Pred tým, ako sa vrhneme na samotný recept, si ešte pozrime, čo všetko sme vhodné pri diéte sme už s rybami pripravovali. Ako obvykle vám odporúčam zmenšiť prílohy na polovicu a potom si už naplno môžete pochutnať na rybacom mäse.
Tento jednoduchý kapor s nivovou omáčkou a veľkou zeleninovou oblohou sa skvele hodí do dnešných studených dní. Bez zemiakov pokojne aj ako večera.
Vynikajúce rybacie ragú pripravené v rúre. Trochu iný pohľad na rybacie mäso, ktorý vás určite prekvapí svojou plnou chuťou.
Pstruh a baklažánová kaša. Pri ich príprave oproti pôvodnému receptu šetrite olejom a určite použite nejaký zdravší typ, napríklad olivový.
Rybie filé so zeleninou a strúhankou zapečené tak, že pripomína vyprážané. Tento recept Macko veľmi podrobne premyslel a zostavil a bol s ním naozaj mimoriadne spokojný.
Samokovský kapor, to je Bulharsko v plej kráse. U čitateľov sa recept nestretol s veľkou odozvou ale verím, že ten kto vyskúšal, neoľutoval.
A toto je naozaj ale poriadne starý recept. Kapor na masle a walfdorfský šalát.
Tak dúfam, že ste si vybrali. Ak náhodou nie, máte ešte jednu šancu. Pripravíme si rybu na pomarančoch.
Pre jednu osobu budeme potrebovať jeden pekný, veľký rybací filet. K tomu si pripravíme citrón, pomaranče, cesnak, hladkú múku, petržlenovú vňať, olivový olej, soľ a čierne korenie.
Filety nasolíme, okoreníme a pokvapkáme citrónom. Necháme asi hodinku odstáť.
Vytlačíme šťavu z pomarančov. Rybu uložíme do misky a zalejeme pomarančovou šťavou. Potom to celé odložíme do chladničky, najlepšie na celú noc.
Pekáč vystelieme papierom na pečenie, ktorý potrieme olivovým olejom.
Na papier naukladáme rybacie filety a vylejeme aj celú pomarančovú marinádu.
Rybu poprášime hladkou múkou a posypeme nasekaným cesnakom.
Polejeme olivovým olejom a ešte bohato posypeme nesekanou petržlenovou vňaťou.
Použijeme aj zvyšné dva pomaranče. Buď ich očistíme a nakrájame na kolieska, ktorými prikryjeme celú rybu, alebo z nich tiež vytlačíme šťavu a filety zalejeme.
Prikryjeme papierom na pečenie a šupneme do rúry.
Pečieme tridsať minút pri stosedemdsiatch stupňoch a vynikajúca ryba je hotová. Pomaranče spôsobia, že ryba zostane šťavnatá a krehká.
Podusené zapečené zemiaky, čerstvá zelenina a nádherný voňavý filet.
Dobrú chuť!