reklama

Varíme s medveďom - Sviatočná žemľová knedľa

Zopár receptov na knedľu sme už na našom blogu priniesli. Napríklad v samostatnom recepte dve klasické kysnuté, alebo v rámci iného receptu pečenú tu, alebo rýchlu žemľovú tu. Tento dnešný recept môžete brať ako prvú pripomienku tohoročných vianočných sviatkov na našom blogu. Perfektne sa totiž hodí ku klasickým obedom počas druhých dvoch sviatočných dní, keď sa na jedálničkoch objavujú pečené husi, kačice, kapusta a knedle. Dnešný recept sa hodí ku všetkým jedlám, kde nie je dominantou omáčka, alebo je omáčka výrazná a hustejšia a teda nepotrebujeme savú knedľu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (19)

Na prípravu sviatočnej knedle potrebujeme dva svetlé krájané sendviče, pol litra mlieka, tri vajcia, dvadsať dekagramov slaniny, viazaničku mladej cibuľky, môžeme použiť aj šalotku prípadne klasickú cibuľu, hrsť hrubej múky, olej, soľ.

Môžeme pridať aj nasekanú petržlenovú vňať.

Obrázok blogu

Sendviče nakrájame na kocky.

Obrázok blogu

Zalejeme ich mliekom a občas premiešame, aby zvlhli. Robíme to počas toho, ako pripravujeme slaninu a cibuľu. Takto vyzerá výsledná masa.

Obrázok blogu

Slaninu nakrájame na drobné kocky a na horúcej panvici...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

opražíme dozlatova.

Obrázok blogu

Pridáme nasekanú cibuľku aj so zelenou vňaťou. Všetko ešte päť minút opekáme a necháme chvíľu chladnúť.

Obrázok blogu

K zvlhnutým sendvičovým kockám pridáme vajcia, opraženú cibuľu so slaninou, múku, soľ a teraz môžeme pridať aj nasekanú petržlenovú vňať, alebo iné bylinky.

Obrázok blogu

Všetko spolu premiešame a spracujeme na masu. Musí byť jemne lepivá, ale zároveň v nej musia zostať kúsky sendviča.

Obrázok blogu

Odtrhneme kus alobalu a mokrými rukami vyformujeme knedľu.

Obrázok blogu

Zvinieme ju do alobalu a konce poriadne uzavrieme.

Obrázok blogu

Knedle vložíme do vriacej vody a vodu necháme opäť zovrieť. Varíme pätnásť minút. Počas varenia aspoň raz prehodíme spodné knedle s vrchnými, alebo aspon vrchne knedle otočíme.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak vám alobal zvonku stmavne, ostante pokojný, je to naozaj len zvonku.

Obrázok blogu

Knedle odbalíme. Ide to celkom ľahko, ak sa aj na niektorých miestach alobal prilepil, nožíkom ho bez problémov odstránime.

Knedle necháme vychladnúť a odložíme.

Obrázok blogu

Sú naozaj vynikajúce a pôsobia sviatočne. Ale nebudeme ich predsa skladovať do Vianoc. Čo dobré si k nim môžeme pripraviť, si ukážeme hneď o týždeň.

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu