Varíme s Medveďom - Cézar šalát s maličkosťou

Autor: Roman Daniel Baranek | 24.7.2011 o 12:00 | (upravené 26.7.2011 o 9:53) Karma článku: 12,37 | Prečítané:  7331x

Aby som citoval klasika: "Tenhle způsob léta, zdá se mi poněkud nešťastným". Potrebujem si nejako doplniť jeho deficit a tak trochu ho zošťastniť, a preto som sa rozhodol, že si do mojich nedeľných varení zaradím "slávne šaláty". Šaláty totiž už od detstva milujem a vždy sa spájali najmä s letom. V mojom detstve sa totiž zelenina predávala naozaj len sezónne a všetky tie veľké misy plné sladkých, šťavnatých a chrumkavých kúskov sa jedli hlavne na jar a v lete. Možno si hovoríte, no čo už je toto za varenie, nakrájať, nasekať, namiešať zamiešať... Možno máte pravdu, tak si k tým slávnym šalátom vždy priravíme aj nejakú maličkosť, ako inak v prísne letnej atmosfére.

Cézar šalát patrí v Bratislavských pizzériach k najobľúbenejším šalátom. Nájdete ho skoro v každej. V Taliansku už by ste si mohli nohy zodrať a poriadny cézar vám skoro nikde nespravia. Je to najmä preto, že tento šalát nemá s Talianskom vlastne nič spoločné. Vznikol v Amerike a znalci hovoria, že to je aj jediný kontinent, kde vám ho pripravia zaručene správne.

Čo vlastne zaručene patrí do zaručene pravého Cézar šalátu? Tak ja zaručene viem len to, že to zaručene neviem. Pri študovaní niekoľkých desiatok receptov, som si nakoniec vybral túto verziu a som s ňou spokojný.

Do môjho "Cézaru" patrí Rímsky šalát, jeden a pol decilitra olivového oleja, jedna polovičná bageta, citrónová šťava z polovice citróna, jeden žĺtok, lyžica worčestrovej omáčky, dve poriadne hrste strúhaného parmezánu, jeden strúčik cesnaku, soľ a mleté čierne korenie. Toto množstvo je na dve pekné porcie šalátu.

Okrem týchto ingrediencií sa v mnohých receptoch najčastejšie objavujú ešte rôzne kombinácie ančovičiek, opraženého kuracieho mäsa, kapari a slaniny, ale niekde nájdete aj cibuľu, paradajku alebo uhorku.

001.JPG

Rímsky šalát rozoberieme na listy, poriadne ich umyjeme pod tečúcou vodou a potom ich aj riadne osušíme. Voda, ktorá by zostala na listoch totiž zbytočne zriedi silu a chuť dresingu.

Z listov vytrháme najhrubšie časti stoniek a natrháme ich na menšie kúsky. Pri spracovaní listov by sme nemali používať nôž. Natrhané listy odložíme.

002.JPG

Bagetu nakrájame na menšie kúsky. Do tretiny olivového oleja roztlačíme strúčik  cesnaku.

003.JPG

kúsky bagety pokvapkáme cesnakovým olejom a šup s nimi do rúry vyhriatej na stosedemdesiat stupňov. Malo by stačiť tak päť až sedem minút.

004.JPG

Kým sa kúsky bagety opečú, pripravíme si slávny Cézar dresing. Použijeme jeden žĺtok.

005.JPG

Vezmeme si elektrický šľahač a za stáleho šľahania po nitke prilievame olivový olej. Získame tým jednoduchú základnú majonézu.

006.JPG

Do nej pridáme citrónovú šťavu, worčestrovú omáčku, štipku soli a mleté čierne korenie. Všetko premiešame.

007.JPG

Nakoniec do dresingu primiešame hrsť nastrúhaného parmezánu a je hotovo.

008.JPG

Z rúry vytiahneme pekne do chrumkava upečené kúsky bagety.

009.JPG

Premiešame ich s dvoma lyžicami Cézar dresingu.

010.JPG

Zbytok vylejeme na pripravený Rímsky šalát, premiešame a môžeme servírovať.

011.JPG

Najprv šalátové listy, potom chrumkavá bageta a celkom na vrch poriadna hrsť strúhaného parmezánu. Lahodné, chrumkavé, svieže, jednoducho plné leta.

012.JPG

Dobrú chuť! Vlastne ešte nie, ešte tá sľúbená maličkosť.

013.JPG

K ľahkému letnému obedu patrí aj ľahký letný múčnik. Na ten dnešný potrebujeme syr Ricotta a maliny. Maliny by mali byť naozaj zrelé, sladké a voňavé. Vtedy už nepotrebujete žiadnu inú ingredienciu. No dobre, ak inak nedáte a sladkú chuť dezertu potrebujete zvýrazniť, pridajte si lyžicu práškového cukru. Hoci verte, pri kvalitných malinách to vôbec nie je nutné.

014.JPG

Všetko čo treba urobiť, je zmiešať Ricottu s malinami.

015.JPG

Nemixujeme ani nešľaháme, len zľahka vidličkou premiešame tak, aby sa niektoré maliny rozpadli a niektoré zostali väčšie. Pri jedení je to úžasný zážitok.

016.JPG

Tak a teraz už naozaj. Dobrú chuť.

017.JPG

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Exminister Janušek, ktorého súdia za nástenku, dohliada v Žiline na transparentnosť

Hlavní aktéri nástenkového tendra dnes žijú bežným životom. Napriek obžalobe a hrozbe dlhoročného trestu má byť jeden z nich prvkom verejnej kontroly.

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov.

TECH

NASA oznámila obrovský objav, prečo sú vedci takí nadšení

Veď je to „len“ ďalšia hviezdna sústava.


Už ste čítali?