Varíme s medveďom - Zeleninové fašírky

Autor: Roman Daniel Baranek | 10.2.2013 o 12:00 | (upravené 10.2.2013 o 12:15) Karma článku: 11,49 | Prečítané:  18206x

Pamätám si že bol začiatok osemdesiatich rokov minulého storočia, keď sa jeden z členov našej domácnosti vrátil od lekára s odporučením: "Obmedziť mäso." Všade zúril socializmus a jediné "bezmäsité" jedlá na jedálnych lístkoch v reštauráciach boli vyprážaný syr so šunkou a bryndzové halušky so slaninou. Bol február a rodinná rada rozhodla, že odteraz sme vegetaráni. Jediná vec, ktorá v obchodoch pripomínala čokoľvek bez mäsa boli sáčky miešanej mrazenej zeleniny s názvom Dunajská zeleninová zmes za 4,50 Kčs. Tri mesiace sme všetko varili z Dunajskej zeleninovej zmesi, kým prišla jar a v obchodoch bolo dostať čerstvú zeleninu.

Naše najobľúbenejšie jedlo boli vtedy zeleninové fašírky. Mali sme ich skoro každú nedeľu. Dnes už ich pripravujeme bežne z čerstvej zeleniny, ale tento recept som schválne pripravil z mrazenej. Ako poctu Dunajskej  zeleninovej zmesi, ktorá nám pomohla prežiť našu prvú vegetariánsku zimu.

Okrem mrazenej zeleniny si pripravíme ešte dva grahamové rožky, dve vajcia, jednu veľkú cibuľu a cesnak. Fašírky okoreníme klasicky rascou, čiernym korením, červenou paprikou, majoránkou a soľou.

Ďalej budeme potrebovať hladkú múku, vajíčka a strúhanku na obaľovanie a olej na vyprážanie,

DSCN3262.JPG

Do veľkej panvice dáme olej, rozohrejeme ho, opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a vysypeme všetku mrazenú zeleninu.

DSCN3267.JPG

Zeleninu pod pokrievkou podusíme do mäkka. Potom ju jemne roztlačíme tlačidlom na zemiaky. Nie celkom na kašu, len sa snažíme rozbiť niektoré kúsky zeleniny.

DSCN3271.JPG

K vychladnutej zelenine pridáme namočené a vyžmýkané rožky, vajcia, cesnak a všetky koreniny. Občas ak zmes dobre nelepí, pridáme aj veľkú lyžicu hladkej múky. Premiešame a necháme odstáť.

DSCN3272.JPG

Vlhkými rukami vytvarujeme malé fašírky, ktoré obalíme v trojobale.

DSCN3278.JPG

Vypražíme v horúcom oleji z oboch strán dozlatova.

DSCN3281.JPG

Fašírky necháme odkvapkať od prebytočného oleja a voňavá zeleninová lahôdka je hotová.

DSCN3286.JPG

Pre zachovanie vintage nálady sme podávali s varenými zemiakmi s maslom a petržlenovou vňaťou a kyslou uhorkou. Jemné, šťavnaté a voňavé fašírky sú skvelou alternatívou ku klasickým nedeľným rezňom.

DSCN3290.JPG

Dobrú chuť.

DSCN3292.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Chaos okolo cien elektriny pokračuje. Koľko vlastne zaplatíte po novom?

Začiatkom roka v niektorých prípadoch stúpli ceny za elektrinu neúmerne. Po politickom tlaku preto z postu šéfa regulátora odstúpil Jozef Holjenčík.

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov, kriminality.


Už ste čítali?