reklama

Varíme s medveďom - Perník na strúhanie

Dnes síce budeme spolu variť, ale nebudeme nič jesť. Ja viem, strašné!! Dnešný recept ale už onedlho oceníte. Verte mi. Recepty na našom blogu plánujeme a premýšľame nad nimi dlho vopred. Pri tomto plánovaní sme sa dostali k receptom tradičnej českej kuchyne a zistili sme, že nám chýba veľmi dôležitá ingrediencia. Nepodarilo sa ju zohnať v žiadnom z nám známych obchodov a tak sme ju museli vyrobiť sami. Dnes si uvaríme polotovar, ktorý v ďalších týždňoch naplno využijeme.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Perník na strúhanie je vlastne suchý nenaplnený perník bez polevy, ktorý sa v českej kuchyni používa na zahusťovanie čiernych omáčok, alebo ako posýpka na niektoré druhy koláčov. To všetko si ale ešte ukážeme niekedy nabudúce.

Dnes si pripravíme dvestopäťdesiat gramov ražnej múky, stodvadsaťpäť gramov medu, stodvadsaťpäť mililitrov teplého mlieka, peťdesiat gramov cukru (v pôvodnom recepte je tri krát toľko, ale ja som ubral), jeden žĺtok a pol balíčka kypriaceho prášku do perníka.

Obrázok blogu

Začneme podobne ako sa začína pri pečení klasických amerických koláčov. V jednej mise zmiešame suché prísady, v druhej tekuté a nakoniec všetko zmiešame dohromady.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Cesto spracujeme varechou na tuhšiu a lepkavú hmotu. Lepí sa úplne na všetko, nepomôžu ani superstierky. Po vymiesení ho na hodinu odložíme do chladničky.

Obrázok blogu

Malý pekáčik vystelieme papierom na pečenie a cesto do neho prenesieme. Jediná vec, ktorá odoláva úplnému zlepeniu sú mokré prsty. Pomocou mokrých prstov cesto nejako rozprestrieme. Povrch nemusí byť dokonale rovný ani rovnomerný. Predsa len, perník sa bude strúhať.

Obrázok blogu

Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov štyridsaťpäť až päťdesiat minút. Áno prasklo mi to, ale zostal som (skoro) celkom pokojný. Stále som si opakoval. Bude sa to predsa strúhať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Ešte teplý perník nakrájame na porcie. Po vychladnutí sa nám to už podarí jedine sekerou. Necháme ho celkom vychladnúť

Obrázok blogu

Vychladnutý perník zabalíme, uložíme, uskladníme a môžeme sa tešiť na dobroty staročeskej kuchyne.

Obrázok blogu

Podľa mňa je to napríklad aj celkom dobrý darček pre všetkých nadšených kulinárov, ktorí podobné drobnosti vedia vždy oceniť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu