Varíme s medveďom - Grilovaná bravčová pečeň

Autor: Roman Daniel Baranek | 4.3.2012 o 12:00 | Karma článku: 11,91 | Prečítané:  6585x

Bravčová pečeň nie je veľmi obľúbená ingrediencia. V podstate môžete nájsť len dva recepty, v ktorých je použitá. Obalená v trojobale a vypražená ako rezeň, alebo restovaná na cibuľke. A aj v týchto receptoch dá mnoho ľudí radšej prednosť kuracej pečeni. Tá je totiž jemnejšia a mäkšia. Bravčová pečeň je síce hutnejšia, má však aj výraznejšiu a plnšiu chuť a veru sa oplatí ju vyskúšať. Zaujímavé je, že hoci sa pečeň stará o odbúravanie tukov v tele, sama ho obsahuje len veľmi málo. Bravčová pečeň a biele kuracie mäso majú približne rovnaký obsah tuku. Takže pri diéte je to vlastne povolená potravina. Len ju nesmieme pripraviť ani jedným, z tu hore spomínaných spôsobov. Dnári, majte sa na pozore!

Dnešná úprava bravčovej pečene bude pripomínať leto a stredomorskú kuchyňu. A pre vyšší efekt pripomienky leta si pripravíme aj skvelú grécku prílohu Tza-tziky.

Čo budeme potrebovať

Kilogram bravčovej pečene vystačí na štyri až šesť porcií. K nej lyžicu horčice a lyžicu paradajkového pretlaku, alebo kečupu.

Na Tza-tziky si pripravíme biely jogurt, uhorku, cesnak, kôpor a soľ.

001.JPG

Prípravu tohoto receptu začneme už večer, deň vopred. Biely jogurt preložíme do vhodnej handry a necháme ho odkvapkať.

My to robíme tak, že na misku položíme sitko, vystelieme ho detskou plienkou a do nej vylejeme jogurt. Potom plienku zviažeme do batôžka a ten zavesíme nad umývadlo. Najmenej by mal jogurt takto odkvapkávať 2 hodiny, ale lepšie je, ak ho necháme zavesený celú noc.

002.JPG

Pečeň nakrájame na približne centimetrové rezne. Zmiešame horčicu s paradajkovým pretlakom.

003.JPG

Za pomoci štetca potrieme plátky pečene zmesou pretlaku a horčice a odložíme cez noc marinovať. Tým je celá príprava hotová.

004.JPG

Na druhý deň začneme s Tza-tziky. Uhorky očistíme a za pomoci malej lyžičky zbavíme jadierok.

005.JPG

Nastrúhame ich na hrubom strúhadle, jemne nasolíme a necháme desať minút postáť. Potom z nich čo najprecíznejšie vytlačíme tekutinu.

006.JPG

A je čas sa pozrieť na náš jogurt. Množstvo bude určite oveľa menšie ako na začiatku, ale výsledok je úžasne lahodný.

008.JPG

Do vyžmýkanej uhorky pridáme jogurt, roztlačený cesnak a kôpor.

009.JPG

Premiešame a ak je treba, pridáme štipku soli. Správne Tza-tziky sa nerozlievajú a držia pevný tvar. Odložíme ich chladničky.

010.JPG

Samotnú pečeň pripravíme až tesne pred podávaním, aby bola čerstvá a nevychladla. Jednoducho ju na grile, alebo grilovacej panvici s každej strany ogrilujeme tri až päť minút. Podľa toho či chceme pečeň vo vnútri ružovú, alebo prepečenú.

011.JPG

Podávame s opekanými zemiakmi. K hutnej zemitej chuti pečene sa skvele hodí napríklad aj grilované jablko.

012.JPG

Dobrú chuť.

013.JPG

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Chaos okolo cien elektriny pokračuje. Koľko vlastne zaplatíte po novom?

Začiatkom roka v niektorých prípadoch stúpli ceny za elektrinu neúmerne. Po politickom tlaku preto z postu šéfa regulátora odstúpil Jozef Holjenčík.

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov, kriminality.


Už ste čítali?