Varíme s medveďom - Pastiersky koláč ala medveď

Autor: Roman Daniel Baranek | 17.6.2012 o 12:00 | (upravené 17.6.2012 o 12:13) Karma článku: 11,84 | Prečítané:  3923x

Nechýba vám už mäso? Tento blog čítajú mnohí mäsožravci a v poslednej dobe sme ich trochu zanedbávali. Pastiersky koláč je vynikajúci anglický recept z mletého hovädzieho mäsa, zeleniny a zemiakovej kaše. Ja som ho trochu upravil na verziu pre hardcore mäsožravcov. Viac mäsa a menej zeleniny, ktorá by nás mohla zdržovať od toho mäsa.

Na poriadny nedeľný obed (päť až šesť porcií) si pripravíme jeden a pol kilogramu hovädzieho mäsa na guláš, pol kilogramu cibule, väčšiu hrsť petržlenovej vňate, konzervu krájaných (alebo pol kilogramu naozaj zrelých) rajčín a dva decilitre červeného vína.

Jedlo okoreníme tymianom, drvenou rascou, bobkovým listom, mletým čiernym korením a soľou.

Na zemiakovú kašu si pripravíme jeden a pol kilogramu zemiakov a šálku mlieka. V tejto kaši môžeme vynechať maslo. Ak ho ale nutne potrebujete, pokojne ho pridajte.

001.JPG

Cibuľu nasekáme, speníme na oleji a podusíme do sklovita. Pridáme koreniny a na plátky nasekaný cesnak, mäso nakrájané na menšie kocky, pomiešame a krátko podusíme.

002.JPG

K zatiahnutému mäsu vylejeme krájané paradajky a červené víno, všetko premiešame, prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry vyhriatej na sto stupňov.

003.JPG

Pečieme dve až štyri hodiny podľa kvality mäsa. Prvýkrát skontrolujeme po dvoch hodinách a pečieme až dovtedy, kým mäso nie je naozaj úplne mäkké. Ak v mäse zostalo priveľa tekutiny, zvýšime teplotu na 150 stupňov a dáme piecť ešte asi dvadsať minút. Mäso by malo z tekutiny vyčnievať von a nemalo by v nej plávať. Omáčka by mala byť hustá a veľmi intenzívna. Na tomo obrázku je ešte stále tekutiny priveľa.

004.JPG

Kým sa mäso upieklo, pripravili sme si hustejšiu zemiakovú kašu. Uvarené zemiaky rozmačkáme mačkadlom a vymiešame s mliekom.

005.JPG

Mäso husto posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

006.JPG

Rozložíme zemiakovú kašu a vidličkou upravíme vrch koláča.

007.JPG

Pečieme odokryté ešte dvadsať minút pri stosedemdesiatich stupňoch.

008.JPG

Horúci pastiersky koláč sa vám asi veľmi elegantne naservírovať nepodarí. Myslím, že vrcholom gastro stilingu v tomto prípade bude asi príprava koláča v malých pekáčikoch, samostatne vždy len jedna porcia. Podávali sme s nakladanými pečenými paprikami.

009.JPG

Ale koniec koncov pôvodne ide o sedliacke jedlo. Mäkké mäso v intenzívnej voňavej omáčke a kaša ktorá zapečením získala príjemnú jemnosť.

010.JPG

Dobrú chuť.

011.JPG

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Čo sa to stalo s časom? Náramkové hodinky miznú z rúk

Bol to vynález desaťročia. Nebyť náramkových hodiniek, niektoré strategické bitky by možno dopadli inak. Dnes prehrávajú samotné náramkové hodinky.

KOMENTÁRE

Mala byť ombudsmanka aj na pochode za rodinu?

Bubon, koláž Krista a zástava, celý výjav pripomínal akúsi civilnú procesiu.


Už ste čítali?