Varíme s medveďom - Marcipánové košíčky

Autor: Roman Daniel Baranek | 13.1.2013 o 12:00 | Karma článku: 13,39 | Prečítané:  3348x

Potreboval som spraviť nejaký zákusok k slávnostnému obedu. Niečo čo nebude samá múka, vajcia, cukor a maslo. Potreboval som, aby to vyzeralo aspoň trochu slávnostne, aspoň trochu zaujímavo a aby to aspoň čiastočne spĺňalo naše predsavzatie, že v januári stravu odľahčíme. Najprv som premýšľal nad ovocným zákuskom, ale potom som sa rozhliadol v chladničke. Z Vianoc zostalo ešte zopár nezužitkovaných ingrendiencií, a tak som použil tie.

Vlastne sú len dve. Horká čokoláda a marcipán, ktorý si môžete spraviť podľa tohoto receptu, alebo ho kúpiť hotový. Ale vždy dávajte pozor, aby obsahoval najmenej štyridsať percent mandlí.

001.JPG

Okrem základných ingrediencií budeme potrebovať aj jedného pomocníka. Plech na minimafiny. Veľmi jemne ho vytrieme olejom a do každej priehlbiny roztlačíme marcipán. Najjednodušie to ide tak, že odtrhneme kúsok marcipánu, prstami ho roztlačíme na tri až štyri milimetre hrubú placku a tou vystelieme jamky v plechu. Prečnievajúcu hmotu zrežeme ostrým nožom.

Celý plech uložíme do chladničky najmenej na pol hodiny. Mafinové košíčky môžeme nechať odpočívať aj v mraze na balkóne.

003.JPG

Medzitým vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu.

002.JPG

Pomocou plochého štetca vytrieme košíčky čokoládou. Po skúsenosti odporúčam, aby bola vrstva čokolády o niečo hrubšia ako na obrázku. A opäť všetko uložíme do chladu. Necháme poriadne vychladnúť.

004.JPG

Stuhnuté košíčky ostrým plochým nožom uvoľníme z plechu a uložíme do chladu. Môžeme ich aj zabaliť a odložiť do mrazničky.

Košíčky môžeme naplniť plnkami od výmyslu sveta. Sám som zvedavý, čo by ste použili vy.

005.JPG

Ja som použil jednoduchý klasický parížsky krém.  Jednu šľahačku zohrejeme a v nej rozpustíme sto gramov horkej čokolády. Necháme do druhého dňa vychladnúť a potom vyšľaháme. Normálne sa parížsky krém aj sladí, ale marcipán je sladký dosť, a tak môžeme v tomto prípade cukor vynechať. Pomocou zdobiaceho sáčku košíčky naplníme.

006.JPG

Sladká chuť marcipánu a jemne horká čokoládová šľahačka si priam žiadajú kúsok ovocia. Vznikne skvelý, slávnostný, jemný a šťavnatý dezert, ktorý očarí aj náročnejších hostí.

007.JPG

Dobrú chuť!

008.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Exminister Janušek, ktorého súdia za nástenku, dohliada v Žiline na transparentnosť

Hlavní aktéri nástenkového tendra dnes žijú bežným životom. Napriek obžalobe a hrozbe dlhoročného trestu má byť jeden z nich prvkom verejnej kontroly.

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov.

TECH

NASA oznámila obrovský objav, prečo sú vedci takí nadšení

Veď je to „len“ ďalšia hviezdna sústava.


Už ste čítali?