Varíme s medveďom - Paradajky

Autor: Roman Daniel Baranek | 29.9.2013 o 12:00 | Karma článku: 12,65 | Prečítané:  11363x

Paradajky patria medzi našu najobľúbenejšiu zeleninu. Môžu byť surové, varené, dusené, pečené, sušené, alebo vyprážané. Môžu byť ako predjedlo, polievka, hlavné jedlo, príloha, šalát a dokonca aj nápoj. Dezert som zatiaľ žiadny neskúšal. Dnes si pripravíme dve jedlá z paradajok. V jednom zostanú surové a v druhom ich naopak budeme tepelne upravovať dosť dlho.

Tak tu sú, karmínovo červene, šťavnaté, voňavé, plné slnka a chuti.

001.JPG

Na polievku z pečených paradajok si pripravíme kilogram zrelých paradajok. Nemusia byť súdkovité. K nim pridáme kvalitný olej, lyžičku hnedého cukru, dve hlavičky cesnaku, čerstvú bazalku a kúsok parmezánu, alebo podobného syra.

002.JPG

Paradajky rozrežeme na polovice, ak máme guľaté tak na štvrťky. Rozložíme ich na pekáč vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olejom a všetko vložíme do rúry vyhriatej na stosedemdesiat stupňov.

003.JPG

Pečieme dvadsať minút. Potom vytiahneme a každú paradajku posypeme trochou hnedého cukru. Spolu by sme ho nemali minúť viac ako lyžičku. Vložíme späť do rúry na ďalších desať až dvanásť minút.

Vytiahneme posypeme ošúpanými strúčikmi cesnaku a opäť vložíme do rúry na desať až dvanásť minút.

004.JPG

Hotové paradajky sú jemne skaramelizované, cesnak je úplne mäkký.

Všetko presypeme do hrnca a zalejeme asi pol litrom vody. Rozmixujeme ponorným mixérom do hladka, zriedime vodou, alebo vývarom na želateľnú hustotu (my sme pridali ešte jeden a pol litra) a všetko privedieme k varu. Podľa potreby môžeme ešte jemne prisoliť a polievka je hotová.

005.JPG

Podávame posypané nasekanou čerstvou bazalkou a hoblinkami parmezánu. Mňa osobne výrazná chuť tejto polievky nadchla.

006.JPG

Plnené paradajky sú vhodné ako predjedlo, alebo večera. Okrem paradajok si pripravíme ešte bryndzu a maslo.

007.JPG

Bryndzu zmiešame s maslom.

Paradajky prekrojíme a lyžičkou vydlabeme jadierka. Polovičky paradajok naplníme bryndzou s maslom a odložíme do chladničky aby plnka stuhla.

008.JPG

A vlastne je to hotové. Môžeme dozdobiť, alebo naopak,  použiť na dozdobenie studených mís. Sladká chuť paradajok a slaná jmene pikantná bryndza sa skvele dopĺňajú.

009.JPG

Dobrú chuť.

010.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Amnestie, Roháč a Sýkora. Čo má vplyv na prípad vraždy Remiáša

Na rozhodnutie o Mečiarových amnestiách má Ústavný súd posledné dni. Nájomný vrah Roháč dostal doživotie. Pri vražde Sýkoru sa spomína SIS.

DOMOV

Koalícia sa chce náhle zbaviť šéfa Ústavu pamäti národa

Ak by zmena zákona prešla, nové pravidlá začnú platiť od 15. októbra 2017.


Už ste čítali?