reklama

Varíme s medveďom - Pľúcka na smotane

Dnešný recept je ďalší z rady oldskúlových receptov, ktoré sme kedysi jedli v školských a závodných jedálňach. Presne tam som ho pred temer štyridsiatimi rokmi jedol naposledy. Pľúcka na smotane je jedno z tých jedál, ku ktorým má väčšina ľudí absolútne vyhranený vzťah. Buď ich milujete, alebo k nim pristupujete len veľmi opatrne a s dozimetrom. Pamätám si, že keď som ich ochutnal prvý krát, šiel som si pre dupľu. V ten deň som na obed v školskej jedálni zjedol osem knedlí.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (45)

O tom, že tento starobylý recept treba opäť prinavrátiť k životu sme sa s Mackom dohodli veľmi rýchlo. Vďakabohu má k pľúckam rovnako vrelý vzťah ako ja.

Takže, po tom ako si od mäsiara donesieme domov pľúcka, si pripravíme ešte celú cibuľu, mrkvu, zeler, petržlen aj skúskom vňate, sladkú aj kyslú smotanu, hladkú múku, cukor, olej a ocot.

Jedlo okoreníme soľou, celým čiernym a novým korením, bobkovým listom a cesnakom.

Obrázok blogu

Pľúcka poriadne umyjeme, vložíme do hrnca s očistenou koreňovou zeleninou, bobkovým listom, celým čiernym a novým korením a celou ošúpanou cibuľou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

V malej rajničke si z cukru pripravíme karamel a rozpustíme ho vo vode.

Obrázok blogu

Karamelovú vodu spolu so soľou, olejom a octom pridáme do hrnca. Aj z obrázku je vidno, že náš hrniec je malý. Navyše pľúcka sa pri varení nafukujú a zaberajú oveľa viac miesta. Naozaj je dobré použiť oveľa väčší hrniec. V ňom potom dokážeme pridať toľko vody, aby bolo všetko ponorené. Varíme pomalým varom prikryté pokrievkou.

Obrázok blogu

Po približne dvoch hodinách varenia sú pľúcka úplne mäkké. Zelenina sa za ten čas samozrejme uvarila tiež.

Obrázok blogu

Pľúcka vyberieme. Nasleduje nie veľmi výtvarná práca, keď z uvarených pľúc odstránime dýchacie trubice.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Jeden kúsok som prerezal, aby bolo dobre vidieť, čo nám v jedle prekáža. Tie biele trubičky sú často aj jemne chrupavkovité a to by nám v jemnej konzistencii jeldla prekážalo, preto sa ich potrebujeme zbaviť.

Najľahšie to ide tak, že prstami pľúcka trháme okolo trubice a tú potom celú vyberieme.

Obrázok blogu

Očistené pľúcka pomelieme na mäsovom mlynčeku a vrátime sa k omáčke.

Obrázok blogu

Sladkú aj kyslú smotanu zmiešame s hladkou múkou.

Obrázok blogu

Z omáčky vyberieme korenie, pridáme roztlačený cesnak a rozmixujeme ju ponorným mixérom do hladka. Pridáme smotany s múkou, privedieme k varu a varíme asi päť minút. Omáčku dochutíme soľou, cukrom a octom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Do vriacej omáčky pridáme pomleté pľúcka a opäť privedieme k varu. Varíme ešte asi päť minút a je hotovo.

Obrázok blogu

Parená knedľa sa k hutnej zemitej sladko slanej omáčke hodí najlepšie.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu