Varíme s medveďom - Černicovo tvarohový koláč

Autor: Roman Daniel Baranek | 15.9.2013 o 12:00 | Karma článku: 13,32 | Prečítané:  5769x

Všetko to začalo tým, že sme dostali za krabicu úžasných černíc. Boli naozaj vynikajúce sladké a voňavé. Škoda by bolo z takéhoto ovocia robiť džem. Časť sme zjedli len tak, ale zostalo ich ešte veľa, a tak sme sa rozhodli, že musíme spraviť nejaký koláč.

Tak tu sú.

001.JPG

Začneme cestom. Potrebujeme štyristo gramov hladkej múky, sedemdesiatpäť gramov masla, jedno vajce, dve až dve lyžice cukru, lyžicu vanilkovej esencie, pol kocky kvasníc a jeden a pol decilitra mlieka. Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu.

Mlieko zohrejeme na približne tridsať stupňov. Rozmiešame v ňom kvasnice, polovicu cukru a necháme vzísť kvások.

002.JPG

Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme na kocky nakrájané maslo, druhú polovicu cukru, vajce, vanilkovú esenciu, štipku soli a kvások.

Všetko spracujeme na hladké a pevné cesto. Na teplom mieste necháme vykysnúť. Keďže maslové cesto je ťažšie, necháme kysnúť jeden a pol až dve hodiny.

003.JPG

Veľký pekáč vystelieme papierom na pečenie a na vrch roztiahneme vykysnuté cesto. Najlepšie to ide naolejovanými rukami. Snažíme sa aby vrstva cesta bola rovnomerná na celom plechu.

004.JPG

Rozložíme černice. Teraz musí cesto opäť vykysnúť. Nechaje ho pod čistou utierkou, na teplom mieste najmenej pol hodinu až hodinu.

005.JPG

Za ten čas si pripravíme náplň. Použijeme sedemstopäťdesiat gramov mäkkého tvarohu, tri vajcia, dve smotany na šľahanie, jeden čokoládový a jeden vanilkový pudingový prášok a práškový cukor. Podľa toho aký sladký chceme koláč, pridáme do náplne dve až šesť kopcovitých lyžíc práškového cukru.

006.JPG

Do veľkej misy dáme všetko okrem pudingových práškov. Vymiešame hladkú zmes, ktorú rozdelíme na dve polovice. Do jednej vmiešame čokoládový a do druhej vanilkový puding.

007.JPG

Obe náplne striedavo porozlievame po koláči a pomocou nožíka spravíme na povrchu mramorovanie. Robí sa to tak, že špičku nožíka ponoríme do tvarohovej zmesi a rýchlo ním pohybujeme sem a tam.

008.JPG

Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stypňov asi sedemnásť až dvadsať minút. Tvarohová zmes vyzerá, že je ešte tekutá a povrch je rôzne nadvihnutý a nerovnomerný, ale všetko sa uloží, keď bude koláč chladnúť.

009.JPG

Vychladnutý koláč nakrájame na rezy a môžeme podávať

010.JPG

len samotné posypané práškovým cukrom, alebo so šľahačkou. Hutné ale mäkké cesto, jemne kyslasté černice a sladká tvarohová plnka.

011.JPG

Dobrú chuť.

012.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Exminister Janušek, ktorého súdia za nástenku, dohliada v Žiline na transparentnosť

Hlavní aktéri nástenkového tendra dnes žijú bežným životom. Napriek obžalobe a hrozbe dlhoročného trestu má byť jeden z nich prvkom verejnej kontroly.

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov.

TECH

NASA oznámila obrovský objav, prečo sú vedci takí nadšení

Veď je to „len“ ďalšia hviezdna sústava.


Už ste čítali?