Varíme s medveďom - Brownies

Autor: Roman Daniel Baranek | 19.5.2013 o 12:00 | Karma článku: 12,43 | Prečítané:  9334x

Rozhodnutie pripraviť brownies padlo, keď Macko dostal ako darček stopercentnú čokoládu. Pretože brownies to je vlastne samá horká čokoláda. Ak ju máte radi, tento koláč budete milovať. Ak nie spravte si radšej nejaký iný čokoládový múčnik.

Pri príprave brownies buďte nekompromisní, pod osemdesiatdva parcentnú čokoládu nikdy nechoďte. Budeme jej potrebovať spolu tristo gramov. K nej ešte pridáme dvestopäťdesiat gramov masla, päť vajec, pätnásť dekagramov hnedého cukru, dve lyžice kakaa, dvadsať dekagramov polohrubej múky a jeden vanilkový cukor, alebo lyžičku vanilkovej esencie. Toto sú základné ingrediencie. Koláč môžeme ešte obohatiť orechmi, kúskami bielej čokolády, alebo ako sme to spravili my marcipánom.

001.JPG

Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu spolu s maslom a štipkou soli.

002.JPG

Hmota musí byť tekutá, hladká a lesklá.

003.JPG

Vajcia,cukor a vanilkovú esenciu vyšľaháme spolu na penu. 

004.JPG

Nie je dobré podceniť šľahanie vajec. Treba mu venovať pokojne aj desať minút, aby hmota celkom zosvetlila a naozaj poriadne narástla.

005.JPG

Počas šľahania vajec rozpustená čokoláda vychladla, ale stále ešte zostala tekutá. Teraz je čas to všetko spojiť. Roztopenú čokoládu pomaly, postupne, zľahka vmiešame do vaječnej hmoty. Preosejeme múku a kakao a aj tie primiešame do cesta.

Ak sme sa rozhodli brownies ešte niečím obohatiť, môžeme to zľahka vmiešať.

006.JPG

Preložíme do tortovej formy, alebo pekáčika, ktoré sme vymazali maslom a vystlali papierom na pečenie. Dobrá rada je použiť radšej menší pekáčik, alebo formu s menším priemerom. My sme navrch rozhádzali ešte kúsky marcipánu.

007.JPG

 Pečieme v rúre vyhriatej na stopäťdesiat stupňov približne dvadsať až tridsať minút podľa hrúbky koláča. Špáradlový test v tomto prípade vyzerá celkom inak ako pri pečení piškóty. Na špáradle totiž musia zostať prilepené malé omrvinky koláča. Ak ho vytiahneme čisté, tak sme koláč prepiekli, ak je na ňom jednoliata vrstva cesta, ešte treba chvíľu piecť. Správne upečený brownies by mal byť vo vnútri jemne mazľavý a vlhký.

008.JPG

Vynikajúce je, ak koláč pred podávaním ešte na chvíľku zohrejeme a pridáme k nemu vanilkovú zmrzlinu. Výrazne čokoládová, len jemne sladká a v ústach sa rozplývajúca dobrota to je browníes.

009.JPG

Dobrú chuť.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Exminister Janušek, ktorého súdia za nástenku, dohliada v Žiline na transparentnosť

Hlavní aktéri nástenkového tendra dnes žijú bežným životom. Napriek obžalobe a hrozbe dlhoročného trestu má byť jeden z nich prvkom verejnej kontroly.

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov.

TECH

NASA oznámila obrovský objav, prečo sú vedci takí nadšení

Veď je to „len“ ďalšia hviezdna sústava.


Už ste čítali?