A aby verila, že ju tu vítame naozaj srdečne, pripravíme si dnes až dva recepty. Šalát a koláč. Obe jedlá mi veľmi chutili, ale ten koláč by som si ihneď dal znova.
Šalát s grilovanou špargľou.
Čo budeme potrebovať
Listy zeleného šalátu, uhorku, papriku, cheri paradajky, zelené a čierne olivy a špargľu. Šalát ochutíme jednoducho soľou, olivovým olejom a citrónom, alebo balzamikovým octom. Pokojne ale použite svoju vlastnú obľúbenú šalátovú zálievku. Mala by však byť čo najjednoduchšia.
Najdôležitejšia vec je poriadne očistiť a ošúpať špargľu. Treba si dať naozaj záležať. Šupka z bielej špargle má konzistenciu lyka a je aj podobne nezničiteľná, nerozkúsateľná a v ústach dosť nepríjemná. Po dôkladnom ošúpaní ešte odrežeme spodnú drevitú časť a špargľa je pripravená na požitie. Mimochodom vynikajúca je aj surová.
Špargľu naukladáme do pekáčika, postriekame olivovým olejom, jemne osolíme a okoreníme. Ak máme gril, môžeme špargľu ugrilovať. Ak nie, jednoducho použijeme gril v rúre.
Počas grilovania špargle očistíme uhorku, lyžičkou z nej vyškrabeme semienka a nasekáme ju na kocky. Papriku umyjeme vyberieme jadrovníky a tiež nasekáme. Paradajky poriadne umyjeme.
Špargľa sa piekla pod grilom v rúre nastaveným na dvesto stupňov asi dvadsaťpäť minút. Vo vnútri je mäkká a na povrchu jemne skaramelizovaná a chrumkavá.
Teraz už len všetku zeleninu rozložíme na veľký šalátový tanier, jemne osolíme, pokvapkáme olivovým olejom a balzamikovým octom a skvelá, ľahká, letná večera je na svete.
Dobrú chuť.
Syrovo špargľový koláč
Myslím, že chuť syra sa k špargli skvele hodí. Chcel som pripraviť nejaký koláč a hľadal v receptoch vhodné cesto. Nejaké také zo syrom, aby bol syr nie len na povrchu, ale aj vo vnútri. Vtedy som si spomenul na Mackove bryndzové pagáčiky a už to bolo jasné.
Čo budeme potrebovať
Na cesto budeme potrebovať dvadsať dekagramov masla, dvadsať dekagramov hladkej múky a dvadsať dekagramov bryndze. Ak žijete v krajoch, kde je bryndza nedostupným tovarom, môžete ju nahradiť rovnakým množstvom kyslej smotany, alebo creme fraiche (vtedy je nutné do cesta pridať ešte aj soľ)
K tomu ešte potrebujeme špargľu (na obrázku je už očistená) jeden hermelín, alebo podobný syr z bielou plesňou, jedno vajce a trochu čierneho korenia.
Múku, zmäknuté maslo a bryndzu vysypeme do vhodnej nádoby...
a vymiesime mäkké a ťažké cesto. Necháme ho v chladničke odpočívať najmenej hodinu.
Potom potrebujeme pracovať pomerne rýchlo.
Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu. Za pomoci valčeka cesto prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Naň rozložíme špargľu a pomedzi kúsky syra, ktoré prstami jemne roztlačíme. Celú tú dobrotu poriadne potrieme rozšľahaným vajíčkom a jemne okoreníme čiernym korením.
Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov približne pätnásť až dvadsať minút. Koláč je krásne zlatohnedý, úžasne vonia a špargľa je upečená do mäkka.
Tento chrumkavý koláč môže byť samostatne výborným predjedlom alebo s trochou obľúbeného šalátu chutnou večerou. My sme ho použili ako prílohu ku grilovanému mäsu. K tomu celému ešte zmes ľadového šalátu s červenou repou a vynikajúci letný obed je na svete.
Dobrú chuť.