Mnoho ľudí si od tofu dáva vytrvalý odstup, ale v našej kuchyni túto ingredienciu používame celkom radi. Vraj je zdravá a ja môžem doplniť, že ak sa dobre pripraví, aj chutná. V dnešnom recepte som použil údené, ale určite sa dá pripraviť aj z čistého. Navyše, ak použijete biele tofu, jedlo sa okamžite stáva vhodným pre "Viem čo jem".
Čo budeme potrebovať
2 kusy údeného tofu, 1 šálku ovsených vločiek, dve lyžice sezamu, dve vajcia, sójovú omáčku a nejakú strúhanku na obaľovanie. Ja som použil bezlepkový výrobok, kukuričnú strúhanku.
Jedlo okoreníme soľou a zmesou korenia podľa vlastnej chute. Môžeme použiť všetko, čo sme zvyknutí dávať do bežných fašírok, ale mám pre vás inšpiráciu na malú zmenu. Okoreniť čevapčiči mletým čiernym korením a sušeným mletým zázvorom.
Čo s tým urobíme
Ovsené vločky a sezam vysypeme do horúcej panvice.
Na sucho a za stáleho miešania ich opražíme, kým nezískajú zlato hnedú farbu a orieškovú vôňu. Necháme ich vychladnúť.
Potom zmes opražených ovsených vločiek a sezamu rozmixujeme na prášok. Získame tým vlastne takú ovseno sezamovú múku.
Tofu nakrájame do väčšej misy. Pridáme vajcia, ovseno sezamovú múku, soľ, sójovú omáčku a koreniny podľa vlastného výberu.
Ponorným mixérom všetko rozmixujeme na hladkú kašu, ktorú necháme chvíľu odpočinúť v chladničke.
Mokrými rukami tvoríme zo zmesi malé valčeky, ktoré obaľujeme v strúhanke. Masa je mäká a dosť sa lepí, takže sa snažíme mať ruky stále mokré a pracujeme jemne, ale rýchlo.
Valčeky naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov asi dvadsať minút.
Najlepšou prílohou sú varené zemiaky a nejaký jednoduchý šalát.
Jednoduchý, ľahký a pri tom chutný obed je zabalený.
Dobrú chuť.