Varíme s medveďom - Musaka ala Macko

Autor: Roman Daniel Baranek | 24.2.2013 o 12:00 | Karma článku: 12,25 | Prečítané:  7793x

Ja už mám tej tohoročnej zimy naozaj plné zuby. Už by som chcel jar. Vysoké nebo, slnko, ktoré hreje, rozkvitnuté púpavy a voňavú zem... Dnešný recept je také malé antidepresívum. Jedlo s vôňou leta a dovoleniek spája v sebe klasickú grécku musaku a typický bulharský guveč. Je to taký Mackov výmysel a ja musím povedať, že naozaj vynikajúci výmysel.

Recept na tento musako-guveč je dosť prácny. Pripravuje sa v niekoľkých krokoch, ktorých výsledky sa skompletizujú na konci do vynikajúceho zapekaného jedla.

Jedna z vecí, ktorú potrebujeme je pečená červená paprika. Upečieme ju na horúcej platni a necháme vychladnúť pod pokrievkou v hrnci, aby sa sparila a dala ošúpať.

001.JPG

K upečenej paprike si pripravíme ešte pol kilogramu mletého hovädzieho mäsa, pol kilogramu ryže, dva väčšie baklažány, celé maslo, paradajkovú konzervu, pol litra mlieka, pol litra pochúťkovej smotany, cesnak, tvrdý syr a poriadny kus petržlenovej vňate.

Jedlo okoreníme mletou škoricou, rozdrvenými klinčekmi, čiernym mletým korením a soľou.

002.JPG

Baklažán popicháme nožom a v rúre rozohriatej na stosedemdesiat stupňov upečieme celkom do mäkka. Trvá to asi štyridsaťpäť minút. Necháme vychladnúť a dužinu vydlabeme.

Ryžu uvaríme klasickým spôsobom.

Upečené papriky ošúpeme, zbavíme jadrincov a nakrájame na kúsky.

003.JPG

Na panvicu dáme polovicu masla, cesnak nasekaný na plátky a jemne osmažíme.

004.JPG

Pridáme mleté hovädzie a popražíme.

005.JPG

Na osmažené mäso vylejeme paradajkovú konzervu, pridáme nakrájanú pečenú papriku, baklažánovú dužinu, nasekanú petržlenovú vňať, soľ a všetky koreniny.

006.JPG

Premiešame a privedieme k varu. Takto sme vlastne pripravili mäso na bulharskej lutike, ktoré sme okorenili klasickým gréckym korením na musaku. Naozaj archaický recept na bulharskú ľutiku (ľutenicu) je tu.

007.JPG

Z druhej polovice masla...

008.JPG

...hrubej múky...

009.JPG

... a mlieka pripravíme bešamel.

010.JPG

Vmiešme do neho smotanu, dve vajíčka, nasekanú petržlenovú vňať a strúhaný syr.

012.JPG

No a konečne môžeme začať vrstviť musaku do veľkého pekáča vymazaného olejom. Najprv vrstva uvarenej ryže.

013.JPG

Na ňu mäsovo lutikovú zmes.

014.JPG

Následuje ďalšia vrstva ryže.

015.JPG

A úplne na záver bešamel.

Opakom varechy poprepichujeme musaku niekoľko krát cez všetky vrstvy.

016.JPG

Pečieme pri stosedemdesiatich stupňoch asi tridsaťpäť až štyridsať minút.

017.JPG

Vynikajúca šťavnatá voňavá musaka s vôňou letnej dovolenky, mora, slnka a pláže.

018.JPG

Dobrú chuť.

019.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Čo sa to stalo s časom? Náramkové hodinky miznú z rúk

Bol to vynález desaťročia. Nebyť náramkových hodiniek, niektoré strategické bitky by možno dopadli inak. Dnes prehrávajú samotné náramkové hodinky.

KOMENTÁRE

Mala byť ombudsmanka aj na pochode za rodinu?

Bubon, koláž Krista a zástava, celý výjav pripomínal akúsi civilnú procesiu.


Už ste čítali?