Varíme s medveďom - Variácia na pastiersky koláč

Autor: Roman Daniel Baranek | 14.4.2013 o 13:10 | Karma článku: 13,28 | Prečítané:  10300x

Pastiersky koláč je starý anglický recept. Patrí k tým jedlám, ktoré každý robí tak trochu po svojom. Každý šéfkuchár má vlastný, trochu odlišný recept. Ja sám mám doma skoro desať rôznych alternatív pastierskeho koláča. Aj u nás sme jeden skúšali „po svojom“ a ten dnešný je tiež trochu inak prevedený.

Ingrediencie sú ale veľmi klasické, potrebujeme v šupke uvarené zemiaky (dva na stravníka), mleté hovädzie, cibuľu, mrkvu, zeler, smotanu a paradajkovú konzervu.

Jedlo okoreníme soľou a čiernym korením. Ja sa priznám, že som použil aj lyžičku provensálskych byliniek.

DSCN3750.JPG

Uvarené zemiaky rozrežeme na polovice a ostrou lyžičkou vydlabeme vnútro tak, aby sme spravili malé lodičky.

DSCN3751.JPG

Z vydlabanej zemiakovej hmoty a smotany pripravíme zemiakovú kašu. Ak je príliš hustá, môžeme pridať mlieko. Ozaj, skúšali ste už niekedy robiť kašu zo zemiakov uvarených v šupke? Skúste.

DSCN3754.JPG

Zemiakové lodičky jemne natrieme olejom, osolíme a okoreníme. Rozložíme na plech a pečieme v rúre rozohriatej na stosedemdesiat stupňov asi pätnásť minút, len aby zemiakové lodičky jemne schrumkaveli.

DSCN3762.JPG

A ideme na náplň. Vo väčšej panvici rozohrejeme olej a dosklovita orestujeme cibuľu. Pridáme nastrúhanú mrkvu a zeler a všetko pražíme pokiaľ zelenina neskaramelizuje do hneda.

DSCN3757.JPG

Osolíme, okoreníme a pridáme mleté mäso.

DSCN3760.JPG

Za stáleho miešania pražíme do hneda a vlejeme paradajkovú konzervu. Zmes ne cháme pomaly prebublávať, pokiaľ sa nevyparí všetka prebytočná voda a náplň nezíska krémovitú konzistenciu.

DSCN3764.JPG

Polovičky zemiakov naplníme mäsovou zmesou a navrch pomocou zdobiaceho sáčku nastriekame zemiakovú kašu.

DSCN3770.JPG

Pečieme dvadsať minút pri stosdemdesiatich stupňoch.

DSCN3772.JPG

Podávame so surovou, alebo nakladanou zeleninou. Ak si mám vybrať ja, tak mne určite s uhorkovým šalátom so smotanou. Šťavnatá mäsová plnka a krémovitá kaša v chrumkavej zemiakovej lodičke.

DSCN3775.JPG

Dobrú chuť.

DSCN3779.JPG

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Exminister Janušek, ktorého súdia za nástenku, dohliada v Žiline na transparentnosť

Hlavní aktéri nástenkového tendra dnes žijú bežným životom. Napriek obžalobe a hrozbe dlhoročného trestu má byť jeden z nich prvkom verejnej kontroly.

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov.

TECH

NASA oznámila obrovský objav, prečo sú vedci takí nadšení

Veď je to „len“ ďalšia hviezdna sústava.


Už ste čítali?