Varíme s Medveďom - Záhorácke závitky

Autor: Roman Daniel Baranek | 7.8.2011 o 12:00 | Karma článku: 13,68 | Prečítané:  5415x

Priznám sa až som sa trochu preľakol. Napadlo mi, či som to predsa len neprehnal. Veď vonku zúri jeseň a ja vás už druhý týždeň nútim tváriť sa, že je leto. Aj Čvirová sa v minulej diskusii priznala, že je prechladnutá. Dnes teda prerušíme pripravenú letnú sériu "Slávne šaláty" a spravíme si jeden absolútne zimný recept. Na zohriatie a na načerpanie síl, k prekonaniu neustále daždivého počasia.

Červenú kvasenú kapustu som objavil až teraz. Nie, že by som si ju v obchode nikdy nevšimol, len som ju nikdy nenaložil do košíka, nezaplatil a neodniesol domov. Má príjemnú chuť a určite popremýšľam ako ju využiť aj na iné recepty (v zime :).

Čo budeme potrebovať

Bravčové rezne, my sme mali celé kotlety aj s okolitým tukom a kúskom panenky, ale vhodná bude aj krkovička, alebo stehno (ak použijeme stehno doplnil by som recept ešte o slaninu). Kyslú kapustu, hrsť sušených v teplej vode, jeden a pol decilitra červeného vína, čierne korenie, soľ a trochu oleja.

001.JPG

Pripravíme si plnku do závitkov. Do rozohriatej panvice vysypeme červenú kapustu, hríby aj s vodou, veľmi jemne posolíme a pokoreníme a necháme dusiť.

 

002.JPG

Podusenú kapustu z hríbmi potom ešte varíme odkrytú, pokiaľ sa nevyvarí všetka tekutina a plnka je hotová. Necháme ju vychladnúť.

003.JPG

Pripravíme si mäso. Narežeme dookola všetky šľachy a rezeň rozklepeme celkom do tenka. Okoreníme mletým čiernym korením.

004.JPG

Na plátok mäsa rozložíme plnku a...

005.JPG

zavinieme do závitku. Aj z vrchu závitok jemne okoreníme.

006.JPG

Závitky naukladáme do vymasteného pekáča.

007.JPG

Pečieme pri stosedmdesiatich stupňoch asi päťdesiat minút. Vrchná časť závitkov sa upiekla do chrumkava ako koža a kyslá kapusta zabezpečila, že vo vnútri je mäso stále šťavnaté.

008.JPG

Závitky z pekáča vyberieme a odložíme na teplé miesto. Výpek prelejeme do panvice, pridáme k nemu červené víno a necháme variť. Tekutinu zredukujeme asi na polovicu jej pôvodného množstva a tak si vyrobíme skvelú redukciu ako omáčku pod mäso.

009.JPG

Redukcia ma výrazne silnú chuť, takže jej naservírujeme len pár lyžíc. Podávame so zemiakovými knedlíkami.

Rýchly recept na zemiakové knedle.  Kilo zemiakov uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a očistíme. Nasrúhame ich a pridáme stopäťdesiat gramov detskej krupice, tristopäťdesiat gramov polohrubej múky, dve vajcia a soľ. Vymiesime cesto, vytvarujeme z neho knedlíčky a uvaríme v osolenej vode podľa veľkosti pätnásť až dvadsať minút.

010.JPG

Načerpali sme silu, takže o týždeň sa znovu vrátime k "Slávnym šalátom". Dobrú chuť.

011.JPG

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Amnestie, Roháč a Sýkora. Čo má vplyv na prípad vraždy Remiáša

Na rozhodnutie o Mečiarových amnestiách má Ústavný súd posledné dni. Nájomný vrah Roháč dostal doživotie. Pri vražde Sýkoru sa spomína SIS.

DOMOV

Koalícia sa chce náhle zbaviť šéfa Ústavu pamäti národa

Ak by zmena zákona prešla, nové pravidlá začnú platiť od 15. októbra 2017.


Už ste čítali?