Varíme s medveďom - Kuracie lízatká

Autor: Roman Daniel Baranek | 9.10.2011 o 12:00 | Karma článku: 11,92 | Prečítané:  4000x

Tento recept má korene v tradičnej čínskej aj indickej kuchyni. Nejde o žiadne veľké čarovanie s ingredienciami, skôr o trochu zvláštny a veľmi prácny spôsob prípravy kuracieho mäsa pred jeho tepelnou úpravou. Najčastejšie sa mäso obaľuje v rôznych pikantných cestíčkach a vypráža, ale ja som sa rozhodol kuracie lízatká upiecť a zistil som, prečo sa oplatí s týmto receptom toľko babrať.

Ta poďme rovno na to.

Čo budeme potrebovať

Kuracie krídelká, med, horčicu a olej, do ktorého som pridal trochu sušeného tymiánu, soľ. No a hlavne jeden poriadne ostrý nôž.

001.JPG

Krídelko rozložíme na pracovnej doske a odrežeme jeho najtenšiu časť. Tú v tomto recepte nebudeme potrebovať, ale môžete ju použiť napríklad pri príprave vývaru.

002.JPG

Dve zvyšné časti krídelka rozrežeme v kĺbe. Potom zoberieme väčšiu časť a okolo jedného z kĺbov mäso orežeme a oškrabeme.

003.JPG

Krídelko postavíme "na základňu" a prstami tlačíme mäso od kosti k spodnej časti. Potom v dlani jemne postláčame a prvé kuracie lízatko je hotové.

004.JPG

S druhou časťou kuraťa budeme postupovať úplne rovnako, len na záver vytrhneme z lízatka tenšiu z dvoch kostí. A jedno krídelko máme hotové.

005.JPG

Ako vidíte je to naozaj babračka a ak chceme rýchlovku na večeru, tak tento recept obídeme zo široka z ďaleka. Lízatká sú hotové pripravíme si marinádu.

006.JPG

Zmiešame med, horčicu, olej a tymián. Aspoň, že tá marináda je hneď hotová.

007.JPG

Lízatká obalíme v marináde a necháme aspoň dve hodiny odpočinúť.

008.JPG

Rozložíme po plechu, pooblievame zvyšnou marinádou a šup s nimi do trúby.

009.JPG

Pečieme v rúre rozohriatej na stoosemdesiat stupňov približne dvadsať minút.

A tu sa dostávame k tomu najdôležitejšiemu. Marinované krídelká by sme museli piecť najmenej štyridsať minút a za ten čas by med skaramelizoval a aj poriadne prihorel. Za dvadsať minút sa kuracie lízatká perfektne prepiekli a marináda zostala tak akurát skaramelizovaná a s výpekom vytvorila vynikajúcu omáčku, ktorú sme nemuseli riediť vodou.

010.JPG

Môžeme podávať s dipom ako ľahký snack, alebo predjedlo, alebo môžeme pripraviť ľahký chod väčšej večere. Ja som ich podával s mrkvovo zemiakovou kašou, jemne poliate naozaj intenzívnym výpekom.

011.JPG

Dobrú chuť!

012.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Amnestie, Roháč a Sýkora. Čo má vplyv na prípad vraždy Remiáša

Na rozhodnutie o Mečiarových amnestiách má Ústavný súd posledné dni. Nájomný vrah Roháč dostal doživotie. Pri vražde Sýkoru sa spomína SIS.

DOMOV

Koalícia sa chce náhle zbaviť šéfa Ústavu pamäti národa

Ak by zmena zákona prešla, nové pravidlá začnú platiť od 15. októbra 2017.


Už ste čítali?