Varíme s medveďom - Variácia na pastiersky koláč

Autor: Roman Daniel Baranek | 14.4.2013 o 13:10 | Karma článku: 13,28 | Prečítané:  10369x

Pastiersky koláč je starý anglický recept. Patrí k tým jedlám, ktoré každý robí tak trochu po svojom. Každý šéfkuchár má vlastný, trochu odlišný recept. Ja sám mám doma skoro desať rôznych alternatív pastierskeho koláča. Aj u nás sme jeden skúšali „po svojom“ a ten dnešný je tiež trochu inak prevedený.

Ingrediencie sú ale veľmi klasické, potrebujeme v šupke uvarené zemiaky (dva na stravníka), mleté hovädzie, cibuľu, mrkvu, zeler, smotanu a paradajkovú konzervu.

Jedlo okoreníme soľou a čiernym korením. Ja sa priznám, že som použil aj lyžičku provensálskych byliniek.

DSCN3750.JPG

Uvarené zemiaky rozrežeme na polovice a ostrou lyžičkou vydlabeme vnútro tak, aby sme spravili malé lodičky.

DSCN3751.JPG

Z vydlabanej zemiakovej hmoty a smotany pripravíme zemiakovú kašu. Ak je príliš hustá, môžeme pridať mlieko. Ozaj, skúšali ste už niekedy robiť kašu zo zemiakov uvarených v šupke? Skúste.

DSCN3754.JPG

Zemiakové lodičky jemne natrieme olejom, osolíme a okoreníme. Rozložíme na plech a pečieme v rúre rozohriatej na stosedemdesiat stupňov asi pätnásť minút, len aby zemiakové lodičky jemne schrumkaveli.

DSCN3762.JPG

A ideme na náplň. Vo väčšej panvici rozohrejeme olej a dosklovita orestujeme cibuľu. Pridáme nastrúhanú mrkvu a zeler a všetko pražíme pokiaľ zelenina neskaramelizuje do hneda.

DSCN3757.JPG

Osolíme, okoreníme a pridáme mleté mäso.

DSCN3760.JPG

Za stáleho miešania pražíme do hneda a vlejeme paradajkovú konzervu. Zmes ne cháme pomaly prebublávať, pokiaľ sa nevyparí všetka prebytočná voda a náplň nezíska krémovitú konzistenciu.

DSCN3764.JPG

Polovičky zemiakov naplníme mäsovou zmesou a navrch pomocou zdobiaceho sáčku nastriekame zemiakovú kašu.

DSCN3770.JPG

Pečieme dvadsať minút pri stosdemdesiatich stupňoch.

DSCN3772.JPG

Podávame so surovou, alebo nakladanou zeleninou. Ak si mám vybrať ja, tak mne určite s uhorkovým šalátom so smotanou. Šťavnatá mäsová plnka a krémovitá kaša v chrumkavej zemiakovej lodičke.

DSCN3775.JPG

Dobrú chuť.

DSCN3779.JPG

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Nadhľad Matie Lenickej

Radi by sme mali istotu, že ráno ešte bude svetlo

Rozumieme, komu najviac nahráva a vyhovuje Kiskova kauza. Veríme, že ju vyrieši so cťou.

Komentár Petra Schutza

Gajdošovi sa veriť nedá, pre Danka

V Smer-SNS-Híd je kapitán veľkým pánom.

EKONOMIKA

Do Moricových železničných opravovní vstupuje nový investor

Budamar získa tretinu v ŽOS Vrútky, čo sú tretie najväčšie opravovne. Sľubuje si od toho úsporu na opravách lokomotív a tisícky vagónov.


Už ste čítali?