Varíme s medveďom - Zo starého nové V

Autor: Roman Daniel Baranek | 15.7.2012 o 12:00 | Karma článku: 12,87 | Prečítané:  4678x

Ryža ostáva v našej domácnosti pomerne často. Priznám sa, že je to vlastne schválne. Skoro vždy jej varíme viac, aby sme si zo zvyšku mohli pripraviť niektoré obľúbené jedlo. Napríklad dnešný ryžový šalát miluje celá rodina. Ja viem že by sa ryža na neho dala uvariť kedykoľvek a nemuseli by sme čakať na to, či nejaká ostane, ale zvyk je zvyk. Vy si však pokojne ryžu na tento šalát pripravte samostane. Na štyri pekné porcie vám stačí približne tridsať dekagramov uvarenej ryže.

Okrem ryže budeme potrebovať ešte zeleninu a syry. U nás do ryžového šalátu najčastejšie používame kukuričku, papriku, paradajku, uhorku a čierne olivy. Zo syrov si pripravíme encián a údený syr, ale aj tu sú vítane najrôznejsie zvyšky syrov. Na zálievku použijeme kyslú smotanu. Údená šunka je jedna z nepovinných ingrediencií, ktorú pridávam len vtedy, ak ju v chladničke nájdem. Ďalšie nepovinné ingrediencie sú napríklad hrášok, varená mrkva či iná koreňová zelenina, šampiňóny, capari... Určite dokážete vymyslieť množstvo iných vecí, ktoré by ste v tomto šaláte radi videli a jedli.

Na zálievku okrem kyslej smotany môžete použiť napríklad aj biely jogurt alebo majonézu a všetky tieto ingrediencie voľne kombinovať. Na množstvo, ktoré je na obrázku sme nakoniec potrebovali dve kyslé smotany.

DSCN1325.JPG

Postup je mimoriadne jednoduchý a predpokladám že aj jasný. Všetku zeleninu sa očistíme, umyjeme, nakrájame, nasekáme, syry nastrúhame, nakrájame a všetko šupneme do jednej veľkej misy.

DSCN1327.JPG

Pridáme kyslé smotany (biely jogurt, majonézu) a všetko opatrne zľahka, ale pritom naozaj poriadne premiešame. Keďže šalát je plný chutí  nemusíme ho dosáľať ani inak dochucovať. Necháme aspoň hodinu odstáť v chladničke. Podávame jemne vychladené.

DSCN1334.JPG

Tento šalát miluje celá rodina. Ja ho mám najradšej len tak ako olovrant, alebo ľahkú večeru, ale naša mama ho zásadne používa ako prílohu k restovanej, alebo vyprážanej kuracej pečienke. Keď túto kombináciu ochutnal Macko, okamžite sa stala jeho obľúbeným jedlom. Výborná kombinácia chladeného šalátu a teplej zemitej chuti vyprážanej pečienky ho celkom dostala. Hoci je to celé veľmi jednoduché, verím, že dostane aj vás.

DSCN1348.JPG

Dobrú chuť!

DSCN1349.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Voliť proti Kotlebovi nebude bolieť

Ktovie, ako na voličov zapôsobí Klusov sľub vyčistiť úrady od rodinkárstva. Zdá sa totiž, že práve to im neprekáža v prípade ĽSNS.

DOMOV

Politický geograf Madleňák: Neviem, či v Lučenci poznajú Luntera či Mičeva

Extrémista Marian Kotleba ťaží v banskobystrickej župe aj zo slabej informovanosti tamojších voličov, hovorí pre SME politický geograf TIBOR MADLEŇÁK.

DOMOV

Nemýľte sa, toto nie je vaše Slovensko, zaznelo Kotlebovi pod oknom

Na to, aby zlo víťazilo, stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič, pripomenul prezident Andrej Kiska.


Už ste čítali?