Varíme s medveďom - Kyslá kapusta bez suda

Autor: Roman Daniel Baranek | 23.12.2012 o 12:00 | Karma článku: 12,09 | Prečítané:  7539x

Kyslú kapustu počas sviatkov používame v kuchyni veľmi často. Chodíme pre ňu na trh, aby sme mali tú pravú domácu. Radi by sme si spravili aj vlastnú, ale nemáme sud a nejako sa nám nikdy nechcelo zisťovať aký, kde a za koľko. Jednoducho potrebovali by sme nejaký super jednoduchý recept na to, ako pripraviť kyslú kapustu v jednoduchých domácich podmienkach, bez špeciálneho vybavenia.

A našli sme ho. A vyskúšali sme ho. A keďže sa nám výsledok páčil, chceme ho ukázať aj vám. Ak to s nami skúsite, vianočnú kapustnicu si z tej kyslej kapusty asi nepripravíte, ale nejaký dobrý segedín, alebo trebárs koložvársku kapustu... No veď aj nám ešte zostala, takže niečo z našej kyslej kapusty určite uvaríme aj pre blog.

Pripravíme si kapustné hlavy (my sme mali štyri kilá kapusty) k nim budeme potrebovať ešte 3 lyžice soli (na 10kg kapusty 20dkg soli), lyžicu mletej rasce, celé čierne korenie, bobkový list a celé nové korenie.  Okrem toho budeme potrebovať aj klasické zaváracie poháre. Je úplne jedno či s klasickým, alebo šróbovacím viečkom.

001.JPG

Kapustu nakrájame, alebo nastrúhame. Pridáme soľ a mletú rascu a premiešame.

002.JPG

Všetko necháme odležať najmenej dve hodiny, aby kapusta pustila tekutinu.

003.JPG

Potom všetko poriadne natlačíme do pohárov.

004.JPG

Ale naozaj poriadne. Palcami stláčame kapustu, aby na povrchu zostala len tekutina. Bude k tomu potrebné trochu sily. Veď si len spomeňte, ako sa kapusta šliape vo veľkých sudoch. My musíme toto šliapanie nahradiť tlakom palcov. Pokojne si pri tom môžeme aj zaspievať: "Do dvorečka do dvorááááá..."

005.JPG

Z našej kapusty sme naplnili tri poháre. Na povrch každého pohára uložíme niekoľko guliek čierneho aj nového korenia a jeden dva bobkové listy.

006.JPG

Poháre poriadne uzavrieme a odložíme na tri týždne na teplé miesto. Treba ich dať do nejakej väčšej nádoby, pretože z nich asi tak prvý týždeň bude vytekať šťava. Nebojte sa, všetko je v poriadku. My sme mali poháre vo veľkej mise v spálni na skrini. Dosť som sa bál, že to celé bude cítiť, ale bolo to absolútne v pohode. Aj som na to, že nám v izbe kvasí kapusta úplne zabudol. Viečka na pohároch sa možno zdujú, aj to je úplne v poriadku a po prekvasení sa vrátia do pôvodného tvaru.

007.JPG

Po troch týždňoch je kyslá kapusta hotová. Má menej šťavy ako sme zvyknutí u tej z trhu, ale je vynikajúca. Teraz ju už môžeme odložiť na chladnejšie miesto do pivnice, alebo do špajze. Mala by vydržať celý rok. (No to chcem vidieť! Nemáme ju ešte ani týždeň hotovú a už je polovica fuč.)

Ak chcete prirobiť šťavu. Kapustu vyberte z pohára, podlejte vodou a nechajte ešte niekoľko dní odležať. Ale podľa mňa je to zbytočné. Kapusta má vynikajúcu pikantnú kyslú chuť a kapustnica z nej bude proste báseň.

008.JPG

Tak vám želáme krásne, šťastné a požehnané Vianoce a samozrejme dobrú chuť!

009.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Voliť proti Kotlebovi nebude bolieť

Ktovie, ako na voličov zapôsobí Klusov sľub vyčistiť úrady od rodinkárstva. Zdá sa totiž, že práve to im neprekáža v prípade ĽSNS.

DOMOV

Politický geograf Madleňák: Neviem, či v Lučenci poznajú Luntera či Mičeva

Extrémista Marian Kotleba ťaží v banskobystrickej župe aj zo slabej informovanosti tamojších voličov, hovorí pre SME politický geograf TIBOR MADLEŇÁK.

DOMOV

Nemýľte sa, toto nie je vaše Slovensko, zaznelo Kotlebovi pod oknom

Na to, aby zlo víťazilo, stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič, pripomenul prezident Andrej Kiska.


Už ste čítali?