Varíme s Medveďom - Viem čo jem - Raňajky a desiaty II

Autor: Roman Daniel Baranek | 17.7.2011 o 12:00 | Karma článku: 13,19 | Prečítané:  8807x

Opäť sa vraciame k téme, ktorá ma tento rok naozaj zaujíma. Aby som sa zbytočne neopakoval, jej prvú časť aj s vysvetlením môžete nájsť tu. Faktom je, že dnes oveľa viac ako pred rokom čítam, z čoho je potravinársky výrobok vyrobený a nestíham sa čudovať. Načo sú v niektorých potravinách nezmyselné prísady? Stačí si zadať jednoduchú úlohu "uvarím pre celiatika" a začať čítať etikety a zistíte, že ani guláš neuvaríte tak ako ste boli zvyknutí. Od začiatku je jasné, že bude určite bez múky, koniec koncov taký je najlepší, ale z ingrediencií musíme vyhodiť aj horčicu a kupované zavárané lečo (napríklad). No a mäsové výrobky? To je snáď úplné peklo! Bezlepkovú šunku dnes už súkromní mäsiari ponúkajú celkom bežne, ale tá cena...

Pravdu povediac ani s tou bežnou šunkou to nie je všetko úplne v poriadku a jediným šťastím často je, že na tj už nakrájanej si teda nič o tom čo obsahuje neprečítame. Tak som rozhodol. Dnes si pripravíme domácu šunku, bez akejkoľvek chémie a lepku. Potrebovať budeme len dve ingrediencie

Jeden kilogram bravčového stehna a polievkovú lyžicu morskej soli. Je to si tak polovičné množstvo ako je na obrázku. To je všetko.

001.JPG

Mäso očistíme, zbavíme tuku a šliach a nakrájame ho na malé kocky.

002.JPG

Tie uložíme do hrnca a zasypeme soľou.

A teraz príde na radu masáž. Riadne, silou aspoň dve tri minúty mäso so soľou masírujeme a premiešavame. Zakryjeme pokrievkou a odložíme do chladničky na jeden alebo dva dni.

003.JPG

Po dvoch dňoch je mäso pripravené. Na pohľad sa veľmi nezmenilo, ale ak ho chytíme do ruky, je na povrchu mazľavé a lepkavé.

Pripravíme si veľký hrniec s vodou. Rúru nastavíme na osemdesiat stupňov a hrniec do nej strčíme. Ak nemáme nádobu na varenie šunky, použijeme bežný sáčik na tlačenku...

004.JPG

a mäso do neho poriadne natlačíme. Snažíme sa aby v sáčku nevznikali vzduchové bubliny. Sáčik pevne zaviažeme. Strčíme do hrnca v rúre a pri osemdesiatich stupňoch varíme asi dve hodiny.

005.JPG

Voala.

006.JPG

Počas varenia šunky sa do sáčiku vyvarila aj nejaká voda z mäsa. Je to v poriadku. sáčik môžeme prepichnúť a vodu nechať vytiecť, potom už treba šunku len nechať úplne vychladnúť, najlepšie cez noc a vybrať zo sáčika.

007.JPG

Tenké plátky domácej šunky, ktorá je z mäsa a bez chémie. A gazdinky si ešte ako bonus môžu spočítať, že je lacnejšia ako tie najlacnejšie "šunky" z obchodu.

009.JPG

No a čo s ňou urobíme? Čokoľvek. Hoci to čo sme spravili my asi nie je ani bezlepkové a ani najzdravšie, ale na fracúzke bagety ja proste trpím. No dobre tak spravte hemendex. :) A vyskšajte aj kuraciu a morčaciu.

010.JPG

Dobrú chuť.

011.JPG

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Voliť proti Kotlebovi nebude bolieť

Ktovie, ako na voličov zapôsobí Klusov sľub vyčistiť úrady od rodinkárstva. Zdá sa totiž, že práve to im neprekáža v prípade ĽSNS.

DOMOV

Politický geograf Madleňák: Neviem, či v Lučenci poznajú Luntera či Mičeva

Extrémista Marian Kotleba ťaží v banskobystrickej župe aj zo slabej informovanosti tamojších voličov, hovorí pre SME politický geograf TIBOR MADLEŇÁK.

DOMOV

Nemýľte sa, toto nie je vaše Slovensko, zaznelo Kotlebovi pod oknom

Na to, aby zlo víťazilo, stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič, pripomenul prezident Andrej Kiska.


Už ste čítali?