Čím ďalej tým viac ma preto omína nápad, zaoberať sa prípravou chlebov v našej domácnosti pravidelne. Dnes sa na chlebové placky pozrieme cez optiku dvoch svetových kuchýň. Inšpiráciou budú arabská a indická kuchyňa.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (41)

Prvý recept je voľne inšpirovaný arabskou kuchyňou a tak trochu aj Jamiem Olivierom.

Arabský chlieb s cícerom

Potrebujeme trištvrte kilogramu grahamovej pšeničnej múky (môžeme použiť akúkoľvek), konzervu cíceru a jedny kvasnice. K tomu ešte dva decilitre teplej vody lyžicu cukru a lyžicu soli.

Obrázok blogu

Z teplej vody, cukru a kvasníc pripravíme kvások.

Cícerovú konzervu otvoríme, cícer zlejeme a prepláchneme a pripravíme si nejaký nástroj na jeho roztlačenie,

Obrázok blogu

Do múky roztlačíme cícer, pridáme soľ a kvások. Môžeme pridať aj koreniny, napríklad indický kmín, kurkumu, koriander...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Vypracujeme mäkké, pružné cesto. Hotové je vtedy, keď sa prestane lepiť na steny nádoby a ruku. Ako s každým kysnutým cestom aj s týmto sa musíme trochu pohrať a nepôjde to tak rýchlo ako minulý týždeň pri liatej placke.

Obrázok blogu

Napriek tomu, že cesto z grahamovej múky je ťažšie, za pol až trištvrte hodinu na teplom mieste krásne vykysne.

Obrázok blogu

Rozdelíme ho na polovice...

Obrázok blogu

a z každej vyvaľkáme elipsovitú placku, ktorú nožom pozdĺžne niekoľko krát narežeme.

Obrázok blogu

Pomocou valčeka placku prenesieme na plech, necháme ešte pätnásť minút podkysnúť a poriadne ponatierame olejom.

Obrázok blogu

Pečieme v rúre zohriatej na stosedemdesiat stupňov približne sedemnásť minút. Horúcu placku hneď po vytiahnutí z rúry natrieme vodou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Správne zabalené vydržia niekoľko dní, ale som presvedčený, že nebudú mať možnosť.

Obrázok blogu

Voňavé a hutné sú skvelou prílohou.

Obrázok blogu

Indická kuchyňa je plná placiek. Sú jednou zo základných príloh a pripravujú sa na množstvo spôsobov. Cesto je ale vždy založené na zmesi múky, lyžice oleja a toľko vody aby vzniklo hutné lepkavé cesto. Kvasnice v ceste sú výnimkou.

Indické paráty (parathy)

Pripravil som ich z presne rovnakého cesta ako minulo týždňové nekvasené placky, takže podrobné fotografie si môžete pozrieť tam. Stručne, potrebujeme dve šálky múky, dve lyžice oleja, lyžičku soli a studenú vodu. Vypracujeme cesto, ktoré necháme odpočívať v chladničke najmenej hodinu, najlepšie cez noc.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Z cesta vymiesime guľky veľkosti pingpongovej loptičky.

Obrázok blogu

Každý kúsok rozvaľkáme na tenkú milimetrový placku a ponatierame ju olejom. Placku zložíme na štvrtiny a ešte raz veľmi jemne valčekom rozvaľkáme od základne trojuholníka k jeho vrcholu. Postupujeme naozaj jemne, pretože jednotlivé vrstvy placky sa nesmú premiesiť a zlepiť. Potrebujeme len trojuholník jemne predĺžiť.

Obrázok blogu

Vyprážame v kvalitnom oleji z každej strany jeden až jeden a pol minúty...

Obrázok blogu

do zlato hneda.

Obrázok blogu

Voňavé a chrumkavé placky podávame ihneď ako výbornú prílohu k duseným mäsám a zelenine. Zabalené cesto vydrží v chladničke niekoľko dní, takže ich môžeme pripraviť vždy čerstvé.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Dobrú chuť a nezabudnite, že viem čo jem.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu