Varíme s medveďom - Perník na strúhanie

Autor: Roman Daniel Baranek | 16.9.2012 o 12:00 | Karma článku: 11,04 | Prečítané:  3851x

Dnes síce budeme spolu variť, ale nebudeme nič jesť. Ja viem, strašné!! Dnešný recept ale už onedlho oceníte. Verte mi. Recepty na našom blogu plánujeme a premýšľame nad nimi dlho vopred. Pri tomto plánovaní sme sa dostali k receptom tradičnej českej kuchyne a zistili sme, že nám chýba veľmi dôležitá ingrediencia. Nepodarilo sa ju zohnať v žiadnom z nám známych obchodov a tak sme ju museli vyrobiť sami. Dnes si uvaríme polotovar, ktorý v ďalších týždňoch naplno využijeme.

Perník na strúhanie je vlastne suchý nenaplnený perník bez polevy, ktorý sa v českej kuchyni používa na zahusťovanie čiernych omáčok, alebo ako posýpka na niektoré druhy koláčov. To všetko si ale ešte ukážeme niekedy nabudúce.

Dnes si pripravíme dvestopäťdesiat gramov ražnej múky, stodvadsaťpäť gramov medu, stodvadsaťpäť mililitrov teplého mlieka, peťdesiat gramov cukru (v pôvodnom recepte je tri krát toľko, ale ja som ubral), jeden žĺtok a pol balíčka kypriaceho prášku do perníka.

DSCN1999.JPG

Začneme podobne ako sa začína pri pečení klasických amerických koláčov. V jednej mise zmiešame suché prísady, v druhej tekuté a nakoniec všetko zmiešame dohromady.

DSCN2005.JPG

Cesto spracujeme varechou na tuhšiu a lepkavú hmotu. Lepí sa úplne na všetko, nepomôžu ani superstierky. Po vymiesení ho na hodinu odložíme do chladničky.

DSCN2009.JPG

Malý pekáčik vystelieme papierom na pečenie a cesto do neho prenesieme. Jediná vec, ktorá odoláva úplnému zlepeniu sú mokré prsty. Pomocou mokrých prstov cesto nejako rozprestrieme. Povrch nemusí byť dokonale rovný ani rovnomerný. Predsa len, perník sa bude strúhať.

DSCN2012.JPG

Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov štyridsaťpäť až päťdesiat minút. Áno prasklo mi to, ale zostal som (skoro) celkom pokojný. Stále som si opakoval. Bude sa to predsa strúhať.

DSCN2018.JPG

Ešte teplý perník nakrájame na porcie. Po vychladnutí sa nám to už podarí jedine sekerou. Necháme ho celkom vychladnúť

DSCN2022.JPG

Vychladnutý perník zabalíme, uložíme, uskladníme a môžeme sa tešiť na dobroty staročeskej kuchyne.

DSCN2025.JPG

Podľa mňa je to napríklad aj celkom dobrý darček pre všetkých nadšených kulinárov, ktorí podobné drobnosti vedia vždy oceniť.

DSCN2030.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Exminister Janušek, ktorého súdia za nástenku, dohliada v Žiline na transparentnosť

Hlavní aktéri nástenkového tendra dnes žijú bežným životom. Napriek obžalobe a hrozbe dlhoročného trestu má byť jeden z nich prvkom verejnej kontroly.

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov.

TECH

NASA oznámila obrovský objav, prečo sú vedci takí nadšení

Veď je to „len“ ďalšia hviezdna sústava.


Už ste čítali?