reklama

Varíme s medveďom - Hovädzie minútky

Toto jedlo je v našej rodine, v rôznych malých obmenách, považované za slávnostné už asi štyridsať rokov. Naša mama ho pripravovala vždy keď sa chcela blysnúť. Ja sa priznám, že som ho robil prvý krát a vlastne to bolo pre ňu, aby si pripomenula svoje najslávnejšie kuchárske časy.  Dopadlo to výborne a tak si ešte v blízkej budúcnosti určite skúsim aj podobný recept, ktorý je však zároveň úplne klasický: Viedenskú roštenku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Dnes ale teda zostaneme pri týchto hovädzích minútkach. Na podobné jedlá vždy potrebujeme kvalitné kusy hovädzieho mäsa. Zadné, falošná sviečková, alebo roštenka sú perfektné.

My sme zohnali veľmi peknú falošnú sviečkovú. Na štyri porcie bude stačiť jeden kilogram mäsa. K nemu si pripravme ešte pol kilogramu cibule, štyri vajcia, čierne korenie, pol lyžičky červenej papriky, soľ a olej. Toto je základný recept, ktorý sa dá jemne obmieňať ďalšími pridanými ingredienciami. Napríklad, mrkva, šampióny, olivy, kapary, ... (obvykle stačí len jedna z nich)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Mäso narežeme na rezne.

Obrázok blogu

Každý rezeň tĺčikom na mäso rozklepeme do tri až päť milimetrovej hrúbky. Ak je na okraji mäsa tenká blana, ktorú sa nám nepodarilo odstrániť, ostrým nožom ju na niekoľkých miestach narežeme.

Obrázok blogu

Jemne osolíme a okoreníme a necháme chvíľu odpočinúť.

Obrázok blogu

Cibuľu nasekáme. Vo veľkej panvici s pokrievkou rozohrejeme olej. Cibuľu na horúcom oleji opražíme do sklovita. Potom ju jemne osolíme a pridáme aj červenú papriku.

Obrázok blogu

Na cibuľu uložíme prvé plátky mäsa...

Obrázok blogu

a s každej strany krátko opražíme. Stačí najviac jednu minútu.

Obrázok blogu

Opražené plátky mäsa ukladáme na seba a pridávame ďalšie, až pokiaľ nie sú rovnako pripravené všetky. Potom ich rovnomerne rozložíme po celej panvici, prikryjeme a necháme dusiť. Mäso pustí pomerne veľa vlastnej šťavy a tá by mala stačiť na to, aby sa v nej podusilo celkom do mäkka. Ak je to nutné, môžeme však v priebehu dusenia doliať vodu, alebo vývar.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Ja som dusil štyridsať minút a nepotreboval som prilievať tekutinu. Výsledkom je jemná hnedá omáčka s kúskami polorozvarenej cibule a hlavne mäkké plátky voňavého hovädzieho.

Obrázok blogu

U nás podávame tradične tak, že plátky mäsa polejeme omáčkou, prikryjeme volským okom a doplníme ryžou, hranolkami a cibuľovým šalátom. Mamina bola spokojná a my tiež.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu