Varíme s medveďom - Konečne Bulharská plnená paprika

Autor: Roman Daniel Baranek | 24.6.2012 o 12:00 | Karma článku: 11,70 | Prečítané:  8004x

Chuť bulharskej plnenej papriky si obaja pamätáme z mladosti. Ja z návštevy u bulharskej prababičky a Macko zo štúdia na vysokej škole v Plovdive. Už niekoľkokrát sme sa pokúšali túto chuť zrekonštruovať a celkom vydarený pokus je aj v súvisiacich článkoch celkom dole.. Ale stále to nebolo ono. Stále to nebola tá správna chuť a konzistencia jedla, ktorú v Bulharsku varia staré mamy a tety kuchárky v študentských jedálňach. Ale nakoniec sa to podarilo. Práve v tomto recepte sme sa dostali k dokonalej rekonštrukcii chuťových spomienok. Konečne to vyšlo.

Na jednu porciu budeme potrebovať jednu zelenú papriku... ale nebudeme sa predsa zdržiavať s jednou porciou. Takže si pripravíme jeden kilogram paprík, pol kilogramu mletého mäsa, šálku ryže, tri paradajky, dve vajcia, liter zeleninového bujónu, veľkú kyslú smotanu a zelerovú vňať.

Jedlo okoreníme čubricou (oreganom), červenou paprikou, čiernym korením a soľou.

001.JPG

Najprv si pripravíme plnku do paprík. Na olej dáme nakrájané paradajky a popražíme. Pridáme mleté mäso, ryžu a zelerovú vňať. Premiešame, osolíme, pridáme mletú papriku, čubricu a okoreníme. Opäť premiešame a necháme prehriať, pokiaľ sa všetky ingrediencie nestretnú a nezoznámia (asi desať minút).

002.JPG

Papriky umyjeme, zbavíme jadrovníkov a naplníme.

003.JPG

Vložíme ich do veľkého pekáča, zalejeme zeleninovým vývarom a dáme piecť do rúry vyhriatej na stosedemdesiat stupňov.

004.JPG

Pečieme tridsať minút.

005.JPG

Potom papriky obrátime a ešte tridsať minút pečieme z druhej strany. Počas pečenia podlievame vodou, alebo vývarom podľa potreby. Na konci totiž budeme potrebovať výpek na výrobu omáčky.

006.JPG

Všetku tekutinu z pekáča, vrátane vypadnutých kúskov z plnky zlejeme a papriky odložíme na teplé miesto.

007.JPG

Polovicu kyslej smotany zmiešame s dvoma vajíčkami...

008.JPG

a pridáme k výpeku. Privedieme k varu a varíme asi desať minút.

009.JPG

Hotovú omáčku vylejeme do pekáča a vrátime do nej jednotlivé papriky. A je hotovo.

010.JPG

Voňavé a jemné plnené papriky podávame s lyžicou kyslej smotany navrchu a krajcom čerstvého chleba. Bulharský sen na tanieri

Dobrú chuť!

011.JPG

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Exminister Janušek, ktorého súdia za nástenku, dohliada v Žiline na transparentnosť

Hlavní aktéri nástenkového tendra dnes žijú bežným životom. Napriek obžalobe a hrozbe dlhoročného trestu má byť jeden z nich prvkom verejnej kontroly.

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov.

TECH

NASA oznámila obrovský objav, prečo sú vedci takí nadšení

Veď je to „len“ ďalšia hviezdna sústava.


Už ste čítali?