Varíme s medveďom - Ratatouille

Autor: Roman Daniel Baranek | 2.9.2012 o 12:00 | Karma článku: 13,26 | Prečítané:  5304x

Ratatouille je jednoduché sedliacke jedlo z oblasti Provensálska. V jeho najzákladnejšej forme sa všetka zelenina, ktorá je súčasťou aj nášho dnešného receptu nakrája a podusí vo veľkej panvici  na olivovom oleji, cesnaku a provensálskych bylinkách až do úplného zmäknutia. Presne takto ju varia mamy v Provensálsku. My si však dnes predstavíme sofistikovanejší spôsob prípravy Ratatouille, ktorý vznikol, keď sa tohoto receptu zmocnili francúzki šékuchári. No a všetko sa ešte zmenilo, keď svoje prvé Ratatouille pripravil Remy pre slávneho Antona Ego.

Práve teraz je ideálny čas na prípravu tohoto výborného jedla. Všetka zelenina je dokonale zrelá ,plná chutí a vôní. Recept, ktorý si dnes pripravíme, je trochu prácnejší, ale oplatí sa venovať mu ten čas navyše.

Množstvo jednotlivých ingrediencií zvolíme podľa toho, koľko chceme pripraviť porcií. Zo zeleniny na obrázku získame štyri poriadne porcie.

Pripravíme si baklažány, cukety, papriky, paradajky, cesnak, olivový olej, soľ, čerstvo mleté čierne korenie a čerstvé bylinky. My sme použili bazalku, tymian, rozmarín a petržlenovú vňať.

001.JPG

Baklažány a cuketu nakrájame na kolieska, nasolíme a necháme odstáť.

002.JPG

My sme na recept použili dva druhy paradajok, ale pokojne použite jeden. Časť paradajok ponoríme do viacej vody asi na pol minúty. Ošúpeme ich a vydlabeme z nich zrniečka. Zrniečka nevyhadzujeme, zídu sa nám napríklad pri príprave Gaspača.

003.JPG

Nakrájame ich na kocky.

004.JPG

Druhú časť paradajok rovnako ošúpeme a potom ich nakrájame na hrubšie kolieska.

005.JPG

Papriky zbavíme jadierok a nakrájame ich na hrubšie krúžky.

006.JPG

Teraz príde tá práca, ktorá je oproti pôvodnému receptu navyše. Poriadne si mákneme. Našúpeme cesnak a vložíme ho do horúceho oleja do panvice. Keď cesnak zhnedne vyhodíme ho a v cesnakovom oleji osmažíme všetky baklažány, cukinu aj papriku.

007.JPG

Všetka zelenina by mala byť po oboch stranách skaramelizovaná do zlatohnedej farby. Práve toto spôsobí, že Ratatouille dostane ďalší chuťový rozmer. Vynikajúcu špecifickú príchuť skaramelizovanej zeleniny.

008.JPG

Všetky bylinky zbavíme tvrdých stopiek a natrháme na menšie kúsky. Cesnak očistíme a strúčiky nakrájame na plátky.

009.JPG

Na spodok hrnca dáme trochu olivového oleja. Rozprostrieme paradajky nakrájané na kocky. Posypeme ich polovicou cesnaku a byliniek. Jemne posolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením.

010.JPG

Na paradajky rozložíme baklažány, cukiny, papriku a paradajky nakrájané na kolieska. Buď každú zeleninu v samostatnej vrstve, alebo tak ako už spomínaný Remy, postupne do kola striedame jednotlivé druhy zeleniny. Navrch rozložíme zvyšok cesnaku a byliniek. Všetko zvrchu len jemne posolíme a pokoreníme čerstvo mletým čiernym korením.

011.JPG

Prikryjeme pokrievkou a šup do trúby. Pečieme pri stopäťdesiatich stupňoch asi hodinu. Vôňa je naozaj podmanivá.

012.JPG

Podávame ako prílohu k pečeným, alebo grilovaným mäsám, alebo samostatne z kusom chrumkavej bagety. Plné chuti zrelej zeleniny, vôňe byliniek a cesnaku. Jemné pritom však zemité a sýte jedlo.

013.JPG

Dobrú chuť.

014.JPG

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Voliť proti Kotlebovi nebude bolieť

Ktovie, ako na voličov zapôsobí Klusov sľub vyčistiť úrady od rodinkárstva. Zdá sa totiž, že práve to im neprekáža v prípade ĽSNS.

DOMOV

Politický geograf Madleňák: Neviem, či v Lučenci poznajú Luntera či Mičeva

Extrémista Marian Kotleba ťaží v banskobystrickej župe aj zo slabej informovanosti tamojších voličov, hovorí pre SME politický geograf TIBOR MADLEŇÁK.

DOMOV

Nemýľte sa, toto nie je vaše Slovensko, zaznelo Kotlebovi pod oknom

Na to, aby zlo víťazilo, stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič, pripomenul prezident Andrej Kiska.


Už ste čítali?