Varíme s medveďom - Talianske hovädzie ragú s nokmi

Autor: Roman Daniel Baranek | 9.12.2012 o 12:00 | Karma článku: 10,94 | Prečítané:  3951x

Od čias, kedy Jamie spravil svoju päťminútovú bolognskú omáčku na špagety, sme vlastne inú ani nerobili. Je rýchla, chutná a koniec koncov, je podľa Jamieho. Ale niekedy jednoducho potrebujete slow cooking. Vo mne pomalé s dlhé varenie vzbudzuje pocit blahobytu a gurmánstva. Dnešný recept je veľmi pekná ukážka takéhoto dlhého a pomalého varenia. Málo kvalitných ingrediencii, jednoduchý postup, ale dlllllhý čas prípravy.

Ale ten čas sa investovať oplatí. Vznikne ragú na cestoviny, s ktorým sa tá päťminútová omáčka nedá porovnať. Na jeho prípravu budeme potrebovať asi osemdesiat dekagramov hovädzieho mäsa, tridsať dekagramov talianskej slaniny, alebo šunky (napríklad pancetta, alebo prosciutto), veľkú cibuľu, tri strúčiky cesnaku, zväzok šalvie, pol litra vývaru, hrsť sušených hríbov, hrsť strúhaného parmezánu a jednu konzervu sekaných paradajok.

DSCN2816.JPG

Mäso pomelieme. Cibuľu, cesnak a slaninu nakrájame. Na horúcej panvici všetko spolu pražíme, pokiaľ sa jednotlivé kúsky slaniny nezačnú od seba oddeľovať.

DSCN2825.JPG

Pražíme ešte chvíľu, pokiaľ všetko nezhnedne (spolu asi dvadsať minút) a pridáme pomleté hovädzie.

DSCN2829.JPG

Všetko neustále premiešavame, aby sa jednotlivé kúsky mletého mäsa oddelili a rovnomerne opiekli. Bude to trvať najmenej pätnásť minút. Do opraženého mäsa vylejeme vývar a prudko varíme na silnom ohni odokryté.

DSCN2835.JPG

Varením zredukujeme tekutinu temer do sucha. Vývar musí "vsiaknuť" do mäsa. Pridáme paradajkovú konzervu, nalámané sušené huby a nasekanú šalviu. Premiešame a podlejeme vriacou vodou. Zoslabíme plameň, prikryjeme a prikryté dusíme najmenej jeden a pol hodiny. Ak potrebujeme, podlievame počas dusenia ďalšou vriacou vodou. Zároveň sa ale snažíme tekutinu v ragú zredukovať, aby celé jedlo získalo jemnú krémovitú konzistenciu.

DSCN2840.JPG

Najčastejšie podávame tak, že na tanier naložíme ragú, na neho noky a na vrch posypeme parmezánom. Ale môžeme použiť aj akékoľvek obľúbené cestoviny. Ragú má silnú mäsovú chuť, ktorú ešte podčiarkuje šalvia a uvarené sušené hríby. Jemné noky a pikantný parmezán chuť omáčky skvele dopĺňajú.

DSCN2842.JPG

Dobrú chuť

DSCN2845.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Voliť proti Kotlebovi nebude bolieť

Ktovie, ako na voličov zapôsobí Klusov sľub vyčistiť úrady od rodinkárstva. Zdá sa totiž, že práve to im neprekáža v prípade ĽSNS.

DOMOV

Politický geograf Madleňák: Neviem, či v Lučenci poznajú Luntera či Mičeva

Extrémista Marian Kotleba ťaží v banskobystrickej župe aj zo slabej informovanosti tamojších voličov, hovorí pre SME politický geograf TIBOR MADLEŇÁK.

DOMOV

Nemýľte sa, toto nie je vaše Slovensko, zaznelo Kotlebovi pod oknom

Na to, aby zlo víťazilo, stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič, pripomenul prezident Andrej Kiska.


Už ste čítali?