Varíme s medveďom - Pomaly pečený bravčový bôčik

Autor: Roman Daniel Baranek | 3.3.2013 o 12:00 | Karma článku: 11,05 | Prečítané:  35950x

Dnes na úvod upozornenie. Dnešný recept sa z nijakého uhlu, ani zavretím nijakého množstva očí, nedá označiť za zdravý. Použiť názov tohoto jedla v jedinej vete spolu so slovom výživa, je nehanebnosť. A ak sa bežne stravujete klíčkami a slanina sa vám zdá nechutná, určite ďalej nečítajte. Možno radšej reštartujte celý počítač. A hlavne mi nehovorte, že som vás nevaroval. Vy ostatní teda pokračujte ďalej.

Dnes toho nebudeme potrebovať veľa. Stačí kus pekného vykosteného bôčika a soľ. Celá príprava začne najmenej deň pred pečením. Kožu narežeme ostrým nožom na malé štvorčeky, celý bôčik nasolíme a odložíme do chladničky.

Druhý deň ho kožou dole uložíme do pekáča, podlejeme pol litrom vody, celý pekáč poriadne prekryjeme alobalom, utesníme a dáme piecť.

001.JPG

Pečieme pri sto stupňoch dve až tri hodiny podľa hrúbky bôčika. Počas toto pomalého pečenia sa tuk z mäsa len minimálne vytopí. Zato sa skvele uvarí a má jemnú, veľmi delikátnu chuť.

Zvýšime teplotu v rúre na dvesto stupňov, bôčik otočíme kožou hore a pečieme ďalších tridsať až štyridsať minút.

002.JPG

Počas tohoto pečenia mäso v pekáči pravidelne polievame výpekom, najmenej tak päť krát. Ak chceme, môžeme na začiatku tohoto pečenia mäso potrieť naprklad cesnakom, alebo nejakou chilli pastou a podobne. Ale odporúčam vyskúšať iba čistú chuť osoleného mäsa a tuku.

Keďže tuk je už uvarený, vytopí sa ho znova len málo a tak práve len polievanie výpekom zabezpečí chrumkavú, vypečenú kôrku.

Takto upečený bôčik sa dá jesť teplý aj za studena.

003.JPG

My si dnes k nemu pripravíme veľmi klasické prílohy. Dusenú kyslú kapustu na český spôsob a bavorské zemiakové knedle.

Asi kilogram kyslej kapusty dáme variť do hrnca. Podľa kyslosti pridáme aj vodu z kapusty, prípadne kombinovanú s čistou vodou. Prikryjeme pokrievkou a pomaly varíme až do úplného zmäknutia kapusty.

004.JPG

Na oleji do hneda opražíme na drobno nakrájanú cibuľu.

005.JPG

Pridáme veľkú kopcovitú lyžicu hladkej múky a všetko popražíme.

006.JPG

Keď je kapusta celkom mäkká, pridáme k nej cibuľovú zápražku, premiešame a ešte dve tri minúty povaríme.

Recept na bavorské knedle nájdete v tomto recepte nižšie.

007.JPG

Mäkké rozpadávajúce sa kusy mäsa a perfektne uvareného bravčového tuku, hutná zemiaková knedľa a jemná kyslá kapusta sú perfektnou kombináciou na nedeľný obed s priateľmi, ktorí sa len tak niečoho nezľaknú.

A samozrejme jedno studené orosené k tomu.

Dobrú chuť.

009.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Chaos okolo cien elektriny pokračuje. Koľko vlastne zaplatíte po novom?

Začiatkom roka v niektorých prípadoch stúpli ceny za elektrinu neúmerne. Po politickom tlaku preto z postu šéfa regulátora odstúpil Jozef Holjenčík.

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov, kriminality.


Už ste čítali?