reklama

Varíme s Medveďom - Cézar šalát s maličkosťou

Aby som citoval klasika: "Tenhle způsob léta, zdá se mi poněkud nešťastným". Potrebujem si nejako doplniť jeho deficit a tak trochu ho zošťastniť, a preto som sa rozhodol, že si do mojich nedeľných varení zaradím "slávne šaláty". Šaláty totiž už od detstva milujem a vždy sa spájali najmä s letom. V mojom detstve sa totiž zelenina predávala naozaj len sezónne a všetky tie veľké misy plné sladkých, šťavnatých a chrumkavých kúskov sa jedli hlavne na jar a v lete. Možno si hovoríte, no čo už je toto za varenie, nakrájať, nasekať, namiešať zamiešať... Možno máte pravdu, tak si k tým slávnym šalátom vždy priravíme aj nejakú maličkosť, ako inak v prísne letnej atmosfére.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (24)

Cézar šalát patrí v Bratislavských pizzériach k najobľúbenejším šalátom. Nájdete ho skoro v každej. V Taliansku už by ste si mohli nohy zodrať a poriadny cézar vám skoro nikde nespravia. Je to najmä preto, že tento šalát nemá s Talianskom vlastne nič spoločné. Vznikol v Amerike a znalci hovoria, že to je aj jediný kontinent, kde vám ho pripravia zaručene správne.

Čo vlastne zaručene patrí do zaručene pravého Cézar šalátu? Tak ja zaručene viem len to, že to zaručene neviem. Pri študovaní niekoľkých desiatok receptov, som si nakoniec vybral túto verziu a som s ňou spokojný.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Do môjho "Cézaru" patrí Rímsky šalát, jeden a pol decilitra olivového oleja, jedna polovičná bageta, citrónová šťava z polovice citróna, jeden žĺtok, lyžica worčestrovej omáčky, dve poriadne hrste strúhaného parmezánu, jeden strúčik cesnaku, soľ a mleté čierne korenie. Toto množstvo je na dve pekné porcie šalátu.

Okrem týchto ingrediencií sa v mnohých receptoch najčastejšie objavujú ešte rôzne kombinácie ančovičiek, opraženého kuracieho mäsa, kapari a slaniny, ale niekde nájdete aj cibuľu, paradajku alebo uhorku.

Obrázok blogu

Rímsky šalát rozoberieme na listy, poriadne ich umyjeme pod tečúcou vodou a potom ich aj riadne osušíme. Voda, ktorá by zostala na listoch totiž zbytočne zriedi silu a chuť dresingu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z listov vytrháme najhrubšie časti stoniek a natrháme ich na menšie kúsky. Pri spracovaní listov by sme nemali používať nôž. Natrhané listy odložíme.

Obrázok blogu

Bagetu nakrájame na menšie kúsky. Do tretiny olivového oleja roztlačíme strúčik cesnaku.

Obrázok blogu

kúsky bagety pokvapkáme cesnakovým olejom a šup s nimi do rúry vyhriatej na stosedemdesiat stupňov. Malo by stačiť tak päť až sedem minút.

Obrázok blogu

Kým sa kúsky bagety opečú, pripravíme si slávny Cézar dresing. Použijeme jeden žĺtok.

Obrázok blogu

Vezmeme si elektrický šľahač a za stáleho šľahania po nitke prilievame olivový olej. Získame tým jednoduchú základnú majonézu.

Obrázok blogu

Do nej pridáme citrónovú šťavu, worčestrovú omáčku, štipku soli a mleté čierne korenie. Všetko premiešame.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Nakoniec do dresingu primiešame hrsť nastrúhaného parmezánu a je hotovo.

Obrázok blogu

Z rúry vytiahneme pekne do chrumkava upečené kúsky bagety.

Obrázok blogu

Premiešame ich s dvoma lyžicami Cézar dresingu.

Obrázok blogu

Zbytok vylejeme na pripravený Rímsky šalát, premiešame a môžeme servírovať.

Obrázok blogu

Najprv šalátové listy, potom chrumkavá bageta a celkom na vrch poriadna hrsť strúhaného parmezánu. Lahodné, chrumkavé, svieže, jednoducho plné leta.

Obrázok blogu

Dobrú chuť! Vlastne ešte nie, ešte tá sľúbená maličkosť.

Obrázok blogu

K ľahkému letnému obedu patrí aj ľahký letný múčnik. Na ten dnešný potrebujeme syr Ricotta a maliny. Maliny by mali byť naozaj zrelé, sladké a voňavé. Vtedy už nepotrebujete žiadnu inú ingredienciu. No dobre, ak inak nedáte a sladkú chuť dezertu potrebujete zvýrazniť, pridajte si lyžicu práškového cukru. Hoci verte, pri kvalitných malinách to vôbec nie je nutné.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Všetko čo treba urobiť, je zmiešať Ricottu s malinami.

Obrázok blogu

Nemixujeme ani nešľaháme, len zľahka vidličkou premiešame tak, aby sa niektoré maliny rozpadli a niektoré zostali väčšie. Pri jedení je to úžasný zážitok.

Obrázok blogu

Tak a teraz už naozaj. Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu