reklama

Varíme s medveďom - Broskyňové sladko

Receptov na zaváranie na našom blogu veľa nenájdete. Aj tento vznikol len preto, že sme dostali do daru košík broskýň. Boli presne také, aké sa hodia na správne sladko. Zrelé, voňavé a pritom tvrdé. Sladko je vlastne balkánska obdoba džemu a ako všetky balkánske sladkosti, je sladké naozaj poriadne.Bulhari pripravujú sladko skoro z každého ovocia, ale napríklad aj zo zelených mladých orechov, alebo ružových lupeňov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Na tri kilogramy ovocia budeme potrebovať kilogram kryštálového cukru.

Obrázok blogu

Ovocie umyjeme, osušíme, zbavíme kôstok a pokrájame na menšie kúsky.

Zasypeme cukrom, premiešame a necháme do druhého dňa odstáť v chladničke.

Obrázok blogu

Ovocie pustí vlastnú šťavu.

Obrázok blogu

Všetko preložíme do vhodného hrnca. Na silnom plameni privedieme k varu a varíme približne päť minút. Ak je to potrebné, zbierame počas varu penu, ktorá sa tvorí na povrchu.

Obrázok blogu

Necháme vychladnúť a opäť odstáť do druhého dňa.

Obrázok blogu

Na ďalší deň varíme všetko na miernom ohni a občas opatrne premiešame. Všetko je hotové, keď je ovocie celkom mäkké a šťava zredukovaná do medovitej konzistencie. Nám to trvalo skoro štyridsať minút, ale všetko závisí od samotnej šťavnatosti ovocia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Všetky recepty, ktoré som čítal, odporúčajú pridať teraz do sladka pol lyžice kyseliny citrónovej na stabilizáciu. Ja som si povedal, že takéto množstvo sa nám pokaziť nestihne, a tak som ju vynechal. V prípade dlhšieho skladovania je to však potrebné.

Obrázok blogu

Vriace sladko plníme do čistých pohárov, uzavrieme a necháme pomaly vychladnúť.

Obrázok blogu

Hodí sa všade tam, kde by sme použili džem. Na pečivo, do koláčov a tort, do palciniek..., alebo len tak vyjedať lyžičkou. Ja som videl, ako si Bulhari sladkom sladili ranný čaj. (a samozrejme som to hneď vyskúšal tiež)

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu

Vlastne mám dnes ešte jednu maličkosť. Tohoročnú letnú dovolenku sme trávili na úžasnom mieste, kde bola terasa prírodne clonená takouto nádherou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Oberať sa vraj bude až na konci jesene, ale aj my máme kúsok z tejto úrody sľúbený. Takže niekedy okolo Vianoc budeme pripravovať sladko z kiwi. Celý recept už určite písať nebudeme, ale aspoň fotku ako to vyzerá, prinesieme.

Peknú nedeľu a aj ďalšie dni.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu