Varíme s medveďom - Marcipánové košíčky

Autor: Roman Daniel Baranek | 13.1.2013 o 12:00 | Karma článku: 13,39 | Prečítané:  3369x

Potreboval som spraviť nejaký zákusok k slávnostnému obedu. Niečo čo nebude samá múka, vajcia, cukor a maslo. Potreboval som, aby to vyzeralo aspoň trochu slávnostne, aspoň trochu zaujímavo a aby to aspoň čiastočne spĺňalo naše predsavzatie, že v januári stravu odľahčíme. Najprv som premýšľal nad ovocným zákuskom, ale potom som sa rozhliadol v chladničke. Z Vianoc zostalo ešte zopár nezužitkovaných ingrendiencií, a tak som použil tie.

Vlastne sú len dve. Horká čokoláda a marcipán, ktorý si môžete spraviť podľa tohoto receptu, alebo ho kúpiť hotový. Ale vždy dávajte pozor, aby obsahoval najmenej štyridsať percent mandlí.

001.JPG

Okrem základných ingrediencií budeme potrebovať aj jedného pomocníka. Plech na minimafiny. Veľmi jemne ho vytrieme olejom a do každej priehlbiny roztlačíme marcipán. Najjednodušie to ide tak, že odtrhneme kúsok marcipánu, prstami ho roztlačíme na tri až štyri milimetre hrubú placku a tou vystelieme jamky v plechu. Prečnievajúcu hmotu zrežeme ostrým nožom.

Celý plech uložíme do chladničky najmenej na pol hodiny. Mafinové košíčky môžeme nechať odpočívať aj v mraze na balkóne.

003.JPG

Medzitým vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu.

002.JPG

Pomocou plochého štetca vytrieme košíčky čokoládou. Po skúsenosti odporúčam, aby bola vrstva čokolády o niečo hrubšia ako na obrázku. A opäť všetko uložíme do chladu. Necháme poriadne vychladnúť.

004.JPG

Stuhnuté košíčky ostrým plochým nožom uvoľníme z plechu a uložíme do chladu. Môžeme ich aj zabaliť a odložiť do mrazničky.

Košíčky môžeme naplniť plnkami od výmyslu sveta. Sám som zvedavý, čo by ste použili vy.

005.JPG

Ja som použil jednoduchý klasický parížsky krém.  Jednu šľahačku zohrejeme a v nej rozpustíme sto gramov horkej čokolády. Necháme do druhého dňa vychladnúť a potom vyšľaháme. Normálne sa parížsky krém aj sladí, ale marcipán je sladký dosť, a tak môžeme v tomto prípade cukor vynechať. Pomocou zdobiaceho sáčku košíčky naplníme.

006.JPG

Sladká chuť marcipánu a jemne horká čokoládová šľahačka si priam žiadajú kúsok ovocia. Vznikne skvelý, slávnostný, jemný a šťavnatý dezert, ktorý očarí aj náročnejších hostí.

007.JPG

Dobrú chuť!

008.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Voliť proti Kotlebovi nebude bolieť

Ktovie, ako na voličov zapôsobí Klusov sľub vyčistiť úrady od rodinkárstva. Zdá sa totiž, že práve to im neprekáža v prípade ĽSNS.

DOMOV

Politický geograf Madleňák: Neviem, či v Lučenci poznajú Luntera či Mičeva

Extrémista Marian Kotleba ťaží v banskobystrickej župe aj zo slabej informovanosti tamojších voličov, hovorí pre SME politický geograf TIBOR MADLEŇÁK.

DOMOV

Nemýľte sa, toto nie je vaše Slovensko, zaznelo Kotlebovi pod oknom

Na to, aby zlo víťazilo, stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič, pripomenul prezident Andrej Kiska.


Už ste čítali?