Varíme s medveďom - Kysnutý ovocný koláč

Autor: Roman Daniel Baranek | 14.7.2013 o 12:00 | Karma článku: 12,75 | Prečítané:  7873x

Ja viem, že z klasického kvásku sa najčastejšie pečie ražný chlieb, ale bez práce nie sú koláče a ak nemáme na chlieb, tak jedzme koláče... (koniec pomiešaných citátov). Preto som sa rozhodol použiť kvások na upečenie klasického ovocného posúchu s posýpkou. Dočítal som sa, že tieto koláče sú vlastne stredoeurópskou špecialitou a že sú pre náš región typické. Takže taký malý lokálpatriotický recept na nedeľu.

Samozrejme potrebujeme predovšetkým kvások, tento sme kúpili v "Regáli" a je naozaj výborný. Revitalizovali sme ho už štyrikrát.

001.JPG

Pri práci s kváskom je dôležité dodržiavať úzkostlivú čistotu. Ja všetok riad, ktorý plánujem použiť najprv poriadne umyjem a potom ešte prelejem vriacou vodou z kanvice.

Zo všetkým začneme večer predtým, ako sa rozhodneme piecť. Kvások z nádoby prelejeme do vhodnej misy. Pridáme dve až tri lyžice celozrnnej ražnej múky a deciliter teplej vody, premiešame a necháme odstáť osem hodín. Tým kvások prebudíme.

Odoberieme z neho dve až tri lyžice, aby sme mali čo použiť aj na ďalší krát.

002.JPG

Na cesto okrem pripraveného kvásku budeme potrebovať ešte šesťdesiat dekagramov hladkej múky, desať dekagramov masla, alebo tuku na pečenie, tri lyžice hnedého cukru, jedno vajíčko a jednu lyžicu vanilkovej esencie.

Na posýpku potrebujeme desať dekagramov masla, tri lyžice hrubej múky a tri lyžice hnedého cukru.

A samozrejme budeme potrebovať ešte ovocie. Podľa chuti. My sme si pripravili čerešne a marhule.

003.JPG

Z ingrediencii vypracujeme pevné, ale mäkké cesto. Ak potrebujeme, môžeme pridať teplú vodu.  Cesto z kváskom bude kysnúť trochu dlhšie ako cesto s bežnými kvasnicami.

004.JPG

Necháme ho v pokoji kysnúť, pokiaľ svoj objem nezdvojnásobí. Môže to trvať aj dve tri hodiny.

005.JPG

Cesto roztlačíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Aj na plechu necháme aspoň hodinu postáť.

Po cellej ploche cesta poukladáme očistené a odkôstkované ovocie. A ešte na chvíľu necháme kysnúť...

006.JPG

Z masla, hrubej múky a hnedého cukru vypracujeme posýpku.

007.JPG

Rozsypeme ju po povrchu koláča.

008.JPG

Pečieme v rúre rozohriatej na stosedemdesiat stupňov asi dvadsať minút.

009.JPG

Stiahneme z plechu a necháme celkom vychladnúť. Nadýchané cesto, mäkké ovocie a sladká chrumkavá posýpka.

010.JPG

Dobrú chuť.

011.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Exminister Janušek, ktorého súdia za nástenku, dohliada v Žiline na transparentnosť

Hlavní aktéri nástenkového tendra dnes žijú bežným životom. Napriek obžalobe a hrozbe dlhoročného trestu má byť jeden z nich prvkom verejnej kontroly.

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov.

TECH

NASA oznámila obrovský objav, prečo sú vedci takí nadšení

Veď je to „len“ ďalšia hviezdna sústava.


Už ste čítali?