reklama

Varíme s medveďom - Domáce nanuky

Tak som zistil, že na deň keď sa vrátime z dovolenky, hlásia v Bratislave 38 stupňov. Aj teraz sedíme v podobnej teplote, akurát na teraske pri mori a v plavkách. Ako zvládnuť takéto vysoké teploty? Mne to ide najlepšie po krk ponorený v mori. To ale zajtra už nepôjde. More bude ďaleko a predomnou akurát môj pracovný počítač. Heslo dňa je "pitný režim" a večer sa osviežime domácim nanukom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (16)

Základnou ingredienciou, ktorú si potrebujeme pripraviť, ak chceme vyrábať nanuky doma, je cukrový sirup. Čítal som, že vďaka nemu nanuky nezmrznú na krištáliky.

Vezmeme pol litra vody a tridsať dekagramov cukru (my sme použili hnedý cukor). Za stále miešania privedieme k varu a rozpustíme. Potom zoslabíme plameň a necháme ešte päť minút prebublávať. Prelejeme do fľaše a môžeme používať.

Na domáce nanuky je vhodné kombinovať akékoľvek obľúbené ovocie s jogurtom, smotanou, šľahačkou, krémovitým tvarohom... a vždy pridáme aj niekoľko lyžíc cukrového sirupu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Banánovo kakaový nanuk

Potrebujeme jeden zrelý banán, lyžicu kakaového prášku, jednu pochúťkovú smotanu a tri až päť lyžíc cukrového sirupu.

Obrázok blogu

Banán so smotanou a cukrovým sirupom vymixujeme na hladkú kašu.

Obrázok blogu

Polovicu zmesi oddelíme a zmixujeme s kakaom.

Obrázok blogu

Striedavo ponalievame do nanukovača a necháme najmenej štyri hodiny v chladničke.

Obrázok blogu

Po zmrznutí vložíme formu s nanukom do horúcej vody. Necháme desať až dvadsať sekúnd, aby nanuk vo vnútri trochu povolil a vytiahneme.

Obrázok blogu

Malinovo jogurtové potešenie

Pripravíme si jeden kvalitný malý biely jogurt, dvadsaťpäť dekagramov čerstvých malín a tri až päť lyžíc cukrového sirupu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Všetko spolu zmixujeme dohladka a prepasírujeme cez husté sitko. Nalievame do nanukovača, necháme v mrazničke najmenej štyri hodiny.

Obrázok blogu

Skvelé, malinové, osviežujúce.

Obrázok blogu

Gaspačo na špajli

Nechať zmrznúť naše obľúbené gaspačo, ktoré večeriame skoro celé leto. Keď som dostal tento nápad, mal som pocit, že je skvelý. Ale teraz sa rýchlo utekám pozrieť do zrkadla či náhodou nie som lietadlo. Každý komu som o tom povedal, si totiž myslí, že je to dosť blbý nápad.

Musím sa priznať, že som dokonca recept ani nestihol pred dovolenkou dokončiť. Takže ak máte odvahu, skúste to sami a dajte mi vedieť v diskusii.

Pripravíme si paradajky, papriku, uhorku, dva strúčiky cesnaku, dve lyžice balzamikového octu a soľ.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Všetko nakrájame, rozmixujeme dohladka, vlejeme do nanukovačov a necháme najmenej štyri hodiny mrznúť. Hotovo. Sám som zvedavý či sa to bude dať jesť.

Obrázok blogu

Domáce nanuky môžu byť skvelou alternatívou. Môžeme ich osladiť len podľa vlastnej chute, použiť kvalitné a zrelé ovocie, žiadne náhražky mlieka, žiadne zbytočné ochucovadlá a zlepšovače, emulgátory či stabilizátory. Jednoducho celkom zdravé letné mlsanie.

Obrázok blogu

Dobrú chuť!

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu