Varíme s medveďom - Paradajky

Autor: Roman Daniel Baranek | 29.9.2013 o 12:00 | Karma článku: 12,65 | Prečítané:  11435x

Paradajky patria medzi našu najobľúbenejšiu zeleninu. Môžu byť surové, varené, dusené, pečené, sušené, alebo vyprážané. Môžu byť ako predjedlo, polievka, hlavné jedlo, príloha, šalát a dokonca aj nápoj. Dezert som zatiaľ žiadny neskúšal. Dnes si pripravíme dve jedlá z paradajok. V jednom zostanú surové a v druhom ich naopak budeme tepelne upravovať dosť dlho.

Tak tu sú, karmínovo červene, šťavnaté, voňavé, plné slnka a chuti.

001.JPG

Na polievku z pečených paradajok si pripravíme kilogram zrelých paradajok. Nemusia byť súdkovité. K nim pridáme kvalitný olej, lyžičku hnedého cukru, dve hlavičky cesnaku, čerstvú bazalku a kúsok parmezánu, alebo podobného syra.

002.JPG

Paradajky rozrežeme na polovice, ak máme guľaté tak na štvrťky. Rozložíme ich na pekáč vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olejom a všetko vložíme do rúry vyhriatej na stosedemdesiat stupňov.

003.JPG

Pečieme dvadsať minút. Potom vytiahneme a každú paradajku posypeme trochou hnedého cukru. Spolu by sme ho nemali minúť viac ako lyžičku. Vložíme späť do rúry na ďalších desať až dvanásť minút.

Vytiahneme posypeme ošúpanými strúčikmi cesnaku a opäť vložíme do rúry na desať až dvanásť minút.

004.JPG

Hotové paradajky sú jemne skaramelizované, cesnak je úplne mäkký.

Všetko presypeme do hrnca a zalejeme asi pol litrom vody. Rozmixujeme ponorným mixérom do hladka, zriedime vodou, alebo vývarom na želateľnú hustotu (my sme pridali ešte jeden a pol litra) a všetko privedieme k varu. Podľa potreby môžeme ešte jemne prisoliť a polievka je hotová.

005.JPG

Podávame posypané nasekanou čerstvou bazalkou a hoblinkami parmezánu. Mňa osobne výrazná chuť tejto polievky nadchla.

006.JPG

Plnené paradajky sú vhodné ako predjedlo, alebo večera. Okrem paradajok si pripravíme ešte bryndzu a maslo.

007.JPG

Bryndzu zmiešame s maslom.

Paradajky prekrojíme a lyžičkou vydlabeme jadierka. Polovičky paradajok naplníme bryndzou s maslom a odložíme do chladničky aby plnka stuhla.

008.JPG

A vlastne je to hotové. Môžeme dozdobiť, alebo naopak,  použiť na dozdobenie studených mís. Sladká chuť paradajok a slaná jmene pikantná bryndza sa skvele dopĺňajú.

009.JPG

Dobrú chuť.

010.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Nadhľad Matie Lenickej

Radi by sme mali istotu, že ráno ešte bude svetlo

Rozumieme, komu najviac nahráva a vyhovuje Kiskova kauza. Veríme, že ju vyrieši so cťou.

Komentár Petra Schutza

Gajdošovi sa veriť nedá, pre Danka

V Smer-SNS-Híd je kapitán veľkým pánom.

EKONOMIKA

Do Moricových železničných opravovní vstupuje nový investor

Budamar získa tretinu v ŽOS Vrútky, čo sú tretie najväčšie opravovne. Sľubuje si od toho úsporu na opravách lokomotív a tisícky vagónov.


Už ste čítali?