Varíme s Medveďom - Chlebové placky II

Autor: Roman Daniel Baranek | 13.3.2011 o 12:00 | Karma článku: 13,23 | Prečítané:  5145x

Neviem či ste si minulý týždeň všimli, ale mňa to pri príprave placiek zarazilo. Aj keď som použil grahamové, celozrnné múky z pohánky, raže alebo ovsa, výsledné chleby nemali tmavohnedú farbu. Jedno cesto dokonca pôsobilo, akoby bolo z bežnej bielej múky. Pri balených chleboch sa v obchode aspoň môžeme dočítať o ich zložení, ale o nebalených chleboch a pečive túto informáciu len tak ľahko nezískame. Čím ďalej tým viac ma preto omína nápad, zaoberať sa prípravou chlebov v našej domácnosti pravidelne. Dnes sa na chlebové placky pozrieme cez optiku dvoch svetových kuchýň. Inšpiráciou budú arabská a indická kuchyňa.

Prvý recept je voľne inšpirovaný arabskou kuchyňou a tak trochu aj Jamiem Olivierom.

Arabský chlieb s cícerom

Potrebujeme trištvrte kilogramu grahamovej pšeničnej múky (môžeme použiť akúkoľvek), konzervu cíceru a jedny kvasnice. K tomu ešte dva decilitre teplej vody lyžicu cukru a lyžicu soli.

001.JPG

Z teplej vody, cukru a kvasníc pripravíme kvások.

Cícerovú konzervu otvoríme, cícer zlejeme a prepláchneme a pripravíme si nejaký nástroj na jeho roztlačenie,

002.JPG

Do múky roztlačíme cícer, pridáme soľ a kvások. Môžeme pridať aj koreniny, napríklad indický kmín, kurkumu, koriander...

003.JPG

Vypracujeme mäkké, pružné cesto. Hotové je vtedy, keď sa prestane lepiť na steny nádoby a ruku. Ako s každým kysnutým cestom aj s týmto sa musíme trochu pohrať a nepôjde to tak rýchlo ako minulý týždeň pri liatej placke.

004.JPG

Napriek tomu, že cesto z grahamovej múky je ťažšie, za pol až trištvrte hodinu na teplom mieste krásne vykysne.

005.JPG

Rozdelíme ho na polovice...

006.JPG

a z každej vyvaľkáme elipsovitú placku, ktorú nožom pozdĺžne niekoľko krát narežeme.

007.JPG

Pomocou valčeka placku prenesieme na plech, necháme ešte pätnásť minút podkysnúť a poriadne ponatierame olejom.

008.JPG

Pečieme v rúre zohriatej na stosedemdesiat stupňov približne sedemnásť minút. Horúcu placku hneď po vytiahnutí z rúry natrieme vodou.

009.JPG

Správne zabalené vydržia niekoľko dní, ale som presvedčený, že nebudú mať možnosť.

010.JPG

Voňavé a hutné sú skvelou prílohou.

011.JPG

Indická kuchyňa je plná placiek. Sú jednou zo základných príloh a pripravujú sa na množstvo spôsobov. Cesto je ale vždy založené na zmesi múky, lyžice oleja a toľko vody aby vzniklo hutné lepkavé cesto. Kvasnice v ceste sú výnimkou.

Indické paráty (parathy)

Pripravil som ich z presne rovnakého cesta ako minulo týždňové nekvasené placky, takže podrobné fotografie si môžete pozrieť tam. Stručne, potrebujeme dve šálky múky, dve lyžice oleja, lyžičku soli a studenú vodu. Vypracujeme cesto, ktoré necháme odpočívať v chladničke najmenej hodinu, najlepšie cez noc.

012.JPG

Z cesta vymiesime guľky veľkosti pingpongovej loptičky.

013.JPG

Každý kúsok rozvaľkáme na tenkú milimetrový placku a ponatierame ju olejom. Placku zložíme na štvrtiny a ešte raz veľmi jemne valčekom rozvaľkáme od základne trojuholníka k jeho vrcholu. Postupujeme naozaj jemne, pretože jednotlivé vrstvy placky sa nesmú premiesiť a zlepiť. Potrebujeme len trojuholník jemne predĺžiť.

014.JPG

Vyprážame v kvalitnom oleji z každej strany jeden až jeden a pol minúty...

015.JPG

do zlato hneda.

016.JPG

Voňavé a chrumkavé placky podávame ihneď ako výbornú prílohu k duseným mäsám a zelenine. Zabalené cesto vydrží v chladničke niekoľko dní, takže ich môžeme pripraviť vždy čerstvé.

017.JPG

Dobrú chuť a nezabudnite, že viem čo jem.

018.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Voliť proti Kotlebovi nebude bolieť

Ktovie, ako na voličov zapôsobí Klusov sľub vyčistiť úrady od rodinkárstva. Zdá sa totiž, že práve to im neprekáža v prípade ĽSNS.

DOMOV

Politický geograf Madleňák: Neviem, či v Lučenci poznajú Luntera či Mičeva

Extrémista Marian Kotleba ťaží v banskobystrickej župe aj zo slabej informovanosti tamojších voličov, hovorí pre SME politický geograf TIBOR MADLEŇÁK.

DOMOV

Nemýľte sa, toto nie je vaše Slovensko, zaznelo Kotlebovi pod oknom

Na to, aby zlo víťazilo, stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič, pripomenul prezident Andrej Kiska.


Už ste čítali?