Varíme s medveďom - Vianočná terina

Autor: Roman Daniel Baranek | 16.12.2012 o 12:00 | (upravené 16.12.2012 o 21:59) Karma článku: 12,04 | Prečítané:  4027x

Podľa toho čo som čítal, vraj slovenské rodiny preferujú na Vianoce tradičné menu. Vysmážaný kapor, zemiakový šalát, kapustnica. Radšej celkom vynechám diskusiu o tom, čo je na tomto menu tradičné, pretože zažité zvyky sa len veľmi ťažko menia a skúsim to z druhej strany. Čo tak do slávnostnej štedrovečernej večere zakomponovať nejaké zaujímavé netradičné predjedlo? Vianočná terina je dokonca vhodná aj pre vegetariánov. A môžeme ju použiť aj do obložených silvestrovkých mís.

Na Vianočnú terinu si pripravíme, jednu konzervu hrášku, jednu konzervu kukurice, päť väčších kyslých uhoriek, asi polovicu z pohára zaváranej kápie, štyri vajcia, jednu šľahačkovú smotanu, jednu veľkú majonézu, dve lyžice plnotučnej horčice a dve balenia plátkovej želatíny.

Terinu okoreníme mletým čiernym korením, mletou rascou a troškou soli.

DSCN2925.JPG

Vajíčka uvaríme na tvrdo, ošúpeme a nasekáme na drobno. Rovnako nadrobno nasekáme aj kyslé uhorky, Pridáme scedený hrášok, kukuricu a kápiu.

DSCN2934.JPG

V druhej mise zmiešame šľahačkovú smotanu, majonézu, horčicu a korenie.

DSCN2937.JPG

Tekutinu vylejeme na zeleninu s vajíčkami...

DSCN2940.JPG

a všetko opatrne, ale poriadne premiešame. A základ na terinu je hotový.

DSCN2942.JPG

Plátkovú želatínu namočíme v studenej vode pokiaľ nezmäkne.

DSCN2949.JPG

Potom vodu jemne ohrejeme, aby sa želatína rozpustila (pozor nevaríme) a všetko spolu vylejeme k základu na terinu.

DSCN2951.JPG

Pripravíme si nádobu v ktorej necháme terinu tuhnúť.

Teraz sa dostávame k otázke ako nádobu na terinu pripraviť, aby sa zmes po stuhnutí ľahko a bez nehôd vyklopila. My sme sa rozhodli použiť potravinársku fóliu. Vtedy je dobré, ak nádobu najprv navlhčíme. Fólia potom lepšie prilne k povrchu nádoby a tekutina sa pod ňu nedostane.

Ale možno by celkom stačilo nádobu poriadne natrieť olejom a pred vyklopením ju na chvíľku ponoriť do teplej vody.

DSCN2947.JPG

Zmes vylejeme do pripravenej nádoby a necháme v chladničke stuhnúť. Najlepšie dvadsaťštyri hodín.

DSCN2955.JPG

Vianočné predjedlo by malo byť aj trochu štedré, a tak si k terine pripravíme aj roládu z údeného lososa. Potrebujeme plátky údeného lososa, desať dekagramov mascapone, jednu lyžicu pochúťkovej smotany a jednu lyžicu nasekaného kôpru.

DSCN2959.JPG

Mascapone, kôpor a smotanu zmiešame.

DSCN2964.JPG

Na rovnú podložku rozprostrieme potravinársku fóliu a lososa na ňu rozložíme do tvaru obdĺžnika.

DSCN2966.JPG

Natrieme krémom s mascapone a za pomoci fólie zrolujeme do pevného valčeka. Odložíme do chladničky aby roláda trochu stuhla.

DSCN2971.JPG

Vianočná terina s jemne zeleninovou, kyslastou, sviežou chuťou, slaný losos a jemný kôprový krém. K tomu trochu studenej omáčky vyšľahanej z citrónu a olivového oleja a do chrumkava ogrilované plátky bagety. Vynikajúca kombinácia pre netradičné Vianočné predjedlo.

DSCN2978.JPG

 

DSCN2976.JPG

Alebo ju môžete použiť na vaše obložené misy. Výborna bude najmä ako príloha k mäsovej mise, pretože ju nádherne farebne aj chuťovo oživí.

DSCN2983.JPG

Všetkým vám želáme dobrú chuť, požehnané Vianoce a šťastný nový rok.

DSCN2985.JPG

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Voliť proti Kotlebovi nebude bolieť

Ktovie, ako na voličov zapôsobí Klusov sľub vyčistiť úrady od rodinkárstva. Zdá sa totiž, že práve to im neprekáža v prípade ĽSNS.

DOMOV

Politický geograf Madleňák: Neviem, či v Lučenci poznajú Luntera či Mičeva

Extrémista Marian Kotleba ťaží v banskobystrickej župe aj zo slabej informovanosti tamojších voličov, hovorí pre SME politický geograf TIBOR MADLEŇÁK.

DOMOV

Nemýľte sa, toto nie je vaše Slovensko, zaznelo Kotlebovi pod oknom

Na to, aby zlo víťazilo, stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič, pripomenul prezident Andrej Kiska.


Už ste čítali?