Varíme s medveďom - Lusky na taliansky spôsob

Autor: Roman Daniel Baranek | 6.10.2013 o 12:00 | Karma článku: 12,81 | Prečítané:  10289x

Jesenný trh je asi najkrajší a najvoňavejší. Hoci je ráno už trochu chladno, vždy sa tam teším na nádhernú zeleninu. Ešte stále sa tam dajú kúpiť kvalitné dozreté paradajky, všade sú tekvice najrôznejších tvarov, veľkostí a farieb a nájdeme tam aj nenápadnú zeleninu, ktorú u nás máme veľmi radi. Fazuľové lusky. Dnešný vegánsky recept na ich úpravu je jednoduchý a pri tom naozaj vynikajúci.

Okrem fazuľových luskov budeme potrebovať ešte asi jeden kilogram paradajok, jednu cibuľu, cesnak, lyžicu oregana, olej a soľ.

Fazuľové lusky pred použitím najprv očistíme, odrežeme z nich oba konce a nalámeme ich (alebo narežeme) na menšie kúsky.

DSCN4834.JPG

Na oleji speníme cibuľu nakrájanú na menšie kocky, pridáme cesnak nakrájaný na plátky a keď sa rozvonia, zasypeme lyžicou oregana. Všetko ešte veľmi krátko popražíme, pridáme nasekané struky, premiešame a prehrejeme.

DSCN4835.JPG

Je čas na nakrájané paradajky a soľ. Premiešame a pomaly varíme. Paradajky najprv pustia kopu šťavy. Zmes varíme do vtedy, kým všetka tekutina nie je vyvarená. Ak za ten čas lusky nezmäkli, prilejeme trochu vriacej vody a varíme ďalej.

DSCN4839.JPG

Keď je všetko mäkké a tekutina vyvarená, roztlačíme do luskov ešte jeden strúčik cesnaku, premiešame prehrejeme a vypneme sporák.

DSCN4845.JPG

Vynikajúce voňavé jedlo je spojením spomienok na letnú dovolenku a bohatosti jesennej zeleniny. S prílohou podľa vlastnej chute skvelá vegánska pochúťka.

My sme sa ešte trochu pohrali, a ak ste vegetariáni alebo vegáni, môžete hádam radšej skončiť čítanie tu. :)

DSCN4850.JPG

Lusky sú výborné aj ako príloha ku grilovému mäsu. Do ružova ogrilované plátky osoleného a okoreneného bravčového karé sa hodia vynikajúco.

Aby sme dodržali ten taliansky ráz jedla, pripravili sme ešte jednoduché špagety. Budeme potrebovať špagety, olej, cesnak a parmezán.

Do veľkej misy dáme deciliter kvalitného oleja a roztlačíme dva až tri strúčiky cesnaku. Špagety uvaríme ako obvykle. Uvarené zlejeme a presypeme do misy s olejom a cesnakom, Zasypeme nastrúhaným parmezánom a vlejeme asi deciliter vody, v ktorej sa cestoviny varili. Všetko premiešame a okamžite podávame. Jedlo je plné chutí a vôní a u nás teda naozaj zabodovalo.

DSCN4853.JPG

Dobrú chuť.

DSCN4856.JPG

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Chaos okolo cien elektriny pokračuje. Koľko vlastne zaplatíte po novom?

Začiatkom roka v niektorých prípadoch stúpli ceny za elektrinu neúmerne. Po politickom tlaku preto z postu šéfa regulátora odstúpil Jozef Holjenčík.

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov, kriminality.


Už ste čítali?