reklama

Varíme s Medveďom - Spargelzeit

Tak sme to stihli na poslednú chvíľu a ja som naozaj rád, že sme to stihli. Dopadlo to podľa mňa výborne a špargľa určite prenikla hlbšie do našej kuchyne a jedálnička. Takže sa už teším na budúcu sezónu. Doteraz som vždy robil iba špargľový krém. Je to výborná polievka, ale po tom, ako som ju spracoval v nasledujúcich dvoch receptoch, si už plánujem, čo všetko s ňou vyvediem o rok. Aj tu na mojom blogu má špargľa premiéru a ja ju tu vítam naozaj veľmi srdečne.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

A aby verila, že ju tu vítame naozaj srdečne, pripravíme si dnes až dva recepty. Šalát a koláč. Obe jedlá mi veľmi chutili, ale ten koláč by som si ihneď dal znova.

Šalát s grilovanou špargľou.

Čo budeme potrebovať

Listy zeleného šalátu, uhorku, papriku, cheri paradajky, zelené a čierne olivy a špargľu. Šalát ochutíme jednoducho soľou, olivovým olejom a citrónom, alebo balzamikovým octom. Pokojne ale použite svoju vlastnú obľúbenú šalátovú zálievku. Mala by však byť čo najjednoduchšia.

Obrázok blogu

Najdôležitejšia vec je poriadne očistiť a ošúpať špargľu. Treba si dať naozaj záležať. Šupka z bielej špargle má konzistenciu lyka a je aj podobne nezničiteľná, nerozkúsateľná a v ústach dosť nepríjemná. Po dôkladnom ošúpaní ešte odrežeme spodnú drevitú časť a špargľa je pripravená na požitie. Mimochodom vynikajúca je aj surová.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Špargľu naukladáme do pekáčika, postriekame olivovým olejom, jemne osolíme a okoreníme. Ak máme gril, môžeme špargľu ugrilovať. Ak nie, jednoducho použijeme gril v rúre.

Obrázok blogu

Počas grilovania špargle očistíme uhorku, lyžičkou z nej vyškrabeme semienka a nasekáme ju na kocky. Papriku umyjeme vyberieme jadrovníky a tiež nasekáme. Paradajky poriadne umyjeme.

Obrázok blogu

Špargľa sa piekla pod grilom v rúre nastaveným na dvesto stupňov asi dvadsaťpäť minút. Vo vnútri je mäkká a na povrchu jemne skaramelizovaná a chrumkavá.

Obrázok blogu

Teraz už len všetku zeleninu rozložíme na veľký šalátový tanier, jemne osolíme, pokvapkáme olivovým olejom a balzamikovým octom a skvelá, ľahká, letná večera je na svete.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu

Syrovo špargľový koláč

Myslím, že chuť syra sa k špargli skvele hodí. Chcel som pripraviť nejaký koláč a hľadal v receptoch vhodné cesto. Nejaké také zo syrom, aby bol syr nie len na povrchu, ale aj vo vnútri. Vtedy som si spomenul na Mackove bryndzové pagáčiky a už to bolo jasné.

Čo budeme potrebovať

Na cesto budeme potrebovať dvadsať dekagramov masla, dvadsať dekagramov hladkej múky a dvadsať dekagramov bryndze. Ak žijete v krajoch, kde je bryndza nedostupným tovarom, môžete ju nahradiť rovnakým množstvom kyslej smotany, alebo creme fraiche (vtedy je nutné do cesta pridať ešte aj soľ)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

K tomu ešte potrebujeme špargľu (na obrázku je už očistená) jeden hermelín, alebo podobný syr z bielou plesňou, jedno vajce a trochu čierneho korenia.

Obrázok blogu

Múku, zmäknuté maslo a bryndzu vysypeme do vhodnej nádoby...

Obrázok blogu

a vymiesime mäkké a ťažké cesto. Necháme ho v chladničke odpočívať najmenej hodinu.

Obrázok blogu

Potom potrebujeme pracovať pomerne rýchlo.

Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu. Za pomoci valčeka cesto prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Obrázok blogu

Naň rozložíme špargľu a pomedzi kúsky syra, ktoré prstami jemne roztlačíme. Celú tú dobrotu poriadne potrieme rozšľahaným vajíčkom a jemne okoreníme čiernym korením.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov približne pätnásť až dvadsať minút. Koláč je krásne zlatohnedý, úžasne vonia a špargľa je upečená do mäkka.

Obrázok blogu

Tento chrumkavý koláč môže byť samostatne výborným predjedlom alebo s trochou obľúbeného šalátu chutnou večerou. My sme ho použili ako prílohu ku grilovanému mäsu. K tomu celému ešte zmes ľadového šalátu s červenou repou a vynikajúci letný obed je na svete.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu