Varíme s medveďom - Plnený kaleráb

Autor: Roman Daniel Baranek | 12.5.2013 o 12:00 | Karma článku: 11,82 | Prečítané:  4307x

Plnený kaleráb je také naše jarné jedlo. Robievame ho pravidelne každý rok a každý rok trochu inak. Aj na našom blogu nájdete už tri rôzne recepty (viď súvisiace články) na jeho prípravu. Dnes sme ho pripravili vo verzii pre vegetariánov a s mojou najobľúbenejšou prílohou, zemiakovou kašou. 

Okrem mladých kalerábov si pripravíme ešte štyri až päť paprík, poriadnu hrsť čiernych olív, viazaničku mladej cibuľky, petržlenovú vňať, štvrť kilogramu bryndze, dve vajcia a biely jogurt. A samozrejme zemiakovú kašu.

Jedlo okoreníme len soľou, oregánom a troškou čierneho korenia.

001.JPG

Kaleráby ošúpeme a vydlabeme z nich vnútro. Uložíme ich do parného hrnca a necháme asi dvadsať minút naparovať. Kaleráby pri tom naozaj nádherne rozvoniavajú. Ak nemáme parný hrniec, tak do pekáča nalejeme vodu, uložíme do nej kaleráby, prikryjeme druhým pekáčom a pečieme vo vyhriatej rúre tiež asi dvadsať až 30 minút.

002.JPG

Kým sa kaleráby naparujú, nasekáme nadrobno mladú cibuľku, papriku, olivy, vydlabané vnútro z kalerábov a petržlenovú vňať.  Kaleráby necháme vychladnúť a zvnútra ich jemne osolíme.

003.JPG

Na horúcom oleji opražíme cibuľku a pridáme všetky ostatné nasekané ingrediencie. Okoreníme, pridáme oregáno a trochu soli.

004.JPG

Premiešame a pod pokrievkou dusíme do mäkka. Necháme trochu vychladnúť, vmiešame polovicu bryndze, dve vajíčka a plnka je hotová.

005.JPG

Klasickým spôsobom pripravenú zemiakovú kašu asi z dvoch kíl zemiakov, rozprestrieme do pekáča. Kaleráby naplníme plnkou a opatrne povtláčame do kaše.

006.JPG

Zvyšnú plnku môžeme porozhadzovať okolo kalerábov.

007.JPG

Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov asi tridsať minút.

009.JPG

Zapekanie plnenej zeleniny v zemiakovej kaši je naša veľmi oblúbená a hlavne osvedčená metóda.

Počas pečenia si pripravíme omáčku. Biely jogurt zmiešame s druhou polovicou bryndze. Ak je omáčka príliš hustá, môžeme ju zriediť trochou mlieka.

008.JPG

Voňavé a mäkké kaleráby, naplnené výraznou plnkou a jemná zemiaková kaša. K tomuto jedlu sa veľmi dobre hodí jednoduchý paradajkový šalát.

010.JPG

Dobrú chuť a krásny deň matiek.

011.JPG

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Exminister Janušek, ktorého súdia za nástenku, dohliada v Žiline na transparentnosť

Hlavní aktéri nástenkového tendra dnes žijú bežným životom. Napriek obžalobe a hrozbe dlhoročného trestu má byť jeden z nich prvkom verejnej kontroly.

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov.

TECH

NASA oznámila obrovský objav, prečo sú vedci takí nadšení

Veď je to „len“ ďalšia hviezdna sústava.


Už ste čítali?