Varíme s medveďom - Pľúcka na smotane

Autor: Roman Daniel Baranek | 21.10.2012 o 12:00 | Karma článku: 11,10 | Prečítané:  11554x

Dnešný recept je ďalší z rady oldskúlových receptov, ktoré sme kedysi jedli v školských a závodných jedálňach. Presne tam som ho pred temer štyridsiatimi rokmi jedol naposledy. Pľúcka na smotane je jedno z tých jedál, ku ktorým má väčšina ľudí absolútne vyhranený vzťah. Buď ich milujete, alebo k nim pristupujete len veľmi opatrne a s dozimetrom. Pamätám si, že keď som ich ochutnal prvý krát, šiel som si pre dupľu. V ten deň som na obed v školskej jedálni zjedol osem knedlí.  

O tom, že tento starobylý recept treba opäť prinavrátiť k životu sme sa s Mackom dohodli veľmi rýchlo. Vďakabohu má k pľúckam rovnako vrelý vzťah ako ja.

Takže, po tom ako si od mäsiara donesieme domov pľúcka, si pripravíme ešte celú cibuľu, mrkvu, zeler, petržlen aj skúskom vňate, sladkú aj kyslú smotanu, hladkú múku, cukor, olej a ocot.

Jedlo okoreníme soľou, celým čiernym a novým korením, bobkovým listom a cesnakom.

001.JPG

Pľúcka poriadne umyjeme, vložíme do hrnca s očistenou koreňovou zeleninou, bobkovým listom, celým čiernym a novým korením a celou ošúpanou cibuľou.

002.JPG

V malej rajničke si z cukru pripravíme karamel a rozpustíme ho vo vode.

003.JPG

Karamelovú vodu spolu so soľou, olejom a octom pridáme do hrnca. Aj z obrázku je vidno, že náš hrniec je malý. Navyše pľúcka sa pri varení nafukujú a zaberajú oveľa viac miesta. Naozaj je dobré použiť oveľa väčší hrniec. V ňom potom dokážeme pridať toľko vody, aby bolo všetko ponorené. Varíme pomalým varom prikryté pokrievkou.

004.JPG

Po približne dvoch hodinách varenia sú pľúcka úplne mäkké. Zelenina sa za ten čas samozrejme uvarila tiež.

005.JPG

Pľúcka vyberieme. Nasleduje nie veľmi výtvarná práca, keď z uvarených pľúc odstránime dýchacie trubice.

006.JPG

Jeden kúsok som prerezal, aby bolo dobre vidieť, čo nám v jedle prekáža. Tie biele trubičky sú často aj jemne chrupavkovité a to by nám v jemnej konzistencii jeldla prekážalo, preto sa ich potrebujeme zbaviť.

Najľahšie to ide tak, že prstami pľúcka trháme okolo trubice a tú potom celú vyberieme.

007.JPG

Očistené pľúcka pomelieme na mäsovom mlynčeku a vrátime sa k omáčke.

008.JPG

Sladkú aj kyslú smotanu zmiešame s hladkou múkou.

009.JPG

Z omáčky vyberieme korenie, pridáme roztlačený cesnak a rozmixujeme ju ponorným mixérom do hladka. Pridáme smotany s múkou, privedieme k varu a varíme asi päť minút. Omáčku dochutíme soľou, cukrom a octom.

010.JPG

Do vriacej omáčky pridáme pomleté pľúcka a opäť privedieme k varu. Varíme ešte asi päť minút a je hotovo.

011.JPG

Parená knedľa sa k hutnej zemitej sladko slanej omáčke hodí najlepšie.

012.JPG

Dobrú chuť.

013.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Voliť proti Kotlebovi nebude bolieť

Ktovie, ako na voličov zapôsobí Klusov sľub vyčistiť úrady od rodinkárstva. Zdá sa totiž, že práve to im neprekáža v prípade ĽSNS.

DOMOV

Politický geograf Madleňák: Neviem, či v Lučenci poznajú Luntera či Mičeva

Extrémista Marian Kotleba ťaží v banskobystrickej župe aj zo slabej informovanosti tamojších voličov, hovorí pre SME politický geograf TIBOR MADLEŇÁK.

DOMOV

Nemýľte sa, toto nie je vaše Slovensko, zaznelo Kotlebovi pod oknom

Na to, aby zlo víťazilo, stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič, pripomenul prezident Andrej Kiska.


Už ste čítali?