Varíme s medveďom - Plnený kaleráb

Autor: Roman Daniel Baranek | 12.5.2013 o 12:00 | Karma článku: 11,82 | Prečítané:  4535x

Plnený kaleráb je také naše jarné jedlo. Robievame ho pravidelne každý rok a každý rok trochu inak. Aj na našom blogu nájdete už tri rôzne recepty (viď súvisiace články) na jeho prípravu. Dnes sme ho pripravili vo verzii pre vegetariánov a s mojou najobľúbenejšou prílohou, zemiakovou kašou. 

Okrem mladých kalerábov si pripravíme ešte štyri až päť paprík, poriadnu hrsť čiernych olív, viazaničku mladej cibuľky, petržlenovú vňať, štvrť kilogramu bryndze, dve vajcia a biely jogurt. A samozrejme zemiakovú kašu.

Jedlo okoreníme len soľou, oregánom a troškou čierneho korenia.

001.JPG

Kaleráby ošúpeme a vydlabeme z nich vnútro. Uložíme ich do parného hrnca a necháme asi dvadsať minút naparovať. Kaleráby pri tom naozaj nádherne rozvoniavajú. Ak nemáme parný hrniec, tak do pekáča nalejeme vodu, uložíme do nej kaleráby, prikryjeme druhým pekáčom a pečieme vo vyhriatej rúre tiež asi dvadsať až 30 minút.

002.JPG

Kým sa kaleráby naparujú, nasekáme nadrobno mladú cibuľku, papriku, olivy, vydlabané vnútro z kalerábov a petržlenovú vňať.  Kaleráby necháme vychladnúť a zvnútra ich jemne osolíme.

003.JPG

Na horúcom oleji opražíme cibuľku a pridáme všetky ostatné nasekané ingrediencie. Okoreníme, pridáme oregáno a trochu soli.

004.JPG

Premiešame a pod pokrievkou dusíme do mäkka. Necháme trochu vychladnúť, vmiešame polovicu bryndze, dve vajíčka a plnka je hotová.

005.JPG

Klasickým spôsobom pripravenú zemiakovú kašu asi z dvoch kíl zemiakov, rozprestrieme do pekáča. Kaleráby naplníme plnkou a opatrne povtláčame do kaše.

006.JPG

Zvyšnú plnku môžeme porozhadzovať okolo kalerábov.

007.JPG

Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov asi tridsať minút.

009.JPG

Zapekanie plnenej zeleniny v zemiakovej kaši je naša veľmi oblúbená a hlavne osvedčená metóda.

Počas pečenia si pripravíme omáčku. Biely jogurt zmiešame s druhou polovicou bryndze. Ak je omáčka príliš hustá, môžeme ju zriediť trochou mlieka.

008.JPG

Voňavé a mäkké kaleráby, naplnené výraznou plnkou a jemná zemiaková kaša. K tomuto jedlu sa veľmi dobre hodí jednoduchý paradajkový šalát.

010.JPG

Dobrú chuť a krásny deň matiek.

011.JPG

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Nadhľad Matie Lenickej

Radi by sme mali istotu, že ráno ešte bude svetlo

Rozumieme, komu najviac nahráva a vyhovuje Kiskova kauza. Veríme, že ju vyrieši so cťou.

Komentár Petra Schutza

Gajdošovi sa veriť nedá, pre Danka

V Smer-SNS-Híd je kapitán veľkým pánom.

EKONOMIKA

Do Moricových železničných opravovní vstupuje nový investor

Budamar získa tretinu v ŽOS Vrútky, čo sú tretie najväčšie opravovne. Sľubuje si od toho úsporu na opravách lokomotív a tisícky vagónov.


Už ste čítali?