Varíme s Medveďom - Slaná torta

Autor: Roman Daniel Baranek | 8.5.2011 o 14:00 | Karma článku: 11,08 | Prečítané:  21616x

Medzi mojimi priateľmi je pár takých, ktorých predstava narodeninovej torty plnej krému, vanilky, orechov, čokolády, oocia... nijako zvlášť nenadchne. Jednoducho, sladkosti pre nich nie sú "dobrotka" a tak sa im klasickou narodeninovou tortou nijako nezavďačíte. Možno aj vy máte okolo seba rovnakých ľudí a práve pre vás a pre nich je určený dnešný recept. Jeho inšpiráciu som trochu neobvykle našiel na serveri porada.sk a som za ňu mimoriadne vďačný. Ako bonus ešte musím napísať, že pripraviť takúto slanú tortu je tak jednoduché, že to zvládne aj človek bez úplnej znalosti kuchárskeho umenia. Celá torta je len miešanie, natierania a ukladanie, takže je to vlastne taký jeden veľký lepenec.

Slaná torta ale aj napriek jednoduchej príprave vyzerá mimoriadne efektne a všetci hovorili, že bola naozaj vynikajúca. Takže poďme na ňu.

Čo budeme potrebovať

Jedno balenie sveto a jedno balenie tmavého toastového chleba, jeden kilogram nátierkového masla, 450 gramov taveného smotanového syra, dvesto gramov šunky a dvesto gramov nakrájaného tvrdého syra. Toto sú tak povediac povinné ingrediencie, k nim potrebujeme ešte dve veci. Niečo na ozdobenie torty a niečo na ochutenie plnky.

01.JPG

Základnú náplň pripravíme tak, že spolu vymiešame nátierkové maslá s taveným syrom. Pokojne môžeme použiť aj takúto základnú plnku, alebo ju môžeme niečim dochutiť.

02.JPG

Hodí sa čokoľvek, čo by ste bežne pridali do nátierky. Cesnak, pažitka, losos... nebudem vypisovať všetko čo mi napadlo. Použite čokoľvek čo by potešilo vás.

Ja som krém dochutil nadrobno nasekanou zaváranou kápiou.

03.JPG

Vlastne nie celý krém. Kápiu som pridal len k dvom tretinám a jednu tretinu som nechal čistú.

04.JPG

Tak a môžeme začať so stavaním torty. Pripravíme si vhodný podnos a uložíme na neho dva pruhy papieru na pečenie. Na papier presne do stredu uložíme štyri plátky svetlého toastového chleba.

05.JPG

Potrieme ich plnkou a uložíme šunku.

06.JPG

Šunku opäť potrieme plnkou...

07.JPG

a uložíme štyri plátky tmavého toastového chleba.

08.JPG

Opäť potrieme plnkou, uložíme plátky syra, potom opäť plnka a svetlý toastový chlieb. Takto postupujeme pokiaľ nepostavíme päť poschodí. Vrchná vrstva bude svetlý toastový chlieb.

09.JPG

Plnkou potrieme boky torty a prilepíme k nim plátky tmavého chleba. Torta tak bude mať krajší rovnejší tvar.

10.JPG

Celú tortu rovnomerne potrieme plnkou. Presne na toto sa hodí tá čistá, neochutená časť plnky. Torta je vlastne hotová a teraz ju treba len ozdobiť. Verím, že v tomto je mnoho ľudí oveľa oveľa zručnejších ako ja.

11.JPG

Použite šunku, syr, zeleninu, vajíčka... čokoľvek čo by sa hodilo napríklad na obložený chlebíček.

13.JPG

Fotografia porcie dnes nebude, pretože torta se tak ako stála, celá zabalila a bola odnesená z domu. Ale vraj bola vynikajúca.

14.JPG

Tak dobrú chuť a krásny deň matiek.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Nadhľad Matie Lenickej

Radi by sme mali istotu, že ráno ešte bude svetlo

Rozumieme, komu najviac nahráva a vyhovuje Kiskova kauza. Veríme, že ju vyrieši so cťou.

Komentár Petra Schutza

Gajdošovi sa veriť nedá, pre Danka

V Smer-SNS-Híd je kapitán veľkým pánom.

EKONOMIKA

Do Moricových železničných opravovní vstupuje nový investor

Budamar získa tretinu v ŽOS Vrútky, čo sú tretie najväčšie opravovne. Sľubuje si od toho úsporu na opravách lokomotív a tisícky vagónov.


Už ste čítali?